Duma i gniew. Uciekinierzy

Józef Rastawicki, pisarz sądowy na dworze królewskim w nagrodę za udział w akcji odbicia z rąk porywaczy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego otrzymuje niewielki majątek na Podolu i przenosi się tam wraz z żoną i synem, Miłoszem. Doceniając wagę wykształcenia, wysyła pierworodnego do szkół w Warszawie, a potem do Paryża. Józef uważa, że jego syna czeka wielka kariera i liczy, że Miłosz, podobnie jak niegdyś on, trafi na dwór królewski. Pewnego jednak dnia młody Rastawicki zostaje świadkiem morderstwa. Okoliczności sprawiają, że pozwala uciec sprawcy i przez to sam zostaje oskarżony o tę zbrodnię. Musi uciekać i zmieniać miejsca pobytu, a jego życie zamiast się ustabilizować, przypomina wielką wędrówkę po Europie. Dwa zaprzyjaźnione ze sobą rody szlacheckie, Barszczewskich i Łubieńskich postanawiają zacieśnić swoje więzy poprzez mariaż Bogdana Barszczewskiego i Aleksandry Łubieńskiej. Ślub jednak musi zostać przełożony, ponieważ w domu Barszczewskich dochodzi do tragedii. Tymczasem, gdy nadchodzi właściwy czas, przyszła panna młoda znika bez śladu wraz ze swoją służącą, Matyldą.

,,Uciekinierzy" to opowieść o patriotyzmie i zdradzie, sprawiedliwości i chęci zemsty, a także o tajemnicach rodzinnych, które nigdy nie powinny wyjść na jaw. To zawiła historia dwojga młodych ludzi na tle burzliwych wydarzeń końca XVIII wieku.

Informacje dodatkowe o Duma i gniew. Uciekinierzy:

Duma i gniew. Uciekinierzy - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-01-05,

Jak Wam idą przygotowania do świąt? Ja jestem daleko w tyle i zamiast brać się za robotę zarwałam noc z nową książką. A jest to najnowsza książka Joanny Jax pod tytułem "Duma i gniew. Uciekinierzy". Autorka przenosi nas do czasów XVIII-wiecznej Polski osadzonej między pierwszym a drugim rozbiorem. Nie jest łatwo ostatniemu królowi poddźwignąć kraj z kryzysu, ale robi wszystko by mu to się udało. Aleksandra Łubieńska i Miłosz Rastawicki to dwójka nieznajomych, których połączyła pewna przykra tajemnica. Niestety dotyczyła onam morderstwa. Niewinny Miłosz zostaje oskarżony o zbrodnie i by uniknąć więzienia musi uciekać. Aleksandra natomiast to szlachcianka, która ma wyjść za mąż by zacieśnić rody szlacheckie. Jednak śmierć jej przyszłego teścia krzyżuje wszystkie plany a ona wykorzystując zamieszanie znika wraz ze swoją służącą. Czy dwójka nieznajomych połączona tajemnicą odnajdzie się? Czy rodziny dowiedzą się kto jest sprawcą morderstwa i jakie były powody? Jest to wciągająca powieść historyczna pełna politycznych intryg oraz społecznych tajemnic. Autorka w sposób bardzo realistyczny oddaje klimat tamtych lat i wydarzeń panujących. Bohaterowie są wyraziści, spójni, charakterni a także bardzo wiarygodni. Z niecierpliwością czekam na kolejną część.

Avatar użytkownika - zaczytanaiska
zaczytanaiska
Przeczytane:2024-12-29,

Lubicie książki z mocnym tłem historycznym?

Powracający na Podole, po wielu latach nauk w Warszawie,  młody szlachcic Miłosz Rastawicki staje się świadkiem pewnej zbrodni. W wyniku wielu intryg to on zostają oskarżony o morderstwo swoje sąsiada. Ratując się przed oskarżeniami ucieka z rodzinnego domu. Młoda szlachcianka Aleksandra Łubieńska, przyszła synowa ofiary, znika nagle z Podola.

Joanna Jax perfekcyjnie bawi się fikcją i faktami. Historia w jej książkach nabiera rumieńców, emocjonuje, rozpala wyobraźnię. Tym razem autorka przenosi nas do Polski końca XVIII wieku. Burzliwe losy naszego kraju, widomo kolejnych rozbiorów, walka magnatów z królem są barwnym tłem dla opowieści o losach dwójki młodych ludzi uwikłanych w intrygi, uciekających przed palącą chęcią zemsty rodziny Barszczewskich,  szukających swego miejsca w świecie i odczuwających pierwsze podmuchy miłości.

Autorka doskonale oddaje specyfikę tamtych czasów. Małżeństwa służyły powiększeniu majątków, zdobyciu władzy lub spłaceniu długów zaciągniętych w wyniku hulaszczego życia rodów szlacheckich. Małżonkowie często szukali miłości i szczęścia poza domem. Romanse były na porządku dzienny, a dzieci rodzące się z tych związków nikogo nie zaskakiwały. Salony huczały od plotek, buzowały rodzącymi się tam intrygami i układami.

Z tych ram stara się wyrwać rezolutna Aleksandra. Chce żyć po swojemu, chce zaznać miłości tylko czy inni jej na to pozwolą? Miłosz to prawy i dzielny mężczyzna, wychowany w duchu patriotyzmu. Od pierwszych stron wzbudza naszą sympatię i szacunek. Rodzeństwo Barszczewskich to ich bezduszne przeciwieństwo. Dla nich liczy się tylko władza i zemsta, nieważne w jaki sposób osiągnięte.

„Uciekinierzy” to bardzo wciągająca książka. Zwroty akcji, niespokojne tło historyczne, nieszczęścia, które przydarzają się głównym bohaterom, moralność obowiązująca w tamtych czasach oraz wykorzystywanie kobiet do celów politycznych i majątkowych wywołują gwałtowną burze emocjonalną w czytelniku. Czyta się ją z rumieńcami na twarzy i z zaparty tchem. Z wielkim zainteresowaniem będę śledzić losy Aleksandry i Miłosza, bo powiem Wam, że bardzo ich polubiłam.

Współpraca barterowa @skarpawarszwaska

Avatar użytkownika - Wolinska_ilona
Wolinska_ilona
Przeczytane:2024-11-24,

Joanna Jax, jedna z najbardziej uznawanych polskich autorek, jest dla mnie mistrzynią w tworzeniu powieści historycznych. Cenię jej twórczość, ponieważ jej książki wyróżniają się na tle innych dzieł tego gatunku. Autorka w sposób niezwykle realistyczny oddaje wydarzenia historyczne, dostarczając czytelnikowi mnóstwo emocji. Choć zdecydowanie bardziej preferuję powieści osadzone w czasach wojennych, nie mogłam sobie odmówić lektury najnowszej książki, która przenosi nas do XVIII-wiecznej Polski.

Józef Rastawicki, w nagrodę za udział w akcji odbicia króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z rąk porywaczy, otrzymuje niewielki majątek na Podolu, gdzie osiedla się z żoną i synem. Miłosz, jego syn, zostaje wysłany do szkół w Warszawie, a następnie do Paryża, ponieważ ojciec ma nadzieję, że syn, podobnie jak on niegdyś, trafi na dwór królewski. Pewnego dnia młody Rastawicki staje się świadkiem morderstwa, a okoliczności sprawiają, że pozwala uciec sprawcy, przez co sam zostaje oskarżony o zbrodnię. Miłosz musi uciekać, zmieniając często miejsce pobytu, co sprawia, że jego życie przypomina wielką wędrówkę po Europie.

Dwa zaprzyjaźnione rody szlacheckie, Barszczewskich i Łubieńskich, postanawiają zacieśnić swoje więzy poprzez mariaż Bogdana Barszczewskiego i Aleksandry Łubieńskiej. Niestety, po tragedii, która wydarza się w domu Barszczewskich, ślub młodych musi zostać przełożony. Kiedy w końcu nadchodzi odpowiedni czas na zaślubiny, panna młoda znika wraz ze swoją służącą.

„Duma i gniew. Uciekinierzy” to brawurowa powieść, napisana pięknym językiem, oparta na kanwie prawdziwych wydarzeń.

Joanna Jax zabiera nas w podróż do XVIII-wiecznej Polski, kreśląc niezwykłą historię o patriotyzmie, sprawiedliwości, nieodpartej chęci zemsty oraz tajemnicach rodzinnych, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego. Autorka w realistyczny sposób oddaje klimat i realia tamtych czasów, szczegółowo opisując wydarzenia oraz codzienność życia na dworze szlacheckim i wśród chłopów. Dzięki temu powieść staje się fascynująca i angażująca, a trudno się od niej oderwać. Ponownie dałam się wciągnąć w wykreowany przez autorkę świat, który chłonęłam z ogromnym zaangażowaniem i ciekawością. Joanna Jax stworzyła powieść, która dostarczyła mi mnóstwo emocji i wzbogaciła moją wiedzę na temat historii. Jestem pod ogromnym wrażeniem jej pomysłowości w tworzeniu interesujących, poruszających i pełnych zaskakujących zwrotów akcji opowieści, a także w kreacji realistycznych bohaterów.

„Duma i gniew. Uciekinierzy” to pierwszy tom rewelacyjnie zapowiadającej się sagi historycznej. Jestem zauroczona i zachwycona tą powieścią, z niecierpliwością czekam na kolejną część. Gorąco polecam!

Miłosz właśnie wracał do domu po długiej nieobecności, kiedy zobaczył coś, czego nie chciałby być światkiem. Było to w lesie, młoda kobieta z nożem w ręku, cała zakrwawiona i nieżyjący mężczyzna. Miłosz dowiaduje się, że to ona zabiła, jednak było to w obronie własnej. Kobieta wymusza na nim przysięgę, że nic nikomu nie powie. Mężczyzna ma nadzieję, że nigdy więcej się nie spotkają, a on nie zostanie połączony z tą sprawą. Niestety bardzo się myli. Dlaczego? Co się stanie?
Aleksandra była na samotnej przejażdżce w lesie, kiedy natknęła się na swojego przyszłego teścia. Nie miał on dobrych zamiarów, a ona działając w obronie własnej, go zabiła. Jest przerażona, tym bardziej że o wszystkim wie jeden mężczyzna. Kobieta wraca do domu i wymyśla bajeczkę, że została napadnięta. Czy wszyscy w to uwierzą? Czy dojdzie do ślubu? Czy uda jej się uniknąć konsekwencji związanych z tym, co zrobiła? Czy jeszcze spotka się z Miłoszem?

Autorka przeniosła mnie do przeszłości, do czasów między rozbiorami Polski i mnie ta podróż zdecydowanie się podobała. Historia Aleksandry i Miłosza zdecydowanie była ciekawa, bardzo wciągająca. Czytało się ją szybko, a podczas czytania towarzyszyły mi emocje i to niemałe. To historia o niesprawiedliwości, układach, presji społeczeństwa, ucieczce, samotności, a jednocześnie niespodziewanej miłości. Akcja sprawnie poprowadzona z wieloma ciekawymi zwrotami.
Książkę czytamy z perspektywy nie jednego bohatera, co moim zdaniem wiele wnosi. Osobiście bardzo lubię takie rozwiązania, pozwalają mi lepiej zrozumieć zachowania bohaterów, wczuć się w ich życie.

Bohaterowie ciekawi, dobrze wykreowani. Mamy zarówno takich, co ich polubiłam praktycznie od samego początku, jak i takich co zdecydowanie podnosili mi ciśnienie swoim zachowaniem. Niestety nie mogę wam zdradzić kto i dlaczego, ponieważ zdradziłabym zbyt wiele z fabuły.

„Duma i gniew. Uciekinierzy” to książka, która zabrała mnie w naprawdę ciekawą podróż do przeszłości. Z wielką przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - aneta5janiec12
aneta5janiec12
Przeczytane:2024-11-08, Ocena: 6, Przeczytałam,

Twórczość Joanny Jax poznałam już lata temu i już od pierwszej powieści zakochałam się w jej stylu pisarskim. Tej książki byłam bardzo ciekawa, ponieważ nie dzieje się w czasach około wojennych. Miałam troszkę obawy, czy ta historia przypadnie mi do gustu. Jednak już po kilkunastu stronach wiedziałam, że i tą historię pokocham!

Miłosz Rastawicki powraca do rodzinnego domu. Po drodze w lesie spotyka zrozpaczoną, zakrwawioną kobietę, a obok niej leży ciało mężczyzny. Tą kobietą okazuje się Aleksandra Łubieńska, a zamordowany mężczyzna to jej przyszły teść. Miłosz z Aleksandrą zobowiązują się zachować milczenie w związku z tym co się wydarzyło. Jednak wkrótce wychodzi na jaw, że był świadek tych wydarzeń, a Miłosz oskarżony o morderstwo musi uciekać! Jednocześnie Aleksandra również decyduje się wyjechać. Jedyną osobą, która ją wspiera jest jej służąca. Czy naszym bohaterom uda się ułożyć sobie życie?

"Uciekinierzy" to niezwykle wciągająca i fascynująca powieść historyczna, która przenosi nas w czasy końca XVIII wieku. Rzeczpospolita znajduje się na skraju. Między szlachtą jest coraz więcej różnic, a nad krajem wisi widmo kolejnego rozbioru. W tej historii pełno nie tylko polityki, ale również intryg, skomplikowanych relacji, miłości, sekretów. Ta historia skupia się również na dylematach dotyczących tamtych czasów, gdzie ludzi musieli wybierać między patriotyzmem, lojalnością, a sprawiedliwością.

Miłosz Rastawicki to jeden z głównych bohaterów powieści. Jest synem Józefa Rastawickiego, który zaskarbił sobie szacunek u króla tym, że odbił go z rąk porywaczy. Miłosz został wychowany w duchu patriotyzmu i lojalności. Jednak kiedy widzi morderstwo i zobowiązuje się do zachowania tajemnicy jego wartości zostają wystawione na próbę. Ponadto kiedy został oskarżony o zabójstwo musi uciekać nie tylko z miejsca zamieszkania, ale i kraju. Czy bohaterowi uda się odnaleźć szczęście?

Drugim głównym wątkiem powieści są losy rodu Łubieńskich i Barszczewskich. Oba rody od lat są przyjaciółmi, a teraz postanawiaja zacieśnić swoje więzy poprzez ślub Bogdana Barszczewskiego i Aleksandry Łubieńskiej. Jednak kiedy dochodzi do tragedii zabójstwa ojca Barszczewskiego planowany ślub zostaje przełożony. Kiedy rody dowiadują się, że Aleksandra uciekła jest to dla nich kolejny cios, a ich przyjaźń zostaje wystawiona na próbę. Losy tych rodzin okryte są tajemnicami i sekretami, ale to sprawia, że lekturę czytamy z ogromną przyjemnością!

Autorka w "Uciekinierach" po raz kolejny zaskakuje mnie znajomości historii i realiów obowiązujących w Polsce w danym okresie. Tym razem skupiamy się na wieku XVIII. Cała otoczka powieści została przedstawiona bardzo barwnie i realistycznie. Joanna Jax swoimi opisami sprawia, że nasza wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach, a my czujemy jakbyśmy znaleźli się w tym okresie! Najważniejsze motywy występujące w powieści takie jak patriotyzm, zdrada, zemsta, sprawiedliwość sprawiają, że powieść ma swoją głębię. Natomiast intrygi tu występujące sprawiają, że od książki nie można się oderwać!

Podsumowując, "Uciekinierzy" to książka, którą z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim fanom powieści historycznych, które wciągają nas do swojego świata! W tej powieści dobrze odnajdą się czytelnicy ceniący ciekawą i wartką akcję, pełną nieoczekiwanych zwrotów, ze świetnie wykreowanymi bohaterami. Ta historia zapada głęboko w pamięci czytelnika i z niecierpliwością będę wyczekiwać kolejnych części!

IG: libresunn

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2024-10-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
Wygodny format książki, piękna, klimatyczna oprawa i znakomita treść - oto ,,Uciekinierzy" najnowsza powieść Joanny Jax, otwierająca cykl ,,Duma i gniew"! Za każdym razem kiedy sięgam po książkę Joanny Jax powtarzam, że jest ona mistrzynią opowiadania historii. W moim odczuciu autorka należy do najlepszych, współczesnych pisarek. Zapracowała sobie na to miano, tworząc barwne, epickie i porywające historie, od których nie sposób się oderwać. ,,Uciekinierzy" to wielowątkowa powieść napisana z niezwykłą znajomością realiów epoki i burzliwych zdarzeń końca XVIII wieku. Okres, w którym autorka osadziła akcję powieści to czasy rozbiorów Polski, słabej władzy Stanisława Augusta Poniatowskiego i twardych rządów carycy Katarzyny. Czas niepoliczalnych intryg i zagrożeń. W tych niespokojnych czasach poznajemy Miłosza Rastawickiego, młodego panicza, wywodzącego się ze znamienitego rodu. Świetlane perspektywy, które roztaczają się nad bohaterem, zostają zaprzepaszczone, w wyniku jednego niefortunnego spotkania i zdarzenia. Sprawczynią owych zdarzeń jest Aleksandra Łubieńska. Młoda szlachcianka, która szykuje się do mariażu ze szlachcicem z zaprzyjaźnionego rodu. Los splata losy tej dwójki bohaterów, a tajemnica, która ich połączy sprawia, że muszą uciekać. A owa ucieczka uruchamia całą lawinę nieoczekiwanych zdarzeń. W najnowszej powieści Joanny Jax jest wszystko to co sprawia, że czyta się ją jednym tchem. Zawirowania polityczne, wyśmienicie oddane tło społeczne epoki, wielka historia przeplatająca się z fikcją literacką, intrygi, zdrady, zemsta, nieokiełznane pragnienie władzy, miłość, patriotyzm, poczucie sprawiedliwości, zakazane uczucia, rodzinne tajemnice, poszukiwana tożsamość, niebezpieczeństwa i odważne, choć trudne decyzje. Joanna Jax kolejny raz oddała w ręce czytelników powieść nietypową w swoim literackim dorobku. Powieść, która budzi podziw i zachwyt. Napisana jest w sposób, który dobry czytelnik ceni sobie najbardziej. Rzetelnie, starannie z ogromną wiedzą. Autorka zabiera czytelników w fascynującą podróż do odległej przeszłości, epicko inaugurując początek nowej serii. Błyskotliwie i zajmująco. Świetnie się tę książkę czyta! Joanna Jax jest w najwyższej literackiej formie! Polecam gorąco i niecierpliwie czekam na kolejny tom!
Długa droga do domu
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Długa droga do domu

Burzliwe losy Antoniny Tańskiej ukazane na tle ważnych wydarzeń w dziejach świata. Córka emigrantów z Polski zakochuje się w narzeczonym siostry i zachodzi...

Saga Wołyńska. Głód
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Saga Wołyńska. Głód

Najnowsza powieść bestsellerowej autorki - Joanny Jax! Wielki głód na Ukrainie, tygiel narodowościowy we Lwowie i skomplikowane relacje polsko-ukraińskie...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk