Jedenaście wywiadów, jedenaście bohaterek i bohaterów, którzy przeżyli okupację, getta, obozy - Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Majdanek, Stutthof, Bergen-Belsen. W każdej rozmowie przewija się motyw dbania o wygląd jako bardzo ważny czynnik zachowania godności w sytuacjach granicznych.
Oprócz tego dwadzieścia fotografii i dwadzieścia mikrohistorii o przedmiotach i obrazach, które pokazują wojnę od strony osobistego doświadczenia codzienności, materialności, płci, ciała i stroju.
Karolina Sulej, autorka książki Rzeczy osobiste. Opowieść o ubraniach w obozach koncentracyjnych i zagłady, znów pokazuje przemilczane do tej pory aspekty życia w czasie II wojny - życia mimo wszystko.
Wydawnictwo: Czerwone i czarne
Data wydania: 2021-09-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Opowieść o ubraniach i rzeczach osobistych więźniów obozów koncentracyjnych wydaje się z pozoru prowokacyjna wobec narracji o wojnie, bo...
Pierwsza polska książka o najpopularniejszej współczesnej gwieździe pop na świecie. Taylor Swift to fascynujące zjawisko, a nawet uniwersum popkultury...
Przeczytane:2022-01-05, Ocena: 5, Przeczytałam, 90 książek w 2022, Auschwitz , Ravensbrück, Inne obozy koncentracyjne , Getto,
Jedenaście bohaterek i bohaterów, którzy przeżyli okupację, getta, obozy koncentracyjne i zagłady:
Rita Berkovit, Alicja Gawlikowska - Świerczyńska, Maria Kowalska, Elżbieta Sobczyńska, Edward Anders, Helga Hošková - Weissová, Leon Weintraub, Alina Dąbrowska, Anna Szałaśna, Zdenka Fantlová, Ewa Żelechowska.
W każdym wywiadzie jest rozmowa o ubraniach, dbaniu o wygląd w tak trudnych czasach i nieludzkich warunkach.
Jest to drugi reportaż Karoliny Sulej po "Rzeczach osobistych. Opowieść o ubraniach w obozach koncentracyjnych i zagłady".
Polecam przeczytać.
"Ubranie jest śladem po człowieku, zapisem przeżycia."
Ciekawa bibliografia (wymieniam tylko przeczytane przeze mnie):
"Dziennik z getta warszawskiego" Mary Berg
"Ginczanka. Nie upilnuje mnie nikt" Izolda Kiec
"Wiem, jak wygląda piekło. Alina Dąbrowska w rozmowie z Wiktorem Krajewskim" Wiktor Krajewski
"Dziewczyny wojenne" Łukasz Modelski
"Dziennik Helgi. Świadectwo dziewczynki o życiu w obozach koncentracyjnych" Helga Weissová
"Czesałam ciepłe króliki. Rozmowa z Alicją Gawlikowską-Świerczyńską" Dariusz Zaborek