Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: b.d
Bardzo dobra literatura. Piękny język. Nawet mnie, chociaż nie przepadam za historią, nie męczyły zamieszczone tu opisy. Taka klasyka to miód na duszę. Mimo trudnego tematu, polecam każdemu.
Szokująco - wstrząsająca książka,od której nie mogłam się oderwać mimo, że nie należy ona do moich ulubionych gatunków literackich. Sięgnęłam po nią, bo wymagano tego ode mnie na studiach. Początkowo opis fabuły nie zachwycił mnie specjalnie bowiem nie lubię czytać scenerii z pogranicza ludzkich dramatów. Jednak dałam się wciągnąć w ten przerażąjący świat ludzkiej biedy, wyzysku, brudu, głodu, demoralizacji młodych ludzi, w których nędza wyzwala prymitywne instynkty. Opisy są tak naturalistyczne, że mam wrażenie jakby Zola sam był naocznym świadkiem tych wydarzeń. Jego kunszt pisania jest niezaprzeczalny co sprawiło, że po końcowych emocjach pochłonęłam książkę "jednym tchem".
Studium życia górników w małym miasteczku w północnej Francji, w czasach kryzysu ekonomicznego. Przedwcześnie dojrzałe anemiczne dzieci, dziewczynki życjące...
Ocena: 5, Przeczytałam,