Franek. Z biegiem Noteci, z biegiem Odry

Opowieść poruszająca tematy społeczne, historyczne, obyczajowe ... pełne spektrum, życia na prowincji i małych miasteczkach, w ciekawym, choć okrutnym i dynamicznym wieku XX, na ziemiach Wielkopolskich i Lubuskich.

Józef Popławski zaprasza czytelników na lekcję historii i to nie byle jakiej, bo spisanej na podstawie opowieści osób, które były świadkami tamtych wydarzeń.

Tytułowy Franek to bohater tak naprawdę jednego z opowiadań, które zaprezentował autor, ale najbardziej szczegółowego i obszernego. Opisano tu dzieje jego przodków, wczesne dzieciństwo, perypetie związane z wiejskim życiem, a także znaleźć tu można opisy krajobrazu i przyrody. Dalej akcja opowieści przenosi się do miasta, gdzie życie jest zgoła inne, ale nie mniej trudne, zwłaszcza że nadchodzi wojna i czasy okupacji, a po nich następuje wyzwolenie, które jednak dalekie jest od sielskich obrazków, gdyż wyzwoliciele mają na swoim koncie niewiele mniej grzechów niż najeźdźcy. Rozpoczyna się jednak odbudowa Polski, a Franek wkracza w dorosłość, szuka własnej ścieżki życiowej i zawodowej, zakochuje się, układa życie, w międzyczasie trafia jednak do wojska, a po powrocie z niego dalej zmaga się z przeciwnościami, by u schyłku życia choć na chwilę powrócić w rodzinne strony.

Niezwykłe opowieści, obfitujące w wiele ciekawych wątków, sytuacje zabawne, a także tragiczne. Spojrzenie na historię z punktu widzenia ludzi, którym przyszło żyć w tamtych czasach, rozwijać się, budować swoją przyszłość, szukać miłości, walczyć o byt rodziny i swój własnych, pomimo wszystkich przeciwności losu.

Informacje dodatkowe o Franek. Z biegiem Noteci, z biegiem Odry:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2022-04-22
ISBN: 9788381199254

Kup książkę Franek. Z biegiem Noteci, z biegiem Odry

Miłość, sutanna i śmierć
Józef Popławski0
Okładka ksiązki - Miłość, sutanna i śmierć

„Miłość, sutanna i śmierć” to powieść, w której wątki historyczne przeplatają się z tłem społeczno-obyczajowym. Dwie historie miłosne w dwóch...

Raj utracony
John Milton