Domowa Pyra. Smaczna Banda i emocje

Pyra to przeuroczy kartofelek, który bardzo ceni sobie wygodę. Ma pod ręką wszystko, czego potrzebuje, by dobrze się bawić i nie ruszać z domu. Ba, Pyra nie musi ruszać się nawet ze swej kanapy, bo pod ręką ma zestaw pilotów, przed oczami kilkanaście ekranów, na których wyświetlane są jej ulubione programy i nieprzerwane relacje z życia jej przyjaciół. Ma urządzenie do podawania przekąsek, do malowania paznokci, a nawet zdalnie sterowaną szczoteczkę do zębów. To gwarancja wygody, ale... czy to wygoda sprawia, że życie jest piękne? Pewnego dnia Pyrę zaskakuje przerwa w dostawie prądu, która zmusi ją do wyjścia na dwór, a w rezultacie !!- zmieni nieco jej priorytety. Ta zabawna i mądra opowieść pomoże w przystępny sposób zaprosić dziecko do rozmowy o potrzebie równowagi pomiędzy światem online a tym, który widać za oknem. Historia uroczego kartofelka da do myślenia również starszym czytelnikom! Książka, która przebojem zdobyła amerykańskie listy bestsellerów, jest kolejną częścią cyklu Smaczna Banda i emocje Jory'ego Johna i Pete'a Oswalda. W księgarniach są już inne tytuły z serii: Smaczna Banda i wolny wybieg, Niesforne Ziarenko i straszny wieczór, a także Skwaszone Winogrono, Niesforne Ziarenko, Fajny Cieciorek Wzorowe Jajo i Bystre Ciastko. W przygotowaniu kolejne tytuły!

Informacje dodatkowe o Domowa Pyra. Smaczna Banda i emocje:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-04-24
Tytuł oryginału: The Couch Potato

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Klasyczna beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści humorystyczne dla dzieci i młodzieży Opowiadania dla dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - samoświadomość i poczucie własnej wartości Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - emocje Dzieci od ok. 4 lat

Kup książkę Domowa Pyra. Smaczna Banda i emocje

Domowa Pyra. Smaczna Banda i emocje - opinie o książce

,,Domowa Pyra" to kolejna książeczka z serii Smaczna Banda i emocje.

Dzisiaj dzieci zdecydowanie za dużo czasu spędzają przez różnymi ekranami. Ta książka ma za zadanie uświadomić, że warto znaleźć równowagę pomiędzy światem online a tym widzianym za oknem.

Pyra ma wszystko co potrzebne jej do życia. Morze ekranów, na których gra, rozmawia z innymi, czyta informacje, ogląda ulubione programy. Całe dnie leży na kanapie i karmiona jest przez robota. Wycieczki do kuchni są dla niej zbędne. Czyż jej życie nie było piękne? Było do czasu, aż w całym domu brakło prądu. Wtedy Pyra została zmuszona do wyjścia z domu. Co wtedy widziała? Co zrozumiała? Przekonacie się sami.

Przypadek Pyry zachęca do rozmowy o tym co traci się siedząc tylko przed monitorem. Opisana historia myślę, że da do myślenia przede wszystkim nieco starszym czytelnikom.

Książeczka posiada wiele, dużych i kolorowych ilustracji, które pobudzają wyobraźnię i pozwalają młodszym dzieciom skupić się. Opowieść o Pyrze nie zawiera za dużo tekstu i jest idealna dla dzieci od trzeciego roku życia. Napisana jest łatwym językiem i posiada poręczny format. Jest idealna do czytania zarówno w domu jak również w trakcie podroży.

Fajny Cieciorek. Smaczna Banda i emocje
Jory John0
Okładka ksiązki - Fajny Cieciorek. Smaczna Banda i emocje

Czy żeby z nijakiej cieciorki stać się fajną, trzeba nosić ciemne okulary? A może chodzi o sposób mówienia? Lub ciuchy? Żel na włosach? Nie? No więc o...

Smaczna Banda i Wolny Wybieg. Smaczna Banda i emocje
Jory John0
Okładka ksiązki - Smaczna Banda i Wolny Wybieg. Smaczna Banda i emocje

Wolny Wybieg to zabawa, którą uwielbiają jaja zamieszkujące pewien karton. Każdego dnia wychodzą z niego i... no właśnie, co robią? I dlaczego jedno z...