Dali. Symbole Dalego

ZYGMUNT KORUS – krytyk sztuki. dziennikarz. korzystający z różnych mediów i uprawiający rozmaite formy wypowiedzi; poeta. poliglota. podróżnik. kozer. za komuny opozycjonista. po transformacji marszand – właściciel galerii. Tym razem swoją wiedzę politechniczną. wrażliwość i doświadczenie znakomicie połączył z historią sztuki dla pełnego oddania życiowej spuścizny Salvadora Dali – ponad wszelką wątpliwość O m n i b u s a. – Ilustrowana książka-katalog wyraźnie odróżniająca się kompetencją od innych popularnych edycji o sławnym Hiszpanie, – Najszersza prezentacja faktów biograficznych z życia Dalego i jego muzy Gali. – Omówienie naukowych pasji artysty, zwłaszcza z zakresu fizyki optycznej i jądrowej. – Odpowiedź na pytanie: dlaczego geniusz-heretyk stał się nawiedzonym mistykiem? – Dœlirium – neologizm utworzony przez autora – stawia w nowym świetle rewolucyjną metodę twórczą Katalończyka. – Jak Dali-ikona kreował się za życia z myślą o ekspansywnym micie po śmierci? – Wnikliwy słownik symboli z przykładami – wyczerpujący podręcznik surrealizmu! – Pogłębiona analiza treściowa i stylistyczno-formalna wybranych prac. Książka z ciekawym zestawem zdjęć, choć zapewne nie dla wszystkich, to praktycznie dla kaźdego, kogo interesują fenomeny kultury, a zwłaszcza dla czytelników „odkręconych” (o ile jeszcze tacy są?), bo poszukujących w bibliotece (a nie przed monitorem) przygody intelektualnej na własny rachunek. Dla osób z nieposkromioną wyobraźnią, pasjonatów sztuki, zawodowych plastyków i amatorów-zapaleńców, pragnących coś pod patrzeć u bulwersującego Mistrza; także dla speców od niekonwencjonalnego marketingu i w ogóle zwolenników ożywczego wykraczania poza kanony.

Informacje dodatkowe o Dali. Symbole Dalego :

Wydawnictwo: KOS