Juliusz Kossak

Kazimierz Olszański był najznakomitszym znawcą życia i twórczości rodu Kossaków, posiadającym w swym dorobku edycję Wspomnień Wojciecha Kossaka (PAX, 1971 i 1973), entuzjastycznie przyjęty przez społeczeństwo album Wojciech Kossak (Ossolineum, trzy wydania 1976, 1982, 1984) oraz nagrodzone jako wybitne osiągnięcie edytorskie Listy do żony i przyjaciół Wojciecha Kossaka (Wydawnictwo Literackie 1985).

W tym albumie ilustracje stanowią równoważną z tekstem co do wartości, rozbudowaną i spójną część dzieła Olszańskiego. Trzeba tu od razu stwierdzić, że pod tym względem Olszański przewyższył wszystkich swoich poprzedników, zarówno Witkiewicza jak i Masłowskiego. Olszański dokonał ogromnej kwerendy i dotarł do wszelkich dostępnych dziś źródeł ilustracyjnych.

Informacje dodatkowe o Juliusz Kossak :

Wydawnictwo: Ossolineum
Data wydania: 1988 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy
ISBN: 83-04-02930-8

Kup książkę Juliusz Kossak

Juliusz Kossak - opinie o książce

Avatar użytkownika - RyanKam
RyanKam
Przeczytane:2016-02-25, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2016, Mam,
Wspaniała książka wspaniałego autora o wspaniałym artyście. Tak w skrócie można opisać monumentalne dzieło Kazimierza Olszańskiego. Publikacja pomimo swoich ogromnych rozmiarów, warta jest przeczytania. Ciekawy tekst biograficzny o Juliuszu Kossaku, który choć był artystą, prawie zawsze klepał przysłowiową biedę, połączony z blisko 700 ilustracjami malarza, sprawia, że książkę pochłania się błyskawicznie. Książka została wydana na kredowym papierze w twardej oprawie. Reprodukcje obrazów umieszczone w tomie są bardzo dobrej jakości. Większość z nich jest kolorowa, co nie jest aż tak oczywiste, patrz na datę wydania. Polecam miłośnikom twórczości artysty, którego dzieła są publikowane do dziś w licznych książkach.