Czy nienawiść to jedyne, co ich łączy?
Rosalie i Liam od dziecka byli przyjaciółmi. Oboje nie mieli łatwej sytuacji w domu i stali się dla siebie nawzajem schronieniem przed rodzinnymi problemami. Przez lata ich relacja znacznie się pogłębiła. Myśleli, że nic ich nie rozdzieli. Tymczasem wystarczyła jedna kłótnia i kilka słów rzuconych w gniewie, aby w dwóch złamanych sercach pozostała tylko nienawiść. Rosalie uciekła z miasta i obiecała sobie, że na zawsze skończyła z Liamem.
Dwa lata później choroba ojca zmusza dziewczynę do powrotu do rodzinnego miasteczka. Co się stanie, gdy na jej drodze znów stanie Liam? Czy uda im się naprawić to, co z taką łatwością zniszczyli?
Ta historia jest naprawdę SWEET. Sugerowany wiek: 16+
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-02-14
Zazwyczaj nie często sięgam po książki młodzieżowe, ale z „Hate Between Us” postanowiłam zrobić wyjątek. I wiecie co? Dobrze spędziłam z nią czas, a to za sprawą bardzo lekkiego i dobrze się czytającego języka, którym posłużyła się autorka w tej książce. Choć tematyka jest dość oklepana i może sama treść nie wynosi na wyżyny atrakcyjności, to fabuła jest spójna i dość dobrze skonstruowana. Ja ogólnie lubię motywy good girl i bad boy, czy enemies to lovers. Przyciągają mnie jak magnes i dobrze wpływają na odbiór książki. Poruszyła mnie postać głównej bohaterki, która ma serce z gumy i duszę dobrą jak lody śmietankowe. Wywoływała zdecydowanie pozytywne emocje i dzięki niej można było jeszcze poczuć tą dobroć, będącą w drugim człowieku. Natomiast nie zostałam fanką Liama, czego mogło dowodzić moje głośne nawoływanie do jego nieprzyjaznych zachowań i dziwne spojrzenia domowników skierowane w moją stronę. Na uwagę również zasługuje fakt, że autorka postanowiła przybliżyć czytelnikowi wydarzenia przeszłości, rozjaśniając całą sytuację i robiąc ją bardziej klarowną dla odbiorcy. Podsumowując książka pomimo przewidywalności i powielanych schematów mi się podobała. Jednak polecam ją bardziej młodszym czytelnikom niż 30+ :)
Kolejna gwieździsta książka. Prawda, że okładka jest urocza?
Niedopowiedzenia, nieporozumienia zawsze wywołują zgrzyty między dwojgiem ludzi. Brak zaufania do drugiej osoby i osądy ranią mocniej niż nóż. Czasami ucieczka jest jedynym rozwiązaniem.
Książka ,,Hate Between Us" Anny Smol jest pozycją, która zapewnia nam moc nastoletnich wrażeń z dodatkiem pewnej dojrzałości bohaterów w niektórych momentach ich życia. Ukazuje dwie zranione dusze, które zbyt pochopnie postąpiły i jedyne co im zostało po tym, co ich łączyło, to żal i nienawiść.
Jednak los bywa przewrotny i na nowo stawia naszych bohaterów na swojej drodze.
Po dwóch latach od ucieczki z miasteczka Rosalie dowiaduje się o chorobie ojca i wraca na stare śmieci, zamieszkując ponownie niedaleko Liama. Choroba ojca bardzo ją przytłacza, ogarniają ją wyrzutu sumienia, że zostawiła ojca, a teraz ma tylko rok. Dodatkowo Liam nadal oskarża ją o to, co się stało. Jednak Rosalie to silna dziewczyna, która nie są sobie w kaszę dmuchać.
Czy Rosalie i Liam wyjaśnia sobie wszystko? Czy nienawiść przerodzi się w miłość?
Książka pełna różnorodnych emocji. Tych bolesnych, jak też tych pokrzepiających serce. Niektóre sytuacje bardzo mnie ubawiły. Przepychanki słowne naszych bohaterów, czy też ta zazdrość, którą Liam nie chciał pokazać, rozbrajały mnie. Takie typowe sytuacje i emocje młodych ludzi, które naprawdę przyciągnęły mnie i nie chciały puścić.
Bardzo podobała mi się ta pozycja. Taka słodko- gorzka historia z życiowymi problemami, rozterkami nastolatków, którzy czasami postawieni są w trudnych sytuacjach.
Spędziłam naprawdę przyjemny czas na czytaniu tej książki.
Polecam ?
"Oniemiała. Łzy napłynęły jej do oczu, wzruszenie ścisnęło gardło. Spodziewała się po nim najgorszego, a on po raz kolejny udowodnił jej, że nie wszystko stracone. Że gdzieś za tą dupkowatą fasadą ukrywa się prawdziwy Liam.
Jej Liam."
???
Wybrzmiewająca cierpieniem dwóch nastoletnich dusz.
Okraszona piękną przyjaźnią, którą stać na największe poświęcenia.
Owiana dawką humoru, nadającego powieści jeszcze większego wydźwięku.
"Hate between us" to słodko-gorzka historia Rosalie i Liama. Połączyło ich nastoletnie uczucie, rozłączyła niewyjaśniona sytuacja, która odbiła się się na ich relacji. To ona doprowadziła do tego, że dziewczyna postanowiła opuścić rodzinne miasteczko i nigdy więcej do niego nie wrócić. Los jednak niweczy jej plany. Bo oto dwa lata później znowu jest sąsiadką Liama. Niestety chłopak nadal żywi do niej jedynie uczucie nienawiści. Jest mu przykro, że Rosalie bez skrupułów wyjawiła jego tajemnicę i nie przyznaje się do winy. Na każdym kroku uprzykrza jej życie, robiąc jej na złość. Dziewczyna nie pozostaje mu dłużna. Ich wzajemne przepychanki rozbawiają do łez...
W szkole, do której oboje uczęszczają, Rosalie poznaje Dylana i Nicka. Nawet nie przypuszcza, że tych dwoje, tak różnych chłopaków, będą przy niej, gdy będzie tego najbardziej potrzebowała. Że odnajdzie wnnich przyjaciół, którzy wyciągną do niej pomocną dłoń.
"Hate between us" to piękna powieść. Nie brakuje w niej cierpienia i niepewności. Nie brakuje bólu i łez. Ale nie brakuje też nadziei i humoru. Nie brakuje wiary w lepsze jutro, bo przecież po każdej, nawet najbardziej gwałtownej burzy, świeci słońce. Czy ono zaświeci także dla Rosalie i Liama? Czy przełamą lody nienawiści? Czy będą w stanie naprawić to, co zniszczyli?
Uwierzcie, że ta książka wywoła w Was mnóstwo emocji.
Autorka dawkuje je stopniowo. Miesza łzy ze śmiechem. Sprawia, że szybciej bije serce, a jednocześnie zaciska się gardło.
Niesamowita.
Piękna, mimo bólu jaki za sobą niesie.
Ukazująca piękno prawdziwej przyjaźni i siłę pierwszej miłości, której nic i nikt nie jest w stanie zniszczyć. Nawet czas.
"Hate between us" to książka idealna zarówno dla młodzieży, jak też dorosłych. Mnie oczarowała nie tylko okładką, ale także wartościowym wnętrzem.
Serdecznie polecam ??
Przeczytane:2024-04-07,
Tytuł: "Hate between us"
Autor: Anna Smol
Data premiery: 14.02.2024r.
Wydawnictwo: Papierowe serca
Czy jest książka, w której polubiliście wszystkich bohaterów? Bez wyjątku?
"Hate between us" to właśnie taki tytuł. Znajdziemy w nim przeróżnych bohaterów z tak odmiennymi charakterami, że nie ma czasu na nudę.
Uśmiech mieszał mi się z łzami... bo to nie jest kolejna romantyczna historia, kiedy czytelnik czeka na zakończenie, bo ONA będzie z NIM... Może i z początku myślałam, że tak będzie, ale po drodze wydarzyło się kilka rzeczy, które zmieniły bieg wydarzeń.
Mogłabym wręcz napisać, że nie chciałam tak szybko końca... Nie, kiedy dowiedziałam się, że jednemu z bohaterów pozostało tak mało czasu... A tak bardzo go polubiłam...
Rosalie.
Jako mała dziewczynka przeprowadza się wraz z rodzicami do Eatonville. Poznajemy swojego sąsiada Liama. Chłopiec miał zwariowane pomysły I był dla niej dziwakiem. Zaczęła inaczej na niego patrzeć, kiedy pozwolił jej korzystać ze swojego domku w lesie...
Oboje dorastali.
Oboje się zaprzyjaźnili...
I oboje się zakochali.
Uczucie było mocne z obu stron, ale wydarzenia które miały miejsce zmieniły trochę sytuację i relację między nimi.
Poznajemy również przyjaciół tej dwójki. Co ja się nauśmiechałam! Dylan i Hope skradali mi co chwile uśmiechy... przyznam szczerze, że już nie pamiętam kiedy ostatni raz się tyle uśmiechałam, a na końcu popłakałam przy książce...
Muszę pogratulować autorce świetnie napisanej książki!
Przeżywałam emocje wraz z bohaterami, a historia była taka jak lubię. Chyba odczarowałaś mój zastój z czytaniem 💙
A to, że polubiłam dosłownie wszystkich bohaterów - zasługuje na kolejne gratulacje :)
Mało kiedy mi się to zdarza.
Zachęcam Kochani do czytania.
Jest to zdecydowanie świetna i godna polecenia historia 💙