Nowe wydanie bestsellerowej książki o rodzicielstwie popularnej polskiej psycholog dziecięcej, która od wielu lat wspiera rodziców i doradza profesjonalistom. Jest autorką cenionych przez rodziców i ekspertów poradników, m.in. ,,Nowego wychowania seksualnego" i ,,Akcji adaptacji".
,,Dziecko z bliska" to pierwsza polska książka o rodzicielstwie bliskości, która kompleksowo opisuje relacje w rodzinie, nawiązywanie i utrzymywanie więzi między rodzicami a dziećmi i pomiędzy rodzeństwem. Odpowie na nurtujące rodziców pytania:
Jak pomóc dziecku rozpoznawać i wyrażać emocje? Czy karać, czy nagradzać? Jak i gdzie postawić granice? Konsekwentnie zabraniać czy czasem pozwolić? Jak nie zapomnieć o własnych potrzebach?To książka, która wesprze rodzica na drodze do poznania własnego dziecka i będzie przewodnikiem podczas radosnej podróży przez rodzicielstwo.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2024-08-21
Kategoria: Pedagogika
Unikalna na polskim rynku książka o rozwoju seksualności i edukacji dzieci w tym aspekcie. Zanurzona w filozofii rodzicielstwa bliskości, teorii więzi...
Kiedy dziecko idzie do przedszkola, otwiera się przed nim i jego rodzicami nowy etap. I chociaż dla części rodziców wydaje się on oczywisty, często...
Przeczytane:2021-04-24, Ocena: 5, Przeczytałem,
Bardzo pożyteczna i potrzebna pozycja. W sumie jest to raczej esej, zbiór przemyśleń usystematyzowanych tematycznie niż poradnik. Przeczytałam już sporo poradników rodzicielskich, jednak ten spodobał mi się szczególnie. W prosty i jasny sposób opisuje pewne rzeczy, otwiera oczy, tłumaczy rodzicom wiele spraw. Takich książek nigdy dość - rodzice mają tak wiele pytań i wątpliwości, że wszystko, co może ich uspokoić czy też pomóc wyjaśnić zachowania dzieci, jest bezcenne.
Zwolnijmy. Zapomnijmy o tym, jak nas wychowywano. Spójrzmy na dziecko z jego perspektywy. Zauważmy je i wysłuchajmy, Po prostu przytulmy. To klucz do wszystkiego, co ważne.