Niedaleka przyszłość.
Po konflikcie nuklearnym rządy nad światem przejmuje AI. Tworzy pozornie idylliczne metropolie, w których ludzie i androidy kilku generacji koegzystują w pokoju. Nie ma wojen, przestępczości, polityki, religii. Opium dla mas stanowi Regenium - specyfik pozwalający zachować młodość i witalność, o którym biedniejsi mogą tylko pomarzyć. Usiłują zarobić na niego, wykonując nikomu niepotrzebne prace.
Jednym z takich anonimowych robotników jest Roland Dice, który w gigantycznej korporacji dezaktywuje wadliwe roboty, znudzony przewidywalną i pustą wegetacją. Pewnego dnia, z nieznanych sobie przyczyn, Dice nagle awansuje. Staje się kimś bardzo ważnym zarówno dla ludzi, jak i myślących maszyn...
Mieszanka wybuchowa motywów z kultowych dzieł popkultury z gatunku science fiction i cyberpunk, takich jak ,,Blade Runner", ,,Matrix", ,,Ghost in the Shell" czy ,,Johnny Mnemonic".
Wydawnictwo: Planeta Czytelnika
Data wydania: 2023-04-05
Nie pytaj, bo się dopytasz. Nie podglądaj, bo zobaczysz rzeczy, których lepiej nie widzieć. Życie Adeli płynie spokojnie i przewidywalnie. Codziennie o...
Najlepsze świąteczne Love Story! Piotr Zetter, biznesmen o kamiennym sercu, partner aspirującej influencerki, z którą związał się z wygody i wyrachowania...
Przeczytane:2023-04-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, 52 książki 2023, 26 książek 2023, 12 książek 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2023,
#współpracabarterowa
Cóż to za niesamowita cyberpunkowa wizja przyszłości! Wyruszymy w przyszłość, która wydaje się być rajem. Trafimy do świata po konflikcie nuklearnym, gdzie stery władzy przejęła AI. Ludzie koegzystują z androidami. Panuje pokój, nie ma wojen ani przestępczości. Utopijna idylla. Na pierwszy rzut oka panuje tu harmonia. Jak jest naprawdę?
Ludzie marzą tylko o tym, aby być wiecznie młodym, a taką możliwość daje tylko specjalny specyfik, oczywiście niedostępny dla biedniejszych. Dlatego ludzie pracują w pocie czoła wykonując bezsensowne, monotonne prace nie dające większego pożytku.
Roland Dice jest właśnie jednym z takich pracowników, zajmuje się dezaktywacją zepsutych robotów. Znudzony życiem, w którym każdy dzień wygląda tak samo.
Totalna pustka życiowa, aż do dnia, gdy nieoczekiwanie awansuje. I to krok po kroku doprowadzi go wewnętrznej przemiany. Ostatecznie bohater będzie musiał zreflektować nad własną tożsamością.
To zaledwie mały skrawek fascynującej fabuły. Mamy tu z pozoru nieistotne wątki poboczne, ale one pozwalają wejrzeć w wiele odcieni tego świata.
"DICE" to intrygująca mieszanka gatunkowa, połączenie cyberpunku z postapo, ale nie brakuje tu też odrobinki romansu. Momentami rzeczywistość ukazana jest w krzywym zwierciadle, a autorka postarała się, by nie zabrakło czarnego humoru.
Książka charakteryzuje się ogromem charakternych postaci i multum odniesień do popkultury, zwłaszcza do klasyków sci-fi. Nudzić tu się nie da!
Przyszłość wykreowana przez Suchocką jest jednocześnie tak daleka, jak i bliska. Skłania do refleksji czy rzeczywiście maszyny przejmą całkowitą kontrolę nad światem? Czy maszyny mogą być ciekawskie i mieć uczucia? Dokąd, my jako ludzie zmierzamy? Czy w takim stechnicyzowanym świecie tli się jeszcze empatia, moralność?
To przede wszystkim świetna rozrywka, będąca odskocznią od rzeczywistości. Ja się przy niej świetnie bawiłam!
Katooola patronuje tylko sztosom!