Imperium Kolibra

W świecie, w którym rytuały stają się narzędziem władzy, a każdy krok może zaowocować zdradą, dwóch dżentelmenów szuka drogi w labiryncie intryg. Eztli de Garlande, wybitny inżynier o mieszanych korzeniach, balansuje pomiędzy światami, wbrew swej woli odkrywając mroczne oblicze Londynu. Tymczasem Toltecatl Tecciztecatl, młody kapłan rozdarty między lojalnością wobec świątyni a własnym sumieniem, wplątuje się w niebezpieczną grę, w której stawka jest wyższa, niż potrafi sobie wyobrazić.

Ich przyjaźń zostaje wystawiona na próbę, kiedy muszą zmierzyć się z własnymi demonami, by ocalić to, co najważniejsze. Czy lojalność wobec tradycji zwycięży nad osobistymi pragnieniami? A może cena za wolność będzie zbyt wysoka, by ją zapłacić?

"Imperium Kolibra" to wciągająca opowieść o władzy, wierze i zdradzie, osadzona w alternatywnej wersji historii, w której Aztekowie podbili Europę. W brutalnym świecie wypełnionym hukiem silników parowych, wonią wystrzelonego prochu i gryzącym dymem z fabrycznych kominów należy wystrzegać się trzech rzeczy: ludzi, zimy i bogów.

Informacje dodatkowe o Imperium Kolibra:

Wydawnictwo: Spisek Pisarzy
Data wydania: 2024-10-16

Kup książkę Imperium Kolibra

Imperium Kolibra - opinie o książce

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2024-11-06, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Imperium kolibra" to wyjątkowa, oryginalna i intrygująca opowieść, której akcja rozgrywa się w Londynie ale...

wyobraźcie sobie, że Aztekowie podbili Europę! To oni tam rządzą, to ich się szanuje, a Europejczycy żyją na marginesie.

Ta historia alternatywna to coś innego i nowego, do tego książka jest świetnie napisana, trudno się od niej oderwać. Bardzo mi się podobała. Do tego ta ciężka atmosfera... Już od pierwszych stron czuć to napięcie, niepokój przeziera z kartek. Wiemy, że coś się wydarzy i że nie będzie to nic dobrego.

To opowieść o dwójce przyjaciół, o Eztli de Garlande, który jest inżynierem o mieszanych korzeniach oraz o Toltecatli Tecciztecatlu, który jest młodym kapłanem próbującym odnaleźć się między świątynią a samym sobą. Czy ich przyjaźń przetrwa?

Tytuł ten jest trochę niepokojący i chwilami trudny. Razem z bohaterami mierzymy się z demonami i odkrywamy mroczne tajemnice. Bierzemy z nimi udział w niebezpiecznej grze, pełnej intryg.

Przeczytamy tutaj o władzy, wierze i zdradzie.

Jestem zachwycona tym tytułem. Do tego to zakończenie! Nie da się nudzić podczas lektury.

Jeśli lubicie nieoczywiste i oryginalne książki, lubicie historie alternatywne, Azteków, wierzenia, dobrą fabułę i napięcie, to ta książka jest dla Was. Do tego autorka zrobiła dobry research.

Polecam!

"Imperium Kolibra" to historia, której akcja dzieje się w Londynie przy akompaniamencie silników parowych i towarzystwie fabryk. Najważniejszym elementem jest jednak to, że Europę podbili Aztecy.

Zaciekawiłam? Ja myślę!

Głównymi bohaterami są Eztli de Garlande oraz Toltecatl Tecciztecatl. Pierwszy z nich jest inżynierem drugi kandydatem na kapłana. Z pozoru dwa odległe od siebie światy. Jednak każdy z nich poświęciłby się dla tego drugiego.

Jednak Azteckie bóstwa są nienasycone i pożądają najlepszych ofiar. Czy ich żądania zostaną spełnione?

Choć na niektórych nazwach podczas czytania można połamać sobie język to zdecydowanie rekompensuje to intrygująca fabuła. Autorka świetnie wprowadza nas w wykreowany przez siebie świat. Cały czas trzyma w napięciu i niepewności co wydarzy się dalej.

W "Imperium Kolibra" nie znajdziemy również kryształowych bohaterów. Każdy z nich ma problemy oraz dylematy, które musi rozwiązać.

Oprócz świetnej fabuły na końcu książki znajdziecie słownik, terminy i inne przydatne opisy, które pomogą Wam jeszcze lepiej zaznajomić się z wykreowanym przez autorkę światem.

? Lubicie, gdy akcja książki dzieje się w alternatywnej rzeczywistości?   ? Imperium Kolibra ? Żaneta Siemsia-Pindur ? Spisek Pisarzy   [współpraca reklamowa] z Wydawnictwo Spisek Pisarzy   ? Książka "Imperium Kolibra" ukazuje czytelnikowi alternatywną historię, w której to Aztekowie podbili Europę, a w szczególności Londyn. Zaskoczeni? To lecimy dalej! Akcja osadzona jest w XIX wieku, wiele aspektów tamtych czasów zostało realistycznie oddanych w tej powieści.   ? Głównymi bohaterami są dwaj mężczyźni, których łączy serdeczna przyjaźń. Eztli de Garlande to wybitny inżynier o mieszanych korzeniach, który odkrywa mroczne oblicze Londynu. Tymczasem Toltecatl Tecciztecatl jest młodym kapłanem. Musi on pogodzić ćlojalnoś wobec świątyni z własnym sumieniem, wplątuje się w niebezpieczną grę, w której stawka jest wyższa, niż potrafi sobie wyobrazić.   ? Dokąd zaprowadzą ich wybory? Czy przyjaźń przetrwa? Na jakie niebezpieczeństwa zostaną zarażeni?   ? Przyznaję, że książka ma potencjał i zbudowana jest na oryginalnym pomyśle. Całość wzbogacona jest o szczegółowe opisy, czy to świątyni, czy też wszechobecnej biedy na ulicach Londynu. Akcja rozwija się powoli, a jej odbiór określiłabym jako zimny, ponury i surowy. Taka właśnie była dla mnie ta książka. W moim odbiorze, za wolno rozkręcająca się akcja męczyła mnie i momentami miałam po prostu ochotę odłożyć tę książkę. Mimo wszystko jest to powieść, którą warto przeczytać, jest inna niż te które dotychczas czytałam.
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;