Dialogi zwierząt

Kot, pies i Oni, ich państwo (bez większego znaczenia). Oto doskonała lekcja, jakiej Colette udziela wszystkim właścicielom zwierząt.

Jest ich czworo. Mieszkają pod jednym dachem i dzielą tajemnice. Kto jest górą? A komu się tak tylko wydaje? Oto doskonała lekcja, jakiej Colette udziela wszystkim właścicielom zwierząt – pupile czasem wiedzą o nas więcej i lepiej nas rozumieją niż nam się wydaje! Toby (buldożek francuski) i Kiki (kot rasy kartuskiej) to główni bohaterowie i uczestnicy rozmów napisanych przez Sidonie Gabrielle Colette w 1904 roku. Oni też bez zbytnich oporów wykorzystują słabości Państwa do sobie tylko znanych celów. Choć przyznać trzeba, że przoduje tu Kiki – kapryśny i bardzo inteligentny kocur, Toby natomiast – trochę gapa, a trochę dobry duch domu – stara się moderować towarzysza w jego zawadiackich poczynaniach. Charaktery mają niełatwe, kłócą się, tłuką zastawę, a potem przytuleni, niczym najlepsi przyjaciele, zasypiają przy kominku.

Colette przedstawia tę dwójkę dowcipnie i z czułością. Jako miłośniczka zwierząt i wybitna obserwatorka sugestywnie oddaje specyfikę dwu osobowości, łudząco przypominających nasze, ludzkie charaktery.

Informacje dodatkowe o Dialogi zwierząt:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2013-03-13
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-77477-46-5

Kup książkę Dialogi zwierząt

Dialogi zwierząt - opinie o książce

Bohaterami książki są buldożek Toby i kot Kiki, którzy rozprawiają o różnych sprawach. W tle pojawiają się czasem ich właściciele, enigmatyczni On i Ona. Scenki niektóre humorystyczne, inne filozoficzne, raczej niewiele mają wspólnego z rzeczywistym (nazwijmy to umownie) "światopoglądem" zwierząt. Niemniej szybko i miło się czyta, również dzieci mogłyby sięgnąć po tę książkę.
Avatar użytkownika - LifeOnMars
LifeOnMars
Przeczytane:2017-06-06, Ocena: 3, Przeczytałam, Książki XXI wieku,

Gdy przeczytałam, w jaki sposób skonstruowana jest ta książka, pomyślałam: "Super!". Pierwsze kilkanaście stron było świetne, ale z każdą kolejną stroną podobało mi się coraz mniej, aż w końcu zaczęłam łapać się na tym, że podczas czytania myślę o czymkolwiek innym, tylko nie o tym, co czytam. A chyba nie tak powinno to wyglądać.

Dom Klaudyny
Sidonie-Gabrielle Colette0
Okładka ksiązki - Dom Klaudyny

"Dom Klaudyny" i towarzyszące mu inne wspomnienia, które składają się na ten tom, to wyprawa Colette do kraju lat dziecinnych. Wyprawa długa, rozłożona...

Niebieska latarnia
Sidonie-Gabrielle Colette0
Okładka ksiązki - Niebieska latarnia

"Niebieska latarnia" obejmuje dwa tomiki wspomnień Colette (1873-1954): "Moje lata terminowania" i "Niebieską latarnię", które jakby klamrą spinają jej...