Wszyscy mamy go w swojej głowie. Czasami nam doradza, czasami zrzędzi lub krytykuje. Może nas przed czymś ostrzegać albo za coś ganić. Nie sposób go nie słyszeć, jednak sztuką jest słuchać go mądrze. O tym, czym jest ,,wewnętrzny głos" i jaki ma wpływ na nasze życie, pisze wielokrotnie nagradzany psycholog i neurobiolog Ethan Kross.
Jeśli przyznalibyśmy się przypadkowo spotkanej osobie, że rozmawiamy sami ze sobą, w najlepszym wypadku zostalibyśmy uznani za ekscentryków. A prawda jest taka, że wewnętrzny głos towarzyszy nam wszystkim. Czasami, kiedy mierzymy się z trudnym zadaniem, podnosi nas na duchu: ,,Dasz radę! Możesz to zrobić". Innym razem jest naszym najsurowszym krytykiem: ,,Jak mogłeś to zrobić? Wszyscy będą się z Ciebie śmiać". Te wewnętrzne dyskusje mają tak potężną moc, że mogą nie tylko zepsuć nasz nastrój, podważyć naszą samoocenę, ale nawet wpłynąć na nasze zdrowie.
Wewnętrzny głos towarzyszy każdemu z nas i w swych sądach jest często bezlitosny - nie daje zapomnieć o popełnionych błędach, wytyka najdrobniejsze potknięcia oraz snuje niepokojące wizje przyszłych niepowodzeń. Możemy jednak przerwać łańcuch negatywnych myśli, zacząć traktować siebie z życzliwością i zdjąć z siebie niepotrzebną presję. Jak się do tego zabrać? Z pomocą przychodzi Ethan Kross.
Autor, czerpiąc z doświadczeń wyniesionych z własnych badań oraz najnowszych odkryć w dziedzinie neurologii i psychologii mózgu, podpowiada, jak podnieść swoją samoocenę, wzmocnić pewność siebie i uczynić z wewnętrznego głosu sprzymierzeńca. Wiedzę naukową przeplata z historiami prawdziwych przypadków.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-04-28
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Chatter
Ethan Kross "Intuicja. Wewnętrzny głos - dlaczego ma znaczenie i jak go wykorzystać" 💚
Psycholog i neurobiolog Ethan Kross wykorzystuje mnóstwo badań, aby wyjaśnić koncepcję wewnętrznego głosu. Dogłębne spojrzenie na to, w jaki sposób mówimy do siebie, wpływa na nasze stany psychiczne i emocjonalne. Zdaniem profesora wyciszenie "trajkotania" w głowie może uczynić cię lepszym przywódcą. Zjawisko "głosu wewnętrznego" istnieje od tysięcy lat i zostało dobrze udokumentowane w starożytnych kulturach. W rzeczywistości zdolność introspekcji, której częścią jest głos wewnętrzny, jest uważana za niezwykle znaczący krok naprzód w procesie ewolucji, jedną z rzeczy, która odróżnia ludzi od innych gatunków.
Istnieje wiele innych świetnych strategii zmniejszania stresu, które Kross ujawnia. Wszystkie te strategie są dobrze zbadane i silnie wzmocnione odniesieniami do badań naukowych, a niektóre z nich Kross prowadził samodzielnie.
Polecam ten poradnik dla osób, które doświadczają niepokojących wzorców myślowych. Nie jesteście sami w swoim negatywnym wyrażaniu siebie, są sposoby na walkę, a ta książka ci to pokaże. 👍
Wszyscy doświadczamy głosu intuicji w wielu sprawach dotyczących dnia codziennego, ale nie zawsze sobie zdajemy z tego sprawę, czym naprawdę jest, kiedy jest pomocny, a kiedy nam przeszkadza, a wręcz szkodzi. Taka świadomość na pewno nam się przyda, bo być może czegoś to nas nauczy, wspomoże nasze postępowanie, a przede wszystkim nasze życie będzie bardziej szczęśliwe i kolorowe.
Treść
Książka jest drogowskazem dla czytelnika, jak ma zapanować nad trajkotem własnego wewnętrznego głosu, czyli takiego, który nam źle podpowiada, sprowadza nas do cierpienia i pogłębia poczucie niemożności rozwiązania danego problemu. Znajdziemy tutaj odpowiednie narzędzia do walki w tym zakresie, które zostały naukowo potwierdzone licznymi badaniami. Część z nich jest nam dobrze znanych i polecanych, jak przebywanie w miejscu otaczającym nas piękną przyrodą, słuchanie konstruktywnych rad od innych, przytulanie się do bliskiej osoby, a nawet korzystanie z modlitwy, czy amuletów, które będą traktowane jako świadome placebo, które ma przynieść nam ukojenie. Do bardziej nieprawdopodobnych narzędzi zaliczymy mówienie do siebie samego po imieniu, porządkowanie własnego otoczenia, czy nawet oglądanie krajobrazów i roślinności w telewizji. Te i inne narzędzia znajdziemy opisane w książce ,,Intuicja wewnętrzny głos. Dlaczego ma znaczenie i jak go wykorzystać” autorstwa Ethana Krossa.
Brak świadomości
Jedna ze studentek autora zadała mu pytanie: dlaczego się o tym nie uczymy? To jest bardzo dobre pytanie, bo o ile lepiej znosilibyśmy sytuacje stresowe znając przyczynę gnębiących myśli i sposoby radzenia sobie z nimi. Wydawałoby się, że niektóre narzędzia typu placebo, to jakiś mit, ale tak nie jest, gdyż według ostatnich badań wystarczy uwierzyć, że placebo może pomóc opierając się na naukowych dowodach i wtedy rzeczywiście ludzie odczuwają poprawę. Autor świetnie ukazał braki w naszej wiedzy dotyczące świadomości tego, jak działa ludzki mózg. Co wydaje się niezrozumiałe, bo przecież takie informacje są dość pomocne w przypadku leczenia wielu chorób, inaczej mówiąc wspomagają metody medyczne poprawiając wydajność leczenia. Można skonstatować to w taki sposób, iż jak myślimy tak się czujemy i odwrotnie, jak się czujemy, tak też myślimy.
Wsparcie innych
Znając narzędzia możemy wspierać i być wspieranymi przez innych, ale musimy pamiętać, żeby nie było to na zasadzie wyżalenia się się, bo to do niczego nie prowadzi. Musimy znaleźć sensowne sposoby, które rozwiążą problem osoby cierpiącej, a gdy taka osoba nie chce z nami rozmawiać, to należy pomóc jej w codziennych obowiązkach domowych lub wykazać, że nie tylko ona ma takie problemy, ale nie zwracając się do niej bezpośrednio np. ile ludzi dziś cierpi na chorobę nowotworową. Perfekcyjnie autor ukazał, iż przeżywanie problemów w samotności jest znacznie trudniejsze, niż w przypadku, gdy mamy się do kogoś zwrócić o wsparcie.
Podsumowanie
Książka napisana w pewnym stopniu naukowym językiem i dlatego może niektórym czytelnikom sprawiać jakieś problemy w odbiorze, aczkolwiek nie jest to jeszcze, aż tak trudny język w porównaniu z innymi książkami, które spotkałem. Wymienienie i opisanie narzędzi w punktach na końcu książki pozwala nam w dowolnym momencie na sprawdzenie sposobów, które nam lub znajomym mogą okazać się pomocne w danej chwili. Posługiwanie się autora przykładami wziętymi z życia, bądź z eksperymentów naukowych sprawia, iż poradnik staje się ciekawy, a nie suchy, jak zwykły podręcznik. Gorąco polecam książkę czytelnikom pragnącym znalezienia sposobu zapanowania nad wewnętrznym głosem, tak by był pomocny, a nie sprzyjał pogłębianiu się problemów w naszym życiu.
Autor książki to psycholog, który chce podzielić się z nami swoim doświadczeniem wyniesionym ze swoich badań.
Każdy z nas ma swój wewnątrzny głos z którym rozmawia czasem nieświadomie.
Autor pokazuje jak działa intuicja, jak duży wpływ może mieć na nasze decyzje, jak uczynić ją naszym przyjacielem.
Książka podzielona jest na rozdziały co zawsze w przypadku takich książek dla mnie jest ułatwieniem. Wracam do tematu który mnie interesuje, nie przeszukując każdej strony.
Autor pisze o tym jak przerwać łańcuch tych negatywnych myśli, emocji i traktować siebie po przyjacielsku, z życzliwością.
Książka jest bardzo przystępnie napisana. Autor mimo, że jest psychologiem nie nadużywa pojęć, które są nam obce. Czyta się szybko i to ze zrozumieniem, co w przypadku takich książek jest dużym plusem.
Bardzo dużo przykładów, które pomagają nam zobrazować pewne sytuacje, działania. Za to kolejny duży plus.
Książka jest naprawdę warta uwagi.
Mimo, że pewnie wielu z Was pomyśli czytać o czymś takim, a jednak dla mnie warto i podobała mi się ta tematyka.
Sięgając po tę książkę nie wiedziałam dokładnie, czego się spodziewać. Chyba czegoś bardziej... Hm, nawet nie wiem jak to określić. Jestem osobą, która często polega na swojej intuicji i która mało kiedy mnie myli. Myślałam, że będzie to wszystko prościej opisane, chociaż nie jest trudna w odbiorze. Wynieść z niej naprawdę można sporo, nawet na przykładach kilku osób. Jednak nie do końca mnie ona przekonała. Nie trafiła w moje gusta, a ja spodziewałam się nieco innej lektury. Merytorycznie jest naprawdę dobra, więc nie warto zrażać się moimi odczuciami. Warto poznać opinie innych i przekonać się, na własnej skórze, czy się Wam podoba czy też nie.
Momentami odnosiłam wrażenie, że autor trochę zbyt na wyrost chce nas przekonać do trajkotu w naszej głowie... Za dużo było lania wody w niektórych momentach. Okej, można opisać pewną sytuację, ale niektóre było naciągane, przynajmniej tak ja to odebrałam. Na samym końcu pojawiają się podsumowania, wypunktowane, rzeczowe. Szkoda, że takie podsumowania nie miały miejsca wcześniej w tej lekturze.
Z takich ciekawostek, możemy się dowiedzieć, że sami do siebie mówimy cztery tysiące słów na minutę, oczywiście w myślach i to jest owy trajkot, określony przez autora książki. Część rzeczy, o których tutaj mowa w ogóle mnie nie zdziwiła. Dlatego odebrałam ją tak... niezbyt skierowaną do mnie, ale sama sprawdzałam i zbiera dość dobre opinie. Dlatego warto je poczytać i zastanowić się, czy będzie dla Was ona odpowiednia.
Ja nie polecam, bo nie wpasowała się w moje gusta, chociaż raz jeszcze podkreślam, jest naprawdę dopracowana i dość szczegółowa. Czasami tak jest, że trafia się na nieodpowiednią dla siebie lekturę, a ta taka właśnie dla mnie była.
3/10
Jak często zdarza się, że słuchacie swojej Intuicji? Albo wasz wewnętrzny głos doprowadza was do szału i psuje nastrój. Każdy człowiek ma wewnętrzny głos, który podpowiada nam co powinniśmy zrobić, jak powinniśmy się czuć w danej sytuacji, bądź po prostu często zwyczajnie prowadzimy monolog wewnętrzny, o tym co nas gnębi.
To właśnie ten "trajkot" sprawia, że mamy świadomość tego, że żyjemy i przez kogo i co jesteśmy otaczani. W książce Intuicja- wewnętrzny głos autor przedstawia różne sytuacje, w których szczególnie słuchamy naszej Intuicji. Na przykładzie konkretnych przykładów podpowiada czytelnikom jak wykorzystać i uskuteczniać działanie Intuicji.
Muszę przyznać, że książka zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, spodziewam się, że zastanę w niej ciężki do zrozumienia język naukowy za tymczasem autor posługuje się prostym i bardzo lekkim językiem. Dzięki temu szybko się w nią wyciągnęłam. Rozdziały nie są długie, nawet nie które dość krótkie, autor wszystko jasno i rzetelnie opisuje, co znaczenie poprawia komfort czytania. Zabrakło mi jedynie w książce jakiś schematów czy obrazków, które posłużyłyby do dokładniejszego wyjaśnia niektórych zagadnień. Autor posługuje się w książce wieloma przykładami z własnego doświadczenia badawczego o tym, jak budować pewność siebie czy jak poradzić sobie z wewnętrznymi problemami oprócz tego nawiązuje też do innych źródeł, dzięki którym można wiele się dowiedzieli.
"Intuicją — wewnętrzny głos" to z pewnością jedna z najlepszych książek, jakie czytałam o tematyce psychologicznej.
Pod koniec kwietnia miała swoją premierę książka "Intuicja wewnętrzny głos".
Bardzo się cieszę, że miałam okazję ją przeczytać i zrecenzować. Jak wiecie, ja takie książki uwielbiam.
Zawsze pomagają mi postrzegać świat trochę od innej strony. Dowiedzieć się czegoś nowego i zadbać o swój rozwój osobisty.
Tyle teraz mówi się o tym, aby żyć tu i teraz. Nie myśleć o tym co było i o tym co dopiero nas czeka. Okazuje się, że ludzie w ogóle nie są przystosowani do idei slow life.
Od zawsze mamy w swojej głowie głos, który przyniesie nam coś dobrego, albo zdziała spustoszenie.
Jest to właśnie intuicja, która wielokrotnie powoduje w naszym umyśle "trajkotanie". Głos, który czasem tak zaprząta nam głowę, że nie jesteśmy w stanie racjonalnie myśleć. Mówi się, że intuicja podpowiada nam rozwiązanie. Czy na pewno?
Ethan Kross na swojej skórze przekonał się, jak łatwo można poddać się lękowi i temu co podpowiada umysł. Swego czasu otrzymał list z pogróżkami, który wywrócił jego świat. Wtedy na swojej skórze przekonał się jak zwalczyć niepokój.
Książkę czytałam z zaciekawieniem. Choć stylem nie przypomina poradnika, to wydaje mi się, że dzięki temu jest łatwiejsza w odbiorze. Mnóstwo przytoczonych historii, które snuje autor są niczym rozmowy z przyjacielem przy kawie. Nawyki, znane osobistości i ich sposób na kontrolę nad życiem.
I choć wielokrotnie po przeczytaniu tego typu książek zastanawiamy się - "co mam teraz zrobić" to tym razem jest inaczej.
Zakończenie zdecydowanie robi robotę. To podsumowanie publikacji i zastanowienie się, o co tak naprawdę w tym wszystkim chodzi. Dodatkowo uzupełnione zostały narzędzia, które są prostymi wskazówkami do tego jak poradzić sobie z utknięciem w negatywnych myślach. Nie tylko dla siebie. Są również wskazówki jak pomóc innym, ale i jak o pomoc prosić.
Czy warto żalić się światu i bliskim? Czy nasze obawy będą mniejsze jeśli ktoś nas wysłucha? Może lepiej nie być zbyt otwartym?
Nie spodziewałam się, że znajdę na stronach tej książki tak praktyczne podejście. Złote rady, narzędzia i sposoby na poradzenie sobie z "trajkotaniem".
Jeśli interesuje Cię Twoja intuicja to warto sięgnąć po książkę i odkryć lepszą wersję siebie.
Powiem Wam szczerze, że poczułam się przy tej książce trochę oszukana.?
Bo spodziewałam się, że dostanę pozycję, która będzie traktować o duchowej stronie naszego ja lub jak kto woli ,,szóstym zmyśle".
A tymczasem znalazłam w niej coś zupełnie innego.
Ale..czy gorszego?
Niekoniecznie.
Według autora intuicja to głos, który każdy z nas ma w swojej głowie i który czasami doradza, czasami zrzędzi, a czasami krytykuje.
Może nas przed czymś ostrzegać lub ganić.
Z pewnością nie ma sposobu, aby go nie usłyszeć, ale sztuką jest słuchać go mądrze.
Kto z nas bowiem, kiedy ma jakiś problem i nie wie co zrobić, nie prowadzi ze sobą wewnętrznego dialogu?
Ja sama robię to za każdym razem zanim podejmę ważną decyzję i najpierw w głowie potrafię ułożyć sobie miliony scenariuszy na najbliższych kilka lat?
Muszę być po prostu pewna tego, że wiem, co robię i żaden późniejszy ,,klekot" nie przyprawi mnie o wyrzuty sumienia.
Ale jak wiadomo, każdy z nas jest inny i ma własne ,,trajkotanie", które potrafi skutecznie popsuć dzień lub też zdecydowanie je poprawić.
Jak poradzić sobie z negatywnymi myślami i zdjąć z siebie niepotrzebną presję?
Autor, czerpiąc z własnego doświadczenia i badań podpowiada nam jak to robić.
Książka jest napisana lekko i bardzo ciekawie się ją czyta.
Jeżeli lubicie psychologię i chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o samym sobie, z pewnością nie będziecie zawiedzeni.
A ja?
Czy skorzystam z porad autora?
Myślę, że już to robię.?
? RECENZJA ?
Czy zdarzyło się Wam słyszeć głosy? Nie mówię tu o urojeniach, tylko o wewnętrznym głosie, który czasem przypomina o swoim istnieniu... Najczęściej pojawia się, gdy dopadają nas jakieś wątpliwości, lub gdy jesteśmy wystawieni na spory stres. Nie jednokrotnie go olewamy, uciszając w zarodku zanim zacznie "krzyczeć". Ale czy to jest dobre? Może warto byłoby się jednak wsłuchać w swoje wnętrze, podobno nikt nie zna nas lepiej niż my sami.
Ile razy zdarzyło się Wam rozmawiać samym ze sobą? Mi bardzo często ? Czasem z boku może to wyglądać jakbym miała coś z głową, ale lubię tą wewnętrzna konwersacje ? Nie raz zdarzyło mi się nawrzeszczeć na siebie, czy wręcz pocieszać "stara, będzie dobrze, uwierz w to"... I wiecie co? Pomaga ?
Intuicja, bo to ona jest naszym wewnętrznym głosem, to swego rodzaju nasz pomocnik w podejmowaniu decyzji. Nie zawsze dobrych, bo i ona pod wpływem otoczenia, czy stresu potrafi bardziej zaszkodzić niż pomóc. Podszeptuje, nakręcając mózg do podkręcania strachu, co w rezultacie prowadzi do paniki...
Czym dokładnie jest nasz szósty zmysł? Jak go zrozumieć i sobie z nim radzić dowiecie się czytając książkę Ethana Krossa "INTUICJA wewnętrzny głos" wyd. Muza
Polecam książkę wszystkim, których kręci magia umysłu ?
Ethan Kross – „mechanik umysłu” w swojej najnowszej książce otwiera przed nami drzwi do swojego laboratorium, opowiadając w bardzo ciekawy i przystępny sposób o tym, co dla jednych jest supermocą, dla innych kryptonitem. Autor, jako znawca wszelkich zakamarków ludzkiego mózgu, utelentowanego wielozadaniowca, zdradza kilka sekretów i określa „skrzynkę narzędziową” naszego umysłu. To bogaty, kruchy i nieustająco zmieniający się świat, który nadal pozostaje zagadką. A narastający „trajkot” w głowie może pochłonąć nawet psychologa specjalizującego się w kwestiach samokontroli.
Intuicja, nasz wewnętrzny głos, to podstawowa cecha każdego umysłu. Każdy go ma. Czym jest konwersacja, którą codziennie prowadzimy sami ze sobą?
Czy to głos demonów?
Czy źródło mądrości?
Czy należy się tego obawiać?
Czy istnieje mroczna strona tej konwersacji?
Czy można to kontrolować?
Czy nie myślenie jest rozwiązaniem?
Nasz wewnętrzny głos jest jak wbudowana aplikacja w smartfonie. Nie da się jej odinstalować. To wytrawny mówca. Czasami prowadzi z nami dialog, innym razem monolog. Bywa naszym wewnętrznym terapeutą, ale też krytykiem. I jak się okazuje, w dużym stopniu jego funkcja zależy od nas samych. Destrukcyjne myśli mogą zrobić krzywdę naszym umysłom, ciałom i relacjom. Wewnętrzny głos potrafi zanieczyścić nasze myśli, rozbudzić bolesne emocje. Większość ludzi jednak polega na nim codziennie i czerpie z tego korzyści. Wewnętrzny głos często pomaga nam panować nad sobą. A znajomość narzędzi służących dystansowaniu się, choć nie jest gwarancją sukcesu, pomaga nam uczynić z niego sojusznika.
Autor opowiadając historie ludzi walczących ze swoim głosem wewnętrznym podpowiada, jak ten głos skutecznie wykorzystać; co zrobić, by nie stracić perspektywy; jak „wyjść poza siebie”; jak pielęgnować zdolność elastycznego „poszerzania konta widzenia”; jak przyjąć perspektywę „muchy na ścianie” lub obserwatora i jaką jest moc placebo i rytuałów.
Dzięki głosowi w naszej głowie możemy zachować przydatne informacje w umyśle, zastanowić się nad swoimi decyzjami, kontrolować emocje, wspominać przeszłość, kontrolować realizację celów.
Nasz wewnętrzny głos jest cenny, niezależnie od tego czy sprawia nam ból czy przynosi ulgę.
Może być jednocześnie skarbem, jak i kulą u nogi. Może doprowadzić do załamania lub popchnąć nas do osiągnięcia sukcesu. Ważna jest tu kontrola, której jak wynika z wniosków badacza, uczymy się przez całe życie.
Polecam.
"Głos w naszej głowie to bardzo sprawny mówca." W swoim "dorobku" mam dość dużo podejść do poradników, które teoretycznie miały mi otworzyć umysł i wesprzeć w trudniejszych momentach. Kończyło się to zazwyczaj tym, że albo ziewając odkładałam książkę nie docierając do połowy albo czytałam odpływając myślami gdzieś indziej i tak naprawdę nic mi to nie dawało. Jednak książka Krossa, moim skromnym zdaniem, jest jedyna w swoim rodzaju i znacząco odbiega od typowych pozycji w tym stylu. Tym bardziej dziękuję #muza za możliwość jej przeczytania. Autor ma niesamowitą zdolność pisania, tak, że zainteresuje każdego czytelnika, również takiego, który z psychologią nie miał nigdy styczności. Prosty język powieści, mnogość przykładów (także o osobach publicznych, które są nam doskonale znane z pierwszych stron gazet) oraz anegdoty z życia prywatnego sprawiają, że lektura tej książki to prawdziwa przyjemność. Dodatkowo widać, że Kross jest pasjonatem tematu, to bije z każdej strony, ale też człowiekiem doskonale zaznajomionym z poruszaną tematyką, co sprawiło, że książkę pochłonęłam z przyjemnością, zaintrygowana problematyką. "Nasze myśli mogą nie tylko zbrukać doświadczenia; są w stanie zasłonić wszystko inne." Rozmawiacie ze sobą? Prowadzicie ożywione dyskusje w głowie? Okazuje się, że to normalne, ponadto może mieć ogromny wpływ na stan naszej psychiki i ogólne zachowanie. Dowiadujemy się tu jak prowadzić wewnętrzny monolog by nieświadomie sobie nie zaszkodzić. Jak zbawienny wpływ na nasze samopoczucie mogą mieć codzienne rytuały, talizmany czy natura. I jakie są sposoby na osiągnięcie dystansu od wewnętrznego "trajkotu", by nie przeszkadzał nam i nie zaburzał codziennego funkcjonowania. "Nie chciałbyś spędzać życia bez wewnętrznego głosu, który czasami cię stresuje. To byłoby jak wyprawa na morze w łodzi bez steru." Więc jak zacząć współpracować z samym sobą? Odpowiedzi może szukać w tej książce, którą naprawdę serdecznie Wam polecam! "..nasze umysły mogą zdziałać tyle, ile nowoczesna medycyna." Do sceptyków i osób, które nie wierzą w takie "bzdury". Pewnie też miałabym do tego dystans, jednak sama, zupełnie nieświadomie, swego czasu stosowałam niektóre techniki na sobie. I uwierzcie mi, że to była długa droga, jednak pozwoliła mi wyjść na prostą i normalnie funkcjonować, a dolegliwości chorobowe przestały mnie wykluczać z życia. Nie wszystko da się zagłuszyć lekami nowej generacji, nasza psychika ma często kluczowe znaczenie.
Przeczytane:2021-05-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
' Mózg to maszyna do przewidywania przyszłości, która nieustannie stara się pomóc nam poruszać się w świecie. '
' Intuicja wewnętrzny głos. Dlaczego ma znaczenie i jak go wykorzystywać?'
Autor w książce świetnie nam pokazuje jak umiejętnie korzystać z intuicji tak by przynosiła nam korzyści, a nie działa na nas negatywnie.
Choć nie każdy z nas przyznaje się do prowadzenia dialogu z samym z sobą, to jednak wszyscy to robimy.
Ważne by robić to mądrze. Dobrze odebrany wewnętrzny głos pomoże nam osiągnąć nasze cele.
W poradniku znajdziemy wiele rad, np:
- Jak zachować dystans psychologiczny, kiedy ogarnia nas 'trajkot'?
- Jak korzystać z wewnętrznego głosu, by się nie demotywować?
Książka oparta jest na przykładach badań przeprowadzonych przez autora. Myślę, że powinien sięgnąć po nią każdy, a w szczególności ci, którzy chcą nauczyć się korzystać z intuicji.
Przyznam szczerze, że ja często korzystam z wewnętrznego głosu.. 😊