Jesienny koktajl

Jolanta Kwiatkowska napisała powieść, która jest niczym ożywczy, pobudzający do życia koktajl. Kiedyś ktoś z recenzentów napisał, że książki Moniki Szwaji działają jak prozak. Bardzo mi się wtedy spodobało to trafne określenie. I teraz powiedziałabym, że „Jesienny koktajl” to podwójna dawka prozaku.

Sama Autorka tak przedstawia ideę swej powieści:

Najpierw jesteśmy młodzi, w wiośnie swego życia, wtedy uczymy się, szukamy po omacku, wierząc, że kiedyś, w przyszłości czeka nas coś wspaniałego i niezwykłego. Potem, już w porze lata – ale w ciągłym czekaniu na lepsze jutro – nie zwracamy uwagi na piękne chwile mijającego, dzisiejszego dnia.

Marnujemy wiosnę, narzekając, że kapryśna. W lato raz psioczymy na skwar, by innym razem złorzeczyć na deszczowe dni. A kiedy nadchodzi jesień rozmawiamy o wstrętnym listopadzie. Dopiero zimą – jeśli dożyjemy – myślimy tylko o dniu dzisiejszym. Wtedy jutro schodzi na dalszy plan.

Ja ocknęłam się jesienią. Zrozumiałam, że w życiu jest zbyt wiele trosk, przykrych niespodzianek, czasami ciężkich przeżyć, które zupełnie niepotrzebnie pielęgnujemy w sobie. I choć jest też bardzo wiele powodów do radości i zadowolenia, mnóstwo momentów wypełnionych miłością, chwile sprawiające nam przyjemność – te traktujemy po macoszemu. Lekceważymy, mijamy w pośpiechu, szybko o nich zapominając. Wszystkiego w życiu mamy wiele. Zapominamy, że tylko życie mamy jedno.

Chciałabym byście Wy obudziły się wcześniej. I już od dziś zaczęły dostrzegać każdą szczęśliwą chwilkę. Bo te zdarzają się codziennie.

I właśnie ta powieść uczy nas jak czerpać radość z każdego dnia. Jak można jesienią życia powrócić do wiosennej pogody. Świetna lektura na szare długie wieczory.

Informacje dodatkowe o Jesienny koktajl:

Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2012-01-16

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Jesienny koktajl

Jesienny koktajl - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna_J
Anna_J
Przeczytane:2014-03-14, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Po książki Jolanty Kwiatkowskiej sięgam niemalże w ciemno. Wiem, że bywają niełatwe. Wiem, że potrafią zamieszać w głowie tak, że konieczne jest przestawienie swoich własnych trybików myślenia, pojmowania i rozumowania. ,,Koktajl" dopisuję do półki ,,ulubione". I tradycyjnie - nie da się zaklasyfikować dla jednej grupy wiekowej. Co wiem ja po przeczytaniu - chciałabym być taka w takim wieku. Czyli te 18 plus. Duży plus. Mieć dystans do siebie, do swojego życia, ale jednocześnie umieć z niego korzystać, umieć stawiać granice, umieć nie być standardową starszą panią, tylko urządzać z koleżankami domowe spa, wspierać małoletnich, ale też pamiętać o sobie. Żeby ta jesień była jak najbardziej kolorowa, pełna spełnienia, wspomnień, tych dobrych, budujących i tych mniej fajnych, ale stanowiących nieodzowny składnik budowania metod umiejętności radzenia sobie. W bardzo różnych sytuacjach. To książka, którą czyta się bardzo dobrze. I szczerze ją polecam.
Avatar użytkownika - JudytaZ
JudytaZ
Przeczytane:2013-08-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
Zakochałam się w twórczości Jolanty Kwiatkowskiej i wiem że nie raz powrócę do jej książek. Jesienny koktajl opowiada nam wspaniałą historię kobiety - emerytki, która postanawia zmienić coś w swoim życiu. Poznaje nowych ludzi, przeżywa niesamowite przygody i znajduje swoją miłość na którą czekała aż 65 lat. Niesamowicie optymistyczna i zabawna historia idealna na wieczory przy herbatce.
Avatar użytkownika - kawunia
kawunia
Przeczytane:2013-02-28, Ocena: 6, Przeczytałam,
Bardzo podobał mi się koktajl myśli, spostrzeżeń, rad i postępowania. Szczególnie ciekawe "plusikowanie", które muszę rozszerzyć w moim życiu. Cenne rady, poglądy, wiara w dobre dziś i lepsze jutro. Pełna ciepła, przyjaźni, zapachów... To powinna być obowiązkowa lektura dla wszystkich kobiet, bez względu na wiek ... Świetna postawa postawa Ali ukazuję moc, jaką każda z nas ma w sobie, tylko być może nie umie wydobyć na światło dzienne... Optymizm wylewa się z każdej kartki i nie sposób się mu oprzeć.Polecam !!!
Ciekawy opis, zwłaszcza przydatny przepis na szczęście. Pozdrawiam ;)
Avatar użytkownika - Nektrus
Nektrus
Przeczytane:2011-03-13,
Super pozycja dla każdego!
Avatar użytkownika - gosia_gosia16
Przeczytane:2012-11-29, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - jolaKwiatkowska
jolaKwiatkowska
Przeczytane:2010-06-24, Przeczytałam, Mam,
Ja i oni. Pół żartem, pół serio
Jolanta Kwiatkowska0
Okładka ksiązki - Ja i oni. Pół żartem, pół serio

Autorka opisując w „Ja i Oni – pół żartem, pół serio” życie głównej bohaterki - Krystyny oraz jej bliskich, stara się udzielić odpowiedzi...

Rozsypane wspomnienia
Jolanta Kwiatkowska0
Okładka ksiązki - Rozsypane wspomnienia

Małgorzata od dawna próbowała odciąć się od tego, co było i nawet kilkakrotnie jej się to udawało. Może nie całkowicie, ale na tyle, żeby móc żyć dniem...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;