Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Duchy letniej nocy
Tłumaczenie: Jerzy Łoziński
#współpracabarterowa
Klasyczne opowieści z dreszczykiem na letnie wieczory? Mam dla Was idealną propozycję!Wydawnictwo Zysk nie zawodzi, to już dziewiąta odsłona tej niecodziennej serii, utrzymanej w przepięknym wydaniu.
W antologii "Duchy letniej nocy" znajdziecie opowiadania z początku XX wieku, autorstwa brytyjskich i amerykańskich pisarzy ówczesnego okresu. Cały wachlarz przedziwnych zdarzeń wymykający się z ram racjonalnego pojmowania świata. Stare domostwa, gdzie każdy szmer niesie się echem, nadprzyrodzone zjawiska, tajemnicze zjawy sunące kątem oka. I to wszystko napisane pięknym, bogatym językiem. Niezwykle klimatyczne i nastrojowe, nie brakuje tu scenerii w poświacie księżyca, na ostatnie letnie dni w sam raz, potrafią zmrozić podskórnym dreszczykiem grozy.
Moim ulubionym z tego zbioru jest "Duch Guir House" Charlesa Willinga Beale. Niezwykły, w gotyckim klimacie stary dom pełen zakamarków owianych aurą tajemnicy i jego ekscentryczni mieszkańcy. Ogrom tu rozważań filozoficznych i ezoterycznych skłaniających do refleksji. Czym jest szczęście? Czy śmierć odsłania tajemnice życia? Czym jest rzeczywistość? Jak cienka jest granica między światem realnym, a nadprzyrodzonym?
Niezwykle intrygujący jest "Niezamieszkany dom" Mrs J. H. Riddell. To przyjemna hybryda kryminału i historii o duchach z odrobiną ironicznego humoru.
Warto zwrócić uwagę na opowiadania Ellen Glasgow: "Przeszłość", "Skakanka" i "Włości Dare'a". Subtelna groza, z niesamowitą atmosferą, która zapada w pamięć.
Podsumowując, jestem zachwycona tym zbiorem, to prawdziwa uczta literacka. Na plus są krótkie notki o autorach.
Gorąco polecam!
Fantastyczny słownik dla dzieci w wieku 7-10 lat! Nauka angielskiego staje się tu wymarzoną zabawą. 16 ilustrowanych scenek, propozycje zabaw i ćwiczeń...
Wyciągając wnioski z 15 lat pracy wydawniczej, Pascal opracował serię przewodników praktycznych i estetycznych, zgodnie z oczekiwaniami współczesnych turystów...
Przeczytane:2024-09-03, Ocena: 6, Przeczytałam,