Grimm Fairy Tales #03: Jaś i Małgosia

Dwieście lat. Już tak długo opowieści snute niegdyś przez braci Grimm zachwycają pokolenia czytelników. Oparta na motywach z tych baśni komiksowa seria „Grimm Fairy Tales” na nowo odkrywa mroczną stronę popularnych historii, ożywia je dzięki płynnej narracji i wyrazistym ilustracjom. Zbuntowana Gina po kłótni z rodzicami ucieka z domu. Razem z nią wyrusza jej brat, Hank. Oboje planują złapać stopa do miasta. Czy im się to uda? Kogo spotkają po drodze i jak się owe spotkanie zakończy? Małgosia nie potrafi zaakceptować nowej wybranki ojca, co rusz wszczyna awantury. W trakcie jednej z nich decyduje się opuścić rodzinny dom i wyruszyć do mieszkającej w oddali ciotki. Dołącza do niej Jaś. Dokąd trafi zabłąkane rodzeństwo? Jaki koszmar kryje się za drzwiami chatki stojącej samotnie w leśnej głuszy?

Informacje dodatkowe o Grimm Fairy Tales #03: Jaś i Małgosia :

Data wydania: 2016-07-29
Kategoria: Komiksy

Kup książkę Grimm Fairy Tales #03: Jaś i Małgosia

Grimm Fairy Tales #03: Jaś i Małgosia - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2016-09-08, Ocena: 4, Przeczytałem,
JA SIĘ Z MAŁGOSIĄ WIEDŹMY NIE BOJĘ W trzeci zeszyci ,,Grimm Fairy Tales" twórcy serii biorą na warsztat kolejną legendarną baśń, którą odzierają z tego, co niewinne i dziecięce, zastępując grozą, fantastyką i współczesnymi ramami spajającymi całość. Tym razem do naszych rąk trafia przeredagowana według tego schematu wersja ,,Jasia i Małgosi", ale co ważniejsze seria wreszcie otrzymuje wspólne dla ogółu elementy, które łączą poszczególne zeszyty w większą całość. Małgosia nosi szpilki, mini i kabaretki? Jaś z długimi włosami ubrany w koszulkę z trupią buźką? Wiedźma pożerająca na żywca swoje ofiary? Siedemnastoletnia Gina dość ma ograniczeń, jakie nakładają na nią rodzice. Czarę goryczy przelewa wieczór, kiedy nie wypuszczają jej z domu skąpo ubranej, a na dodatek dają jej szlaban. Wściekła dziewczyna postanawia uciec z domu, a jej brat Hank decyduje się towarzyszyć siostrze. Wędrówka przez odludną okolicę nie należy jednak do najprzyjemniejszych. Na szczęście wkrótce zatrzymuje im się kobieta, która proponuje podwiezienie. W trakcie jazdy wspomina, że prowadzi kursy na uniwersytecie poświęcone baśniom i zaczyna opowiadać im pierwotną właściwą wersję ,,Jasia i Małgosi", w której to niechętna do wykonywania obowiązków dziewczyna opuszcza nocą rodzinny dom. Dołącza do niej brat, nie chcąc żeby wędrowała sama i wkrótce oboje natrafiają na chatkę, nieświadomi co tam na nich czeka. Ale czy na Ginę i Hanka nie czeka czasami coś podobnego? Ten zeszyt ,,Grimm Fiary Tales" jest ostrzejszy od poprzednich - zarówno pod względami językowymi, jak i ilości wydekoltowanych bohaterek o dużych biustach, przyjmujących często jakże wyzywające pozy. Nie zabrakło także krwi i grozy. Ale doszło także coś jeszcze, co już wspomniałem przy okazji wstępu. Przy lekturze tomu drugiego miałem nadzieję, że w serii pojawi się jakiś element wspólny dla całej opowieści i moment ten właśnie nastał. Na dodatek takich elementów jest więcej. Wprawdzie sama księga z baśniami, która trafia w ręce bohaterów, jak i pojawiające się w trakcie akcji kruki można by uznać za rzeczy symboliczne, ale trudno już zignorować postać Seli Mathers, wykładowcy specjalizującej się w tematyce baśni, jako nośniku rzeczywistości. Dzięki niej ,,Grimm..." przenosi się na nieco inny wymiar, pobudzając wyobraźnię i rodząc pytania, na które - mam taką nadzieję - poznamy wkrótce odpowiedzi. Nie oznacza to oczywiście, że nagle stała się konieczna znajomość poprzednich części. Seria nadal stanowi zbiór samodzielnych opowieści, które czytać można niezależnie. I dobrze się przy tym bawić. Czyta się to lekko i przyjemnie, miło też patrzy (zmiana rysownika na znanego z ,,1001 Arabian Nights" Alexandre Benhossiego nie wpłynęła zbytnio na odbiór całości) i chce więcej. Nic tylko polecić tym, którzy lubią podobne komiksy. Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/09/08/grimm-fairy-tales-03-jas-i-malgosia-ralph-tedesco-joe-tyler-alexandre-benhossi/
Kyle
T.M. Piro