Jak powstał język. Historia największego wynalazku ludzkości

Książka "Jak powstał język" wyjaśnia, co wiemy, co chcielibyśmy wiedzieć i czego zapewne nigdy się nie dowiemy o powstaniu najpotężniejszego narzędzia, jakie stworzył człowiek. To podsumowanie całej obecnej wiedzy na temat ewolucji języka, prowadzone na gruncie wielu dyscyplin - od archeologii i antropologii po neuronaukę. Jednocześnie jest to porywająca podróż przez ponad 60 tysięcy pokoleń dzielących nas od czasów, w których nasz przodek Homo erectus dał początek językowi, zapewniając sobie status niekwestionowanego władcy planety.

Daniel L. Everett - słynny amerykański lingwista, dziekan wydziału Nauk Humanistycznych na Bentley University w Waltham, Massachusetts. Wykładał na University of Manchester, był szefem Wydziału Lingwistyki na University of Pittsburgh i szefował Wydziałowi Lingwistyki, Literatury i Kultury na Illinois State University. Sławę przyniosły mu przede wszystkim badania języka amazońskiego plemienia Piraha.

Informacje dodatkowe o Jak powstał język. Historia największego wynalazku ludzkości:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2019-02-07
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: How Language Began: The Story of Humanity's Greatest Invention

Tagi: bóg

Kup książkę Jak powstał język. Historia największego wynalazku ludzkości

Nie śpij, tu są węże! Życie i język w amazońskiej dżungli
Daniel L. Everett0
Okładka ksiązki - Nie śpij, tu są węże! Życie i język w amazońskiej dżungli

Pasjonująca relacja ze zdumiewających doświadczeń i odkryć językoznawcy Daniela Everetta, w czasie gdy żył on wśród Piraha, niewielkiego plemienia...