W zacisznym sanatorium na peryferiach niewielkiego miasta gdzieś w głębi Rosji działa świetnie zorganizowana szajka. Bandyci produkują na zlecenie pełne okrucieństwa filmy, do których angażują samotne, niczego niepodejrzewające dziewczyny. Niespodziewanie sytuacja wymyka się spod kontroli, a senne dotąd sanatorium staje się miejscem morderczej rozgrywki.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: b.d
Tytuł oryginału: Izba na ciurzom polie
Język oryginału: rosyjski
Tłumaczenie: Ewa Rojewska-Olejarczuk
Kamieńska nawet w sanatorium nie ma spokoju. Korzystając z urlopu jedzie podreperować zdrowie i popracować nad tłumaczeniem książki. Tymczasem nie może się opędzić od adoratorów, w okolicy dzieją się niepokojące rzeczy i niedługo po jej przyjeździe zostaje zamordowany jeden z kuracjuszy, który ją adorował.
W tomie Kamieńska jest mało aktywna, wszystko dzieje się wokół niej. Zresztą spotyka się ona z bardzo nieprzychylnym przyjęciem milicji. Cieplejsze stosunki łączą ją pod koniec historii z lokalnym mafijnym bossem. W ogóle gdyby nie morderstwa miałabym wrażenie, że jest to poprostu komedia pomyłek. Chociaż akcja dzieje się w Rosji a podobno jak to mówią Rosja to nie kraj, tylko stan umysłu.
Ogólnie książka w porządku, chociaż zbytnio mnie nie porwała. Zakończenie jest bardzo denerwujące. Cała sprawa wyjaśnia się w pięć minut.
Czy wszystkie, albo prawie wszystkie, e-booki zawierają literówki? Ta książka oprócz literówek ma braki całych wyrazów. Obniżam za to ocenę. Ale przeczytałam, ponieważ postać Anastazji Kamieńskiej całkowicie mną zawładnęła. Uwielbiam tę bohaterkę właśnie za to jaka jest, za to co reprezentuje swoją osobą, a także za to, że jest szczera i prawa. W jej świecie to nie lada wyczyn. Świetnie bawiłam się czytając " Grę na cudzym boisku". I dziękuję autorce, że przełamała stereotyp o tym, że kobieta do pracy w organach ścigania się nie nadaje, że tylko mężczyźni mogą być dobrymi śledczymi itd.,itp. Za chwilę sięgnę po kolejną część.
Moskwa, młoda aktorka zostaje uduszona w swoim mieszkaniu. Brak śladów włamania i dwie starannie umyte filiżanki sugerują, że ofiara znała swego zabójcę...
W teatrze „Nowa Moskwa” dochodzi do tajemniczego przestępstwa – napadu na L.A. Bogomolova, reżysera i dyrektora teatru. Śledztwo prowadzą...
Przeczytane:2017-01-07, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2017,