Gretel i ciemność

Mała, niewinna dziewczynka w nazistowskich Niemczech, poważany psychoanalityk w Wiedniu końca XIX wieku i tajemnica, która połączy ich losy na zawsze.

WIEDEŃ, 1899 rok

Słynny psychoanalityk Josef Breuer spotyka najdziwniejszą ze swoich pacjentek. Znaleziona nieopodal szpitala dla psychicznie chorych, chuda, z ogoloną głową, twierdzi, że nie ma imienia ani uczuć - że w ogóle nie jest człowiekiem. Breuer postanawia zgłębić przyczyny jej stanu.

NAZISTOWSKIE NIEMCY, WIELE LAT PÓŹNIEJ

Mała zagubiona Krysta całymi dniami bawi się sama. Jej mama zmarła. Jej ojciec pracuje w lecznicy z ,,ludźmi-zwierzętami". Dziewczynka, zatopiona w historiach o Hanselu i Gretel, Fleciście i innych baśniowych postaciach, nie dostrzega niebezpieczeństwa, jakie czai się wokoło. A kiedy wszystko się zmienia i świat wokół niej staje się straszniejszy od jakiejkolwiek opowieści, odkrywa, że wyobraźnia ma większą moc, niż kiedykolwiek podejrzewała...

Te dwa światy staną się częściami jednej znacznie większej opowieści, która wnika w najciemniejsze, najbardziej wstydliwe miejsca historii XX wieku i ukazuje - w oszałamiającym finałowym zwrocie akcji - drogę prowadzącą z powrotem ku światłu.

Informacje dodatkowe o Gretel i ciemność:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2015-05-18
Kategoria: Dla młodzieży

Kup książkę Gretel i ciemność

Gretel i ciemność - opinie o książce