Fjolnmara. Tom I. Utara

Tom 1 cyklu Fjolnmara

Człowiek gór, wojownik i wielki bohater – Thekkir Aheidvahl – wraca z trwającej dwadzieścia trzy lata wyprawy i przynosi swojemu klanowi wieści. Potwierdza istnienie zapomnianego miasta Var Arrod. Okazuje się, że unosi się tam dziwna, tajemnicza, inteligentna siła – utara – zwana też spaczeniem i tchnieniem gór. Siła od wielu lat wylewa się na powierzchnię w różnych rejonach kraju, ale to właśnie Var Arrod jest jej źródłem.

Podczas rady klanowej sześć klanów decyduje, by zorganizować wyprawę i dowiedzieć się, co stało się w opuszczonej osadzie. W drogę wyrusza między innymi młodziutka Eyjagrani, oczekująca ważnych przemian w swoim życiu. Dosłownie i w przenośni.

Czy uda się poznać prawdę o Var Arrod? Jak wpłynie na członków wyprawy coraz bardziej nasilająca się moc utary?

Informacje dodatkowe o Fjolnmara. Tom I. Utara:

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2023-05-04

Kup książkę Fjolnmara. Tom I. Utara

Fjolnmara. Tom I. Utara - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-05-25, Ocena: 6, Przeczytałam,

Powiem wam, że książka jest trochę nieprzewidywalna pod względem emocjonalnym i fabularnym. Potrafi szastać emocjami, co rozdział, to są ukierunkowane ku innej sile. Bardzo dobry styl pisarski oraz opisy miejsc, które albo budzą nostalgię albo strach. Przeważnie nostalgia dotyczy bardziej czasu, który ktoś wspomina. Z jednym tylko nie mogłam się pogodzić. Chodzi mi o imiona postaci. Co drugiego nie potrafiłam wymówić, więc z lekkim utrudnieniem przypisywałam imię do występującej osoby. Postacie wyróżniały się inteligencją bądź sposobem życia. Styl ich wypowiedzi jest podobny, więc zawsze trzeba było przeczytać więcej tekstu, by wyłapać konkretną osobę. Ogólnie cała książka mi się podobała, gdyż dotyczyła nieokreślonej siły. Opuszczona osada również była takim punktem, który mocno trzymał mnie przy czytaniu, gdyż wiadomości o niej nie były podawane od razu, a to, co było opisane, wzbudzało sporą tajemniczość. Co do niezrozumiałych słów, to pod koniec książki mamy głosownik, który nam wszystko wyjaśnia. Proponuję nawet, by wpierw go przeczytać, jest od 523 strony do 542. W momencie, kiedy trudne słowo się pojawiało, niekiedy po dalszej konwersacji można się było domyśleć o co chodzi, jednak niekiedy lepiej było zwyczajnie zerknąć na koniec, by utrzymać rozumowanie treści wydarzeń. Ogólnie mogę opisać ją jako nietuzinkową, gdyż sześć klanów zmierzających do odkrycia wielkiej siły miało spore wyzwanie. Nie wiedzieli czego mogą się spodziewać, a sama nazwa Utara nic mi nie mówiła. Było tu naprawdę sporo wątków, aczkolwiek jeszcze więcej postaci. Miałam wrażenie, że wszyscy się w książce znali, wiedzieli jak kogo pozywać, choć nie zawsze było to ich prawdziwe imię, lecz ja byłam tam nowa i lekko kulało moje zrozumienie ich. Plusem był zamysł historii i to, że jest podzielona na dwie części. W pierwszej jest ogólne przedstawienie i trochę chaotyczne wydarzenia, ale w drugim jakby wszystko się uspokaja. To wtedy można kogoś polubić albo znielubić. Ludzie poddani sile utary często tracili zmysły, głupio się zachowywali, ale nie mieli na to wpływu. Byli zagubieni jak czytelnik, który spodziewał się pójścia w prawo, a tu nagle zamiast wybrać coś konkretnego, ktoś się cofał. Bohaterzy wspierali się chwilami i jeden tłumaczył drugiego, by go uspokoić. Te sceny wydawały mi się niczym płaczące dziecko do którego przychodziła matka i je pocieszała. Niby to drobnostki, ale dodawały jej prawdziwości. To było miłe:-)
Ogólnie, to mamy w niej nawet przedsmak tego, czego można się spodziewać w drugiej części. Wbrew wszystkiemu czekam za nią. Niech przeczyta ją ten, kto lubi być zaskakiwany nowym wymiarem fantastyki:-)

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2023-09-30, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023, Fantastyka,

Książka osadzona w świecie fantasy, pomimo, że pisana przez młodą dziewczynę, zawiera dosyć odważne sceny erotyczne zarówno damsko męskie, jak i jednopłciowe. Jak dla mnie zawiera za dużo dłużyzn i nudnych opisów.

Rok szarańczy
Terry Hayes