Etyka wobec sytuacji granicznych

Książka jest drugim tomem serii ?Ogólnopolskie forum etyczne?. Pierwsza publikacja była poświęcona możliwym związkom etyki i polityki. Obecna, druga z kolei dotyczy etycznych aspektów sytuacji krańcowych i granicznych. Zawarte w niej artykuły to referaty wygłoszone podczas II Ogólnopolskiego Forum Etycznego, które odbyło się w Krakowie w czerwcu 2006 roku.Zebrane artykuły udało się z grubsza podzielić na cztery rozdziały, bloki tematyczne.W pierwszym zamieszczono materiały dotyczące etycznych aspektów sytuacji granicznychi krańcowych sensu stricto. W rozdziale drugim w centrum refleksji znalazł się problem wojnyi Holocaustu, który można potraktować jako punkt zwrotny w dziejach cywilizacji ludzkiej. Trzeci blok problemowy utworzyły te wypowiedzi, które oscylowały wokół zagadnień biotycznych i dylematów moralnych z nimi związanych. W jednym z rozdziałów znajdują się także zebrane artykuły zawierające nie tylko namysł z dziedziny etyki, ale zmierzające ku pogłębionej refleksji metafizycznej nad sytuacjami granicznymi i krańcowymi.

Informacje dodatkowe o Etyka wobec sytuacji granicznych:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: b.d
Kategoria: Socjologia, filozofia

Kup książkę Etyka wobec sytuacji granicznych

Etyka wobec sytuacji granicznych - opinie o książce