Ekonomiczne aspekty integracji europejskiej

Tytuł angielski:EUROPEAN INTEGRATIONAn Economic PerspectiveCelem książki jest wyjaśnienie motywów i przesłanek procesu integracji europejskiej oraz dokonanie oceny postępu integracji na podstawie doświadczeń wynikających z tego procesu. Czy wywarł on pozytywny wpływ na gospodarki krajów Europy? Czy Europa nadal składa się z zespołu niezależnych systemów gospodarczych, czy też jej gospodarkę można uznać za wspólną? Autorzy próbują odpowiedzieć na te złożone pytania, analizując obecny stan integracji europejskiej oraz jej wpływ na:- wzrost gospodarczy i wyrównywanie standardów życia,- rynek pracy oraz politykę zatrudnienia,- strukturę przemysłową i wydajność czynników produkcji,- handel oraz strumienie bezpośrednich inwestycji zagranicznych.Przejrzyście opisują również ramy instytucjonalne i podział władzy w Unii Europejskiej. Osobny rozdział został poświęcony problemom związanym z przyjęciem do Unii grupy krajów z Europy Środkowo-Wschodniej.Książka jest owocem dwuletniej współpracy badaczy z Jean Monnet European Centre of Excellence (Europejskiego Centrum Doskonalenia im. Jeana Monneta) na Uniwersytecie Południowej Danii. Autorzy są pracownikami naukowymi tego uniwersytetu. Każdy z rozdziałów został napisany przez specjalistów w danej dziedzinie. Publikacja zainteresuje czytelników poszukujących rzetelnego wprowadzenia do zagadnień integracji gospodarczej Europy, jest bowiem bogatym źródłem informacji i przeglądem koncepcji teoretycznych.Adresaci: pracownicy naukowi, przedsiębiorcy, politycy, studenci nauk społecznych i ekonomicznych.

Informacje dodatkowe o Ekonomiczne aspekty integracji europejskiej:

Wydawnictwo: Oficyna Ekonomiczna Oddział Polskich Wydawnictw Profesjonalnych
Data wydania: b.d
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 83-89355-08-6

Kup książkę Ekonomiczne aspekty integracji europejskiej

Ekonomiczne aspekty integracji europejskiej - opinie o książce

Avatar użytkownika - kanon
kanon