Czy dzieci potrzebują książek o emocjach? Przecież każdy okazuje je tak, jak potrafi. Nie trzeba nikogo uczyć śmiać się lub płakać. Nie ma dobrych i złych emocji. Wszystkie są częścią nas. A jednak emocje są czasami od nas silniejsze i tracimy nad nimi kontrolę. Jak to się dzieje, że czujemy się przeszczęśliwi, a jednak z oczu płyną nam łzy? Jak okazywać swoją złość, nie sprawiając przykrości innym? Czy strach może budzić śmiech?

Książka ta powstała, by pomóc młodym czytelnikom nazywać i rozumieć różne emocje, zarówno własne, jak i innych. Zadanie to ułatwić mają przedstawione na kolejnych stronach realistyczne fotografie, krótkie teksty oraz opracowane do nich pytania i proste polecenia. Pracując z tą publikacją, dziecko odkrywa, że wszystkie jego emocje, nawet te trudne, są niezwykle ważne. Uczy się, jak można je przeżywać, nie krzywdząc innych. Być może silne uczucia doznawane w danej sytuacji, do tej pory nienazwane i przykre, staną się dla dziecka bardziej zrozumiałe i oswojone - takie, z którymi nie podejmuje się walki, ale które wita się jak bliskich: ,,Dobrze, że jesteście! Dzień dobry, moje emocje!".

Informacje dodatkowe o Dzień dobry, moje emocje!. Praktyczna pomoc edukacyjna dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2024-07-23
Kategoria: Pedagogika

Kup książkę Dzień dobry, moje emocje!. Praktyczna pomoc edukacyjna dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym

Nasze relacje. Nazywanie relacji międzyludzkich i towarzyszących im emocji
Renata Malek0
Okładka ksiązki - Nasze relacje. Nazywanie relacji międzyludzkich i towarzyszących im emocji

Publikacja ta powstała, by pokazywać, że nasze relacje z innymi są ważne, potrzebne, czasami trudne, ale że warto o nie dbać, szanując przy tym siebie...

Renata Malek0
Okładka ksiązki - Dzień dobry, moje kłopoty! Pomoc dla uczniów z trudnościami w zachowaniu w codziennych sytuacjach społecznych. Opowiadania i karty pracy

Książka ta może służyć terapeutom, nauczycielom i rodzicom do pracy z dziećmi, które dopiero uczą się lub mają trudności ze zrozumieniem, jak zachować...