Czy Czesi faktycznie zasługują na miano najbardziej wyluzowanego narodu Europy Środkowej? Dlaczego mieszkańcy Brna, Ostrawy czy Ołomuńca nie cierpią, gdy ktoś mówi, że mieszkają w Czechach? Ile jest prawdy w stwierdzeniu: Co Czech do muzykant? Franz Kafka, Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Ota Pavel - w czym tkwi fenomen czeskiej literatury, sprawiający, że mieszkańcy tego niezwykłego kraju wolą chrzcić książki niż dzieci? I czy rzeczywiście są narodem ateistów? Jak Czesi zostali mistrzami bajek dla dzieci? Dlaczego tak trudno nauczyć się ich języka i czemu Polacy nie powinni w Czechach używać słowa ,,szukać "? Czym jest czeski klid i czy można się go nauczyć? Jaka jest geneza przemysłowej potęgi tego małego narodu i jak wzbogacili się tamtejsi oligarchowie?
Czechy. To nevymyslíš to opowieść o kraju i ludziach, którzy rzeczywiście są przekonani, że żyją w najlepszym miejscu na ziemi. Czy jest tak naprawdę?
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-10-05
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Książka, której musiałam poświęcić więcej czasu, ale opłacało się to! Niektóre rozdziały były trudniejsze, najdłużej czytałam o historii Czech, nie mniej jednak dowiedziałam się wielu ciekawostek i udało mi się poznać ten kraj od podszewki. Propozycja autora to kopalnia wiedzy o naszym sąsiedzie. Lubię jeździć do Czech, a teraz będę tam podróżować jeszcze chętniej i jeszcze częściej.
,,Czechy. To nevymyslíš" to była wspaniała książkowa podróż do Czech. Wróciłam do moich wspomnień. Zatęskniłam za tym krajem i znowu chciałabym go odwiedzić. Mieszkałam pół roku w Pradze i jestem zakochana w tym mieście.
Dzięki tej lekturze znów byłam w Czechach, w Pradze. Czułam smak czeskiego piwa czy knedlików. Przechadzałam się ulicami miasta, odwiedzałam muzea oraz punkty widokowe.
Autor zawarł wiele ciekawych informacji. Porusza różne tematy jak kuchnia, zwyczaje, historia a także opowiada o geografii, zabytkach. Można się naprawdę wiele dowiedzieć.
Równie ważne jest to, że książka jest bardzo dobrze napisana. Czyta się ją szybko. Bardzo podobało mi się, że oprócz polskich nazw pojawiało się wiele czeskich. Co rusz napotykamy w tym tytule język czeski.
Zdecydowanie polecam!
Ale uwaga! Po lekturze tego tytułu będziesz miał ochotę rzucić wszystko i pojechać... do Czech!
Hrabalowski klimat, ponadczasowe refleksje a la Kundera. Roman Słomecki, polski dziennikarz, wielbiciel czeskiej kultury i niepoprawny kobieciarz, powraca...
Znakomicie napisana, niemal detektywistyczna biografia jednego z największych czeskich pisarzy współczesnych (1914-1997), autora "Pociągów pod specjalnym...
Ocena: 4, Przeczytałam,
Ja byłam trzy razy w Pradze. Uwielbiam to miasto! Jest magiczne i piękne o każdej porze roku. I może zabrzmi to górnolotnie ale uważam, że Praga jak na stolicę przystało jest kwintesencją i godnie reprezentuje walory Czech. Mogę się nią zachwycać bez końca, tak samo jak Czechami. Bardzo lubię ten kraj i gdy o nim myślę mam same pozytywne skojarzenia: uroczy język, dobre piwo, Krecik ... A to przecież tylko niektóre cechy tego kraju 🥰.
Do książki "Czechy. To nevymyslíš" Aleksandra Kaczorowskiego podeszłam z wielką chęcią. Jest to podróżniczy reportaż, takie Czechy w pigułce.
Opowieść o kraju i ludziach. Znajdziemy tam i historię i geografię i kulturę. Jest w niej wszystko, co najważniejsze i wszystko to, co warto wiedzieć o tym kraju. Widać, że pisał to człowiek, który zna się na rzeczy bowiem Aleksander Kaczorowski jest z wykształcenia bohemistą, tłumaczem literatury czeskiej i dziennikarzem. Przytacza różne historie, postacie, opisuje najsłynniejsze miejsca. Dodatkowo w książce oprócz samej treści możemy podziwiać kolorowe fotografie i lepiej wyobrazić sobie to, o czym czytamy.
"Czesi rzeczywiście są przekonani, że żyją w najlepszym miejscu na ziemi i że ich kraj zapewnia im pod dostatkiem wszystkiego, czego potrzebują."
Autor próbuje zmierzyć się z tym przekonaniem i całkiem dobrze mu to wychodzi. Podejmuje się analizy najpopularniejszych stereotypów o Czechach, ukazując tym samym pewien fenomen tego kraju.
Bardzo przyjemnie czytało mi się tę książkę choć nie była dla mnie odkrywcza i wiele rzeczy, w tym historię tego kraju już dość dobrze znam. Ale fajnie było odświeżyć sobie wiedzę o Czechach i powspominać. Jeśli nigdy nie byliście w Czechach to będzie lektura w sam raz dla Was i jestem pewna, że zachęci Was do odwiedzenia Czech.
Natomiast jeśli tak jak ja już coś wiecie o Czechach to nie wszystko w tej książce może Was w równym stopniu interesować. Tak tylko uprzedzam ale jednocześnie zachęcam do zapoznania się z tym reportażem bo "Czechy to nevymyslíš" ❤️.