Odkrycie neuronów lustrzanych przez zespół neurobiologów z Uniwersytetu w Parmie w latach 90-tych ubiegłego wieku porównywano do rozszyfrowania struktury DNA przez Francisa Cricka i Jamesa Watsona. Szybko ogłoszono, że neurony lustrzane  stanowią klucz do zrozumienia wielu unikalnie ludzkich cech - z językiem, teorią umysłu, empatią, moralnością i uspołecznieniem na czele.

Autor jej książki, profesor Christian Keysers wniósł duży wkład w odkrycie słuchowych neuronów lustrzanych, a także rozwinął wpływową koncepcję symulacji kognitywnej, jako podstawowej funkcji neuronów lustrzanych.

Empatia to opowieść o jednym z najbardziej fascynujących odkryć w historii współczesnej neuronauki oraz ambitna próba zbudowania psychologicznej ,,teorii wszystkiego". Książka nie tylko popularyzuje naukę, ale także pokazuje, w jaki sposób współczesna nauka może oświecać odwieczne filozoficzne problemy i otwierać nowe pola filozoficznych dyskusji.

Jeśli ktokolwiek potrafi pisać o mózgowych mechanizmach empatii, tym człowiekiem jest Keysers. Wciągająca, obowiązkowa lektura.,,The Psychologist"

Empatia ukazana w niezwykle żywym zbliżeniu, ekscytująca lektura dla każdego zainteresowanego szlachetniejszą stroną naszej natury. - Profesor Frans de Waal

Christian Keysers jest profesorem na Uniwersytecie w Groningen i Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen. Kieruje Laboratorium Mózgu Społecznego w Holenderskim Instytucie Neuronauki Królewskiej Holenderskiej Akademii Sztuk i Nauk w Amsterdamie.

Informacje dodatkowe o Empatia. Jak odkrycie neuronów lustrzanych zmienia nasze rozumienie ludzkiej natury:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2017-10-19
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: The Empathic Brain

Kup książkę Empatia. Jak odkrycie neuronów lustrzanych zmienia nasze rozumienie ludzkiej natury

Empatia. Jak odkrycie neuronów lustrzanych zmienia nasze rozumienie ludzkiej natury - opinie o książce

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska