Gościnne występy. Kawałki o projektowaniu

To jest książka o codziennym projektowaniu i zwykłej architekturze. Trochę też o życiu.

Autor zabiera nas na spacer po warszawskim Grochowie. Zagląda do swojej dawnej szkoły podstawowej. Włóczy się po bliższej i dalszej okolicy. Obserwuje pracę grupy projektowej Centrala. Dociera też do Dessau (gdzie przeżywa pewne rozczarowanie). Zaprasza do swojej pracowni. Opowiada o niepowodzeniach, porażkach, komicznych sytuacjach. Ale także o spotkaniach i o ludziach, dzięki którym ten fach bywa taki fajny.

Przeczytamy o tym, co łączy design z literaturą. Poznamy opowieści o zgubnych skutkach nadużywania wykrzykników, ambiwalentnym uroku piktogramów i burzliwych związkach typografii z rewolucją. Przyglądając się estetyce transparentów, dowiemy się, dlaczego bunty społeczne tak bardzo potrzebują odpowiedniego designu.

,,Gościnne występy" zbierają niektóre wykłady Marcina Wichy dla studentek i studentów uczelni artystycznych oraz teksty o projektowaniu publikowane w prasie.

Informacje dodatkowe o Gościnne występy. Kawałki o projektowaniu:

Wydawnictwo: Karakter
Data wydania: 2024-02-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Eseistyka literacka Wzornictwo przemysłowe i sztuka użytkowa Projektowanie graficzne antologie Mowy

Kup książkę Gościnne występy. Kawałki o projektowaniu

Niezwykła historia Sebastiana Van Pirka
Marcin Wicha0
Okładka ksiązki - Niezwykła historia Sebastiana Van Pirka

Życie Sebastiana jest całkiem zwyczajne, ma kolegów, chodzi do szkoły, lubi grać w piłkę. Niecodzienny jest jedynie jego wygląd, i trochę...

Jak przestałem kochać design
Marcin Wicha0
Okładka ksiązki - Jak przestałem kochać design

Zmarnowałem dzieciństwo i młodość. Nie słuchałem Stonesów ani Depeche Mode. Moimi rockmanami byli graficy. Do domu architekta, Piotra Wichy, nie mają wstępu...