Gwiezdny bohater. Prawda i legenda o Juriju Gagarinie

Dwunastego kwietnia 1961 roku Jurij Gagarin jako pierwszy człowiek w historii poleciał w kosmos. Podróż orbitalna statkiem Wostok trwała zaledwie 108 minut, lecz przyniosła mu światową sławę. Radziecki kosmonauta wciąż pozostawał jednak osobą niezwykle tajemniczą. W biografii „Gwiezdny bohater” po raz pierwszy opowiedziana została prawda o drodze, jaką przebył - od wiejskiego chłopca po bożyszcze wiwatujących tłumów - o późniejszym upadku, gdy z trudem wytrzymywał napór nagłej sławy, o jego rozczarowaniu swą ojczyzną, a także kulisach jego tajemniczej śmierci w wieku zaledwie 34 lat. Dzięki lekturze tej książki czytelnik będzie mógł poznać także fascynujące szczegóły ściśle tajnego radzieckiego programu kosmicznego - jego zdobycze techniczne, triumfy i porażki. Autorzy przytaczają liczne fragmenty wnikliwych, często poruszających rozmów z członkami rodziny, przyjaciółmi, kolegami, aniołami stróżami z KGB i rywalami Gagarina, którzy na ogół dopiero teraz, po latach, zdecydowali się mówić na te tematy. Na kanwie ich cennych świadectw udało się nie tylko odtworzyć nieznaną historię pierwszego kosmonauty, ale i ukazać nieznane oblicze państwa, które dzięki Gagarinowi mogło święcić triumfy.

Informacje dodatkowe o Gwiezdny bohater. Prawda i legenda o Juriju Gagarinie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka