Historie osobiste O ludziach i rzeczach w czasie wojny

Jedenaście wywiadów, jedenaście bohaterek i bohaterów, którzy przeżyli okupację, getta, obozy - Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Majdanek, Stutthof, Bergen-Belsen. W każdej rozmowie przewija się motyw dbania o wygląd jako bardzo ważny czynnik zachowania godności w sytuacjach granicznych.

Oprócz tego dwadzieścia fotografii i dwadzieścia mikrohistorii o przedmiotach i obrazach, które pokazują wojnę od strony osobistego doświadczenia codzienności, materialności, płci, ciała i stroju.

Karolina Sulej, autorka książki Rzeczy osobiste. Opowieść o ubraniach w obozach koncentracyjnych i zagłady, znów pokazuje przemilczane do tej pory aspekty życia w czasie II wojny - życia mimo wszystko.

Informacje dodatkowe o Historie osobiste O ludziach i rzeczach w czasie wojny:

Wydawnictwo: Czerwone i czarne
Data wydania: 2021-09-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788366219427

Tagi: II WOJNA ŚWIATOWA UBRANIA I RZECZY OSOBISTE W OBOZACH KONCENTRACYJNYCH I ZAGŁADY

Kup książkę Historie osobiste O ludziach i rzeczach w czasie wojny

Historie osobiste O ludziach i rzeczach w czasie wojny - opinie o książce

Jedenaście bohaterek i bohaterów, którzy przeżyli okupację, getta, obozy koncentracyjne i zagłady:

Rita Berkovit, Alicja Gawlikowska - Świerczyńska, Maria Kowalska, Elżbieta Sobczyńska, Edward Anders, Helga Hošková - Weissová, Leon Weintraub, Alina Dąbrowska, Anna Szałaśna, Zdenka Fantlová, Ewa Żelechowska.

W każdym wywiadzie jest rozmowa o ubraniach, dbaniu o wygląd w tak trudnych czasach i nieludzkich warunkach.

Jest to drugi reportaż Karoliny Sulej po "Rzeczach osobistych. Opowieść o ubraniach w obozach koncentracyjnych i zagłady".

Polecam przeczytać.

"Ubranie jest śladem po człowieku, zapisem przeżycia."

Ciekawa bibliografia (wymieniam tylko przeczytane przeze mnie):

"Dziennik z getta warszawskiego" Mary Berg

"Ginczanka. Nie upilnuje mnie nikt" Izolda Kiec

"Wiem, jak wygląda piekło. Alina Dąbrowska w rozmowie z Wiktorem Krajewskim" Wiktor Krajewski

"Dziewczyny wojenne" Łukasz Modelski

"Dziennik Helgi. Świadectwo dziewczynki o życiu w obozach koncentracyjnych" Helga Weissová

"Czesałam ciepłe króliki. Rozmowa z Alicją Gawlikowską-Świerczyńską" Dariusz Zaborek

Era Taylor Swift
Karolina Sulej0
Okładka ksiązki - Era Taylor Swift

Pierwsza polska książka o najpopularniejszej współczesnej gwieździe pop na świecie. Taylor Swift to fascynujące zjawisko, a nawet uniwersum popkultury...

Ciałaczki. Kobiety, które wcielają feminizm
Karolina Sulej0
Okładka ksiązki - Ciałaczki. Kobiety, które wcielają feminizm

Namawiają do pokochania siebie, akceptacji, wyzbycia się wstydu. Mówią otwarcie o przemocy, której doświadczyły, slut-shamingu, dyskryminacji. Szerzą...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk