E-learning na uczelniach. Koncepcje, organizacja, wdrażanie

Niniejsza publikacja ukazuje praktyczny aspekt wdrożenia tzw. e-learningu na uczelniach wyższych. Próby wprowadzania tej formy nauczania były już podejmowane przez polskie szkoły wyższe, ale prawdziwą ,,eksplozję e-learningu" mogliśmy zaobserwować podczas

pandemii koronawirusa.

Książka została przygotowana jako pokłosie przemyśleń, działań i doświadczeń autorów, powstałych podczas organizacji nauczania w trybie zdalnym. Ważnym elementem są także opinie studentów, którzy z tych metod korzystali i którzy ,,na własnej skórze" poznali ich zalety oraz wady.

Jak sprawić, aby wykład przekazywany na odległość angażował aktywność studenta? W jaki sposób prowadzić na odległość ćwiczenia, zapewniając autentykację uczestników? Jak bezkontaktowo przeprowadzać egzaminy oraz obrony prac dyplomowych?

Niewątpliwą zaletą książki jest omówienie zdalnego kształcenia w zakresie nauk technicznych i ścisłych. Właśnie na tych kierunkach student musi posiadać umiejętności praktyczne, nabywane w laboratoriach, w czasie ćwiczeń oraz prowadzonych doświadczeń.

Książka zawiera także część związaną z konkretnymi narzędziami do prowadzenia e-learningu. Autorzy oceniają je, porównują i poddają wielostronnej dyskusji. Warto skorzystać z doświadczeń tych, którzy używali tych programów i uzyskali określone skutki. Tego się nie wyczyta się w instrukcji obsługi, oferowanej przez producenta.

Informacje dodatkowe o E-learning na uczelniach. Koncepcje, organizacja, wdrażanie:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2021-06-30
Kategoria: Pedagogika

Tagi: bóg

Kup książkę E-learning na uczelniach. Koncepcje, organizacja, wdrażanie

E-learning na uczelniach. Koncepcje, organizacja, wdrażanie - opinie o książce

Alicja w krainie przyszłości, czyli jak działa sztuczna inteligencja
Ryszard Tadeusiewicz0
Okładka ksiązki - Alicja w krainie przyszłości, czyli jak działa sztuczna inteligencja

Czy można się zaprzyjaźnić z robotem? Kiedy w domu Alicji pojawia się nowy członek rodziny - Basia, robot humanoidalny - rodzą się też nowe pytania. Czy...