Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najintensywniej rozwijających się nauk żywieniowych, skupiająca się na badaniu wpływu diety lub danego sposobu żywienia na wydolność, kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała sportowca.
W podręczniku znajdują się wszystkie potrzebne informacje, jak dopasować dietę do indywidualnych celów zawodnika, uwzględniając jego plan treningowy, okres startowy oraz czasowe, często celowe, wahania masy ciała. Bardzo ważnym aspektem dla każdego dietetyka sportowego jest odpowiednie dostosowanie diety do indywidualnych problemów zdrowotnych, takich jak alergie pokarmowe, choroba cukrzycowa czy zaburzenia odżywienia.
W książce nie zabrakło wskazówek potrzebnych zarówno do planowania jadłospisu w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej, odżywiania w czasie podróży czy w miejscu odbywania się treningów oraz zawodów, jak i doboru suplementacji zdrowotnej uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Książka skierowana jest głównie do dietetyków związanych z planowaniem i organizacją żywienia sportowców. Stanowi też doskonałą pomoc dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie będzie źródłem informacji sprzyjającym optymalizacji zdolności wysiłkowych i zdrowemu osiąganiu jak najwyższego poziomu sportowego.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2018-09-21
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 900
Chcę przeczytać,