"Keiko Furukura mimo swoich 36 lat wciąż pracuje dorywczo w konbini, jednym z sieciowych sklepów wielobranżowych, gdzie ekspedientami są zazwyczaj studenci lub imigranci. Lekceważąc presję rodziny, dziewczyna nie dąży do wyższego statusu społecznego, nie chce też założyć rodziny. Od dzieciństwa ma problemy z dopasowaniem się do otoczenia oraz zrozumieniem i odczuwaniem emocji. Ściśle określone korporacyjne zasady panujące w konbini zapewniają aspołecznej Keiko poczucie bezpieczeństwa, a uniform, który nosi w pracy, staje się częścią jej tożsamości. Do bólu poukładane życie bohaterki wywraca się do góry nogami, gdy w sklepie pojawia się Shiraha, chłopak z podobnymi problemami.
Dziewczyna z konbini to powieść o społecznym niedopasowaniu i inności, które czasami przyjmują niepokojące oblicze. Udzielając Keiko literackiego głosu, Murata portretuje kobietę, która świadomie wyrzeka się indywidualności i próbuje dostosować się do obowiązującego systemu."
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Dariusz Latoś
Opowieść ta była zupełnie inna od tych , które do tej pory czytałam . Historia jest o kobiecie , która pracuje w konbini (sklepie spożywczym). Wydaję się brzmieć niezbyt interesująca , jednak opis prostych rzeczy z taką starannością i ubarwienie ich było przepiękne. To , że główna bohaterka Keiko Furukura widziałam w zwykłym sklepie coś więcej niż inni . Potrafiła o niego dbać. A przez to ,że nie potrafiła się dostosować mogła żyć w świecie w którym wie co ma robić. Kiedy wchodzi klient mówi :,,Dzień dobry. Zapraszamy ". Kiedy są chłodniejsze dni ,wtedy sprzedają się napoje z lodówki. Wszystko miało jakiś cel. Ale czy w codziennym życiu mamy instrukcje zachowania ? Niestety nie ale Keiko byłaby wtedy bardzo zadowolona.
Keiko jest nietypową dziewczyną. Ma 36 lat i nadal pracuje dorywczo w sklepie. Od małego nie odczuwa tak, jak inni ludzie, dlatego próbuje naśladować mimikę innych, aby się do nich upodobnić i robić to, czego oczekuje otoczenie. Sensem jej życia jest praca w konbini i jej Keiko podporządkowała swoje życie. Keiko nie pasuje do społeczeństwa, nie dąży do posiadania męża, dzieci...
Piękna książka o inności.
To kolejna książka z "Serii z żurawiem". Odkrywam Japońskie zwyczaje i japońskie charaktery. Jakie smutne i skomplikowane życie wiedzie naród spod symbolu kwitnącej wiśni. Dla mnie to przerażające. Pod uśmiechami, ukłonami kryje się niełatwy los mieszkańców żyjących pod presją stereotypów, nakazów i zakazów. Poruszyło mnie to opowiadanie i dało dużo do myślenia.Dobrze, żę nie jestem Japonką.
Książka ta to dla mnie zaskakujący powiew świeżości, coś innego niż czytałam do tej pory. Opowiada o trzydziestosześcioletniej niedostosowanej społecznie Keiko, która pracuje od kilkunastu lat w japońskim konbini (sklepie podobnym trochę do naszej Żabki). Całe jej życie kręci się wokół tej pracy, która wyznacza rytm jej życia, aż któregoś dnia postanawia w końcu coś zmienić...
Szkoda, że książka jest taka krótka, ale i tak mi się podobała. Śmiałam się na głos jak Keiko opisywała różne historie ze swojego dzieciństwa, szczególnie scenka ze zdenerwowaną nauczycielką zasługuje na uwagę. Polecam.
Przeczytane:2019-04-14, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
"Rano znów przemieniałam się w ekspedientkę. Znów mogłam stać się trybikiem w mechanizmie świata. Tylko to robiło ze mnie normalnego człowieka."
Na książki z serii z żurawiem niecierpliwie wyczekuję, proponowane przygody czytelnicze są dla mnie fantastycznym przeżyciem, nie tylko w aspekcie zapoznawania się z ciekawymi historiami, podszytymi nutami odmiennych kultur, ale również inspirującym ładunkiem do rozmyślań, do tego podanym w przepięknym stylu. "Dziewczyna z konbini" doskonale wpisała się poczucie dobrze spędzonego czasu z literaturą, i choć wydaje się, że mała objętościowa publikacja nie może zawierać zbyt wiele przesłań, to jest dokładnie odwrotnie.
Uwielbiam, kiedy podczas czytania nie tylko drażni się moją wyobraźnię, pozwala asymilować z odczuciami bohaterów, odwołuje do ambitnych wyzwań, ale również pozostawia przestrzeń do własnych przemyśleń i interpretacji. Czytelnik wrzucony w spokojny nurt analiz i refleksji, gdzie na przykładzie losu jednej osoby śledzi współczesne trendy społeczne, wychwytuje, jak wiele z nich bazuje na tych samych wartościach, przekazywanych z pokolenie na pokolenie, odświeżanych tylko w innych barwach i brzmieniach. Natura człowieka pozostaje niezmienna, we wzajemnych relacjach kieruje się stałymi wyznacznikami, jedynie nasilają się pewne cechy, a inne blakną wobec nowych form komunikacji.
Każdy z nas pragnie odnaleźć się w społeczeństwie, uzyskać zrozumienie i akceptację, bo dzięki nim znajduje większe siły do działania w obranym kierunku. A co jeśli zabraknie aprobaty? Jak zmienia się osobowość wyalienowanej osoby? Dokąd może zaprowadzić samotność? Zwłaszcza, kiedy utożsamianie się ze wszystkimi, problemy z właściwym odczytywaniem uczuć, wyrażaniem własnych przekonań, akcentowaniem psychologicznej odrębności, powoływaniem się na prawo do prywatności, zostają tłamszone przez konieczność wpasowania się w widełki społecznych oczekiwań, nieustannego osądzania, w tym mdłej i nijakiej korporacyjnej rzeczywistości.
Ogromna presja na sposób życia według jedynie słusznych idei, nacisk na uzasadnienie własnej wartości, inaczej okrutny szantaż odrzucenia i potępienia. Pogłębia się wrażenie "popsucia", jak ujmuje bohaterka, i to właśnie spotyka tytułową dziewczynę z konbini, czyli sklepu z artykułami pierwszej potrzeby. Keiko Furukura, trzydziestosześciolatka, od osiemnastu lat pracuje dorywczo w Smile Mart. W jego perfekcyjnie zorganizowanej przestrzeni czuje się najlepiej i najbezpieczniej. Chętnie słucha muzyki codziennych zakupów, przyjmuje z góry ustalone reguły zachowań, podręcznikową jednolitość uniformów, poczucie misji i uzasadnienia pełnionej funkcji.
Wszelkie odstępstwa od przyjętych schematów dysharmonizują sprawność obsługi klienta, trzeba się ich koniecznie pozbyć, wyeliminować zagrożenie. Furukura schroni się przed zewnętrznym światem w pracy, natomiast w sferze prywatnej milczenie i naśladownictwo stały się najbardziej racjonalnym sposobem na życie. Los krzyżuje ścieżki kobiety z Shirahą, również wykazującym aspołeczne tendencje. Co wyniknie z tej znajomości? Zerknij na: "Kwiat wiśni i czerwona fasola", "Cesarski zegarmistrz", "Tygrysica i akrobata", "Krótka historia Stowarzyszenie Nieurodziwych Dziewuch", "Ślady wilka", "Kot, który spadł z nieba", zajmujące i ujmujące opowieści.
bookendorfina.pl