Extraordinary X-Men - Inhumans kontra X-Men

Kiedy okazuje się, że chmura terrigenu lada chwila zatruje środowisko na całej Ziemi, wskutek czego planeta stanie się miejscem nie do życia dla mutantów, X-Men postanawiają przedsięwziąć zdecydowane kroki przeciwko Inhumans. Nie wszyscy są jednak przekonani do tej decyzji. Czy mutantom grozi wewnętrzny konflikt? Czy Storm utrzyma przywództwo? I czy naprawdę walka to jedyne rozwiązanie?

Oto zakończenie pełnej rozmachu historii ze świata X-Men, którą opowiedziano w trzech tomach. Najlepiej czytać je w kolejności: Śmierć X, Inhumans kontra X-Men, Extraordinary X-Men: Inhumans kontra X-Men.

Scenariusz Extraordinary X-Men: Inhumans kontra X-Men napisał Jeff Lemire (Czarny Młot, Łasuch, Staruszek Logan). Autorami rysunków są Eric Koda (Generation X), Victor Ibanez (Storm, Jean Grey) i Andrea Sorrentino (Staruszek Logan, Green Arrow).

Informacje dodatkowe o Extraordinary X-Men - Inhumans kontra X-Men:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-12-23, Ocena: 4, Przeczytałem,

X-MEN NA WOJNIE

Miłośnicy marvelowskich mutantów chyba nie mają powodów do narzekań. Na gwiazdkę wydawcy zaserwowali im bowiem solidną dawkę opowieści o ich ulubieńcach, a najwięcej z nich przygotował Egmont, oferując nam dwa eventy i najważniejsze tie-iny do nich. Owe eventy to oczywiście „Śmierć X”, album zapełniający lukę między wydarzeniami z „Tajnych wojen”, a tymi z serii „Extraordinary X-Men” oraz „Inhumans kontra X-Men”, gdzie owe wątki znajdują wreszcie swój finał. Niniejszy komiks zaś to zbiór najważniejszych, bo pisanych przez scenarzystę owych wydarzeń pobocznych zeszytów, które rozwijają nieco „IkX”, a że jednocześnie trzymają poziom wspominanych powyżej tytułów, zabawa z całością jest po prostu znakomita.

Wybuch bomby terrigenowej sprawił, że w członkach Inhumans przebudziły się ukryte moce. Nikt nie wiedział jednak, że uwolniona wówczas mgła jest zabójcza dla X-Menów. Gdy mutanci muszą ukrywać się przed jej chmurami, coraz trudniej jest zachować kruchy rozejm zawarty z Inhumans. Wkrótce jednak dochodzi do sytuacji, że albo mutanci będą musieli opuścić planetę, albo zniszczyć święty dla drugiej strony terrigen. X-Men decydują się działać, ale ich wybory nie podobają się nie tylko drugiej stronie konfliktu, ale także i im samym. Jakie będą skutki wojny, która wkrótce wybuchnie? I jak to wpłynie na wszystkich?

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/12/extraordinary-x-men-4-inhumans-kontra-x.html

Baśnie i Bajki Rosyjskie
Okładka ksiązki - Baśnie i Bajki Rosyjskie

Antologia "Baśnie i bajki rosyjskie" prezentuje dawno niepublikowaną klasykę baśni i bajki rosyjskiej z XIX i początku XX wieku. Są wśród nich utwory...

Clifton. Tom 5
Okładka ksiązki - Clifton. Tom 5

Angielska wieś, domek i pyszne posiłki Miss Partridge: życie Harolda Wilberforce'a Cliftona, byłego pułkownika MI-5, wydaje się niezwykle spokojne.....

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;