Gdzie wasze ciała porzucone

Sir Richard Burton, dziewiętnastowieczny angielski podróżnik, pisarz i awanturnik, umiera. Jednak śmierć nie jest końcem, jest początkiem. Budzi się w dziwnym świecie - ogromnej krainie, będącej doliną nieskończenie długiej rzeki. Krainie zamieszkanej przez wszystkich ludzi, którzy kiedykolwiek żyli i umarli na Ziemi - od neandertalczyków po kluczowe postacie naszej historii.
Wraz z grupką niezwykłych towarzyszy wyrusza w podróż ku źródłom Rzeki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania zasadnicze - czym jest ten świat, kto go stworzył i kto w nim ustanawia prawa. Czytelnika przygniata możliwość spotkania za następnym zakrętem Rzeki osób znanych z historii. Z wypiekami na twarzy czekamy na jaką cywilizację natknie się tym razem Richard Burton i co z tego wyniknie. Jednocześnie cały czas zastanawiamy się co to za kraina i w jakim celu została stworzona?! Pierwszy tom cyklu to właściwie jedno wielkie pytanie o sens życia.
Powieść "Gdzie wasze ciała porzucone" rozpoczynająca jeden z najsłynniejszych cykli fantastycznych, zdobyła nagrodę HUGO i uznanie czytelników na całym świecie. Kontynuacją tej powieści jest "Najwspanialszy parostatek" tego samego autora. Sir Richard Burton to postać historyczna i to całkiem ciekawa. Jako pierwszy Europejczyk zwiedził Mekkę i Medynę (przebrany za muzułmanina!), odkrył jezioro Tanganika, był jednym z najlepszych tłumaczy "Opowieści 1000 i jednej Nocy", napisał wiele książek podróżniczych i nie tylko. Przez niektórych uważany za łotra, awanturnika, bezbożnika i po prostu chama. Inni uznają go za jednego z największych bohaterów XIX wieku.

Informacje dodatkowe o Gdzie wasze ciała porzucone:

Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
ISBN: 978-83-7480-098-3

Kup książkę Gdzie wasze ciała porzucone

Gdzie wasze ciała porzucone - opinie o książce