Czytam sobie. Wakacje w Waszyngtonie. Historia Abrahama Lincolna

Historia Abrahama Lincolna, konflikt między Południem a Północą, zniesienie niewolnictwa? Fakt, to poważna historia, ale napisana tak, że trudno się od niej oderwać. Bartek ma siedem lat i jedzie z mamą do Waszyngtonu. Tam zwiedza Kapitol, Biały Dom i Mauzoleum Lincolna. To tutaj zapoznaje się z ciekawą, ale i trudną historią Stanów Zjednoczonych Ameryki. Poznaje losy prezydenta, który mimo przeciwności robił wszystko, by zakazać niewolnictwa w Ameryce. Dzięki tej historii nasz bohater zaczyna rozumieć, co to znaczy wolność i dlaczego jest tak ważna dla ludzi.

Trzeci poziom serii Czytam sobie to świetny sposób na utrwalenie nauki czytania. Wciągające historie, napisane dłuższymi i bardziej złożonymi zdaniami, są dziełem wybitnych polskich autorów. Duża czcionka ułatwia czytanie, a słowa zaznaczone gwiazdką są wyjaśnione w alfabetycznym słowniczku na końcu książki. Czarno-białe ilustracje i przewaga ilościowa tekstu nad ilustracjami daje poczucie obcowania z prawdziwą książką. Seria czytam sobie została przygotowana zgodnie z zaleceniami metodyków

Informacje dodatkowe o Czytam sobie. Wakacje w Waszyngtonie. Historia Abrahama Lincolna :

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2017-08-16
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Czytam sobie. Wakacje w Waszyngtonie. Historia Abrahama Lincolna

Czytam sobie. Wakacje w Waszyngtonie. Historia Abrahama Lincolna - opinie o książce

Jedziemy na tydzień do Ameryki. (s. 6)

7-letni Bartek opowiada o swych wakacjach w USA, które spędził wraz z mamą i jej koleżanką Murzynką Anną Jones i jej 6-letnim synem. Razem zwiedzają Nowy Jork. Bartek zafascynowany jest wielkim, marmurowym pomnikiem prezydenta siedzącego w fotelu. To pierwszy prezydent USA, Abraham Lincoln, który rządził w trudnych czasach.

Abraham Lincoln był przeciwnikiem niewolnictwa. (s. 27)

To opowieść o żołnierzu i karierze politycznej, o niewolnictwie i wojnie secesyjnej. Poruszony został tu bardzo ważny i trudny problem – przynależności człowieka do człowieka, co mały bohater nie do końca może zrozumieć. Nawet zrobiło mu się wstyd za… Za co? Za kogo? O czym marzy Bartek? O tym już w pasjonującej książeczce i lekcji amerykańskiej historii.

Wystarczy szanować wszystkich ludzi. (s. 49)

Przyjazna dla oka czcionka oraz odpowiednia ilość tekstu na stronie ułatwiają czytanie, a kolorowe ilustracje dobrze uzupełniają treść. Nagrodą dla dziecka za samodzielne przeczytanie są dyplom i tematyczne naklejki oraz porcja wiedzy z historii Ameryki. Mały czytelnik na pewno zechce odwiedzić Nowy Jork i Waszyngton i zobaczyć pomnik pierwszego prezydenta USA.

F jak foka. Akademia mądrego dziecka. Literkowe przedszkole
Marcin Sendecki0
Okładka ksiązki - F jak foka. Akademia mądrego dziecka. Literkowe przedszkole

,,Akademia Mądrego Dziecka. Literkowe przedszkole" to wspaniała seria, dzięki której najmłodsi poznają litery i nowe słowa. Zabawne historie z życia...

G jak grom. Akademia mądrego dziecka. Literkowe przedszkole
Marcin Sendecki0