Gladiator. Those About to Die

Pierwsze polskie wydanie jednej z najsłynniejszych książek o rzymskich wojownikach, która zainspirowała twórców filmu Gladiator i serialu Those About to Die.

Mieszkańcy Rzymu - patrycjusze i zwykli ludzie - gromadzili się w murach Koloseum, aby oglądać gladiatorów miażdżonych kopytami koni i kołami rydwanów, rozszarpywanych przez na wpół zagłodzone dzikie bestie i szlachtowanych przez solidnie uzbrojonych i opancerzonych zawodowców.

Przez pięć wieków istnienia rzymskie igrzyska zyskały krwawą sławę, kiedy ku uciesze obywateli dokonywano masakry tysięcy ludzi i zwierząt. Wraz z postępującym rozkładem cesarstwa wyłącznie kaźń i męczarnie zaspakajały dekadenckich Rzymian. Cesarz Trajan dał temu wyraz, organizując igrzyska trwające sto dwadzieścia dwa dni. Zginęło wówczas jedenaście tysięcy ludzi i dziesięć tysięcy zwierząt. Lud Rzymu był zachwycony i żądał więcej.

Książka Daniela P. Mannixa zainspirowała Rolanda Emmericha (reżyser filmu Dzień Niepodległości) i Roberta Rodata (scenarzysta filmu Szeregowiec Ryan) do stworzenia epickiego serialu pod tym samym tytułem z Anthonym Hopkinsem w roli cesarza Wespazjana.

Jeśli potrafisz sobie wyobrazić wybitnego reportera sportowego nagle przeniesionego w czasie, aby opisać starożytne rzymskie igrzyska, nabierzesz pewnego pojęcia o klimacie i pikanterii Gladiatora... W tej popularnej pod względem formy opowieści udało się zawrzeć zdumiewającą liczbę faktów o pięciu wiekach igrzysk.

,,Los Angeles Times"

Gladiator. Those About to Die - opinie o książce

Avatar użytkownika - klaudiahanczuk
klaudiahanczuk
Przeczytane:2024-08-06, Ocena: 3, Przeczytałem,

Z pewnością ekranizację każdy pamięta, bo to wręcz filmowy klasyk. Świetnie wykreowane postacie, budowle i miejsce akcji robiły ogromne wrażenie, walki i efekty specjalne, to wszystko wręcz dało nam niepowtarzalne widowisko pełne emocji. Chyba nikt nie zapomni tego filmu, aż do teraz, bo po kilkunastu lata powraca serial o rzymskich wojownikach. Serial został zainspirowany tą oto książką autora, pod tym samym tytułem.
Książka z kolei jest reportażem, faktami historycznymi przedstawiającymi jak wyglądały rzymskie igrzyska, które zyskały krwawą sławę, poprzez śmierć tysięcy ludzi i zwierząt. A wszystko to na pokaz ludu rzymskiego i cesarza, szukającego jedynie sobie czasu na rozrywkę. Same igrzyska trwały 122 dni, a zginęło w nich prawie jedenaście tysięcy ludzi i dziesięć tysięcy zwierząt. Skala tej rzezi jest ogromna, kolejki upodlenie moralne wobec ludzi, nie miało dla nich żadnych granic. Im więcej cierpienia, orgi seksualnych i morderstw, tym spektakl wzbudzał większą fascynację.
Autor opisuje wiele sposobów walk, na jakie byli zmuszani gladiatorzy, jak i później więźniowie i zwykli obywatele, gdyż z braku ludzi byli brani wszyscy do walki na arenie. Trochę się rozczarowałam książką, gdyż byłam nastawiona na opowieść historyczną, a dostałam jedynie szczegółowe fakty z walk gladiatorów. To jak one wyglądały, do jakich rzezi dochodziło i z czasem jak zostawały one bardziej dopracowywane, aby widowisko było bardziej spektakularne. Walki ze zwierzętami, czy prowadzenie dzieci na śmierć, tylko po to, aby publiczność miała przez chwilę frajdy i zabawy, było przerażające, a czytanie o tym było bardzo ciężkie.
Jeśli są tu fani historii i filmu Gladiator to jest idealna pozycja dla Was.

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2024-10-08, Ocena: 5, Przeczytałem,

"Lud oczekiwał coraz większych i lepszych igrzysk, a także nowych ich form, więc rządzący robili, co mogli, aby nie tylko zapewnić imponujące pokazy, ale i wprowadzić nowe atrakcje".

Autor stworzył fascynujące studium historyczne. Przeniósł nas w czasie, do starożytnego Rzymu, do trudnego, niebezpiecznego świata gladiatorów.

Wciągający, napisany przystępnie, z dużą dbałością o szczegóły reportaż. Przedstawia świat znany mi do tej pory tylko z filmów. Ludzie, którzy muszą walczyć o swoje przetrwanie, brutalność, niebezpieczeństwo, mordercze ćwiczenia to ich codzienność. Trudne techniki walki, treningi, broń, jaką posługują się gladiatorzy, stawianie czoła śmierci w obliczu nienasyconego tłumu publiczności. Jak gladiatorzy byli postrzegani, jak traktowani przez właścicieli, trenerów i innych ludzi? Czy mieli jakąkolwiek szansę na przeżycie?

Autor czerpał swoją wiedzę ze źródeł historycznych i dał upust swojej fantazji. To połączenie wyszło naprawdę bardzo dobrze.

Obok niełatwej codzienności gladiatorów, mamy zajmujące spojrzenie na realia ówczesnego świata, jego ciemne strony. Obojętność w traktowaniu drugiego człowieka, brutalność, okrucieństwo, bezduszność walk, walki ze zwierzętami, wyścigi rydwanów, dla poklasku dobrze bawiącej się widowni. Walki na śmierć i życie. Bezwzględność panującego systemu, ekstremalne, uwłaczające warunki bytowe. Odwaga, determinacja, wola przetrwania, zachowanie godności. Igrzyska, walki gladiatorów dawały możliwość panującym do manipulowania tłumem, nie oszczędzono na nie kosztów, były nieodłącznym elementem ówczesnego Rzymu. Sposoby polowania na groźną zwierzynę, ich transport do Rzymu.

Przykuwający uwagę reportaż, ogromna wiedza i masa ciekawostek na temat codzienności gladiatorów. Książka stała się inspiracją dla twórców filmu "Gladiator" i serialu "Those About to Die". Serdecznie polecam!

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;