Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki – w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, w celu łagodzenia rozmaitych stanów zapalnych i objawów cukrzycy, a także jako lek moczopędny (np. przy wysokim ciśnieniu czy obrzękach). Miał on też działać wzmacniająco, poprawiać odporność i być doskonałym remedium na kaszel.
Współczesne badania naukowe potwierdzają, że właściwości lecznicze czarnego bzu to nie bajki. Wykazano bowiem, że owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe (m.in. przeciwbakteryjne) i przeciwzapalne.
W książce opisano liczne zastosowania czarnego bzu w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Jej autorka podpowiada też, w jaki sposób możesz wykorzystać te owoce w swojej kuchni i co możesz z nich przyrządzić, by poprawić swoje samopoczucie.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-05-22
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 0
Czarny bez rośnie niemal wszędzie. Można znaleźć go w ogrodzie, lesie, nieużytkach, przy drodze czy parku. Nasze babci wyrabiały z nich soki, które stosowały głównie na przeziębienie.
Współczesne badania dowodzą, że lecznicze właściwości czarnego bzu to nie przelewki. Chociaż musimy pamiętać o odpowiedniej obróbce, gdyż bez czarny bez ma też właściwości trujące. Autorka Czarny bez. Uzdrawiająca moc opowiada o niezwykłych właściwościach bzu tej z pozoru pospolitej rośliny.
Czarny bez jest mi dobrze znany. Jest jedną z roślin występujących w okolicy, w której mieszkam. Od lata moja mama z dojrzałych owoców tego krzewu wyrabia soki, które pija w zimie. Ja przyznam się szczerze zawsze bałam się to robić. Wiedziałam, że czarny bez jest trujący i miałam obawy by po wypiciu się nie otruć. Czy słusznie myślałam? Jak się okazuje niekoniecznie. Owszem czarny bez jest trujący. Jednakże, gdy ktoś potrafi korzystać z tego cudu natury nie powinien się go bać, bo ma wiele dobroczynnych właściwości... Jakich? Jeśli ktoś jest ciekawy jakie właściwości ma czarny bez niewątpliwe powinien sięgnąć po tę książkę. Autorka w sposób przyjemny i klarowny opowiada o składniach i właściwościach bzu a także o sposobie jego użycia. Ponadto w niniejszej książce możemy znaleźć przepisy na przetwory. W moim przekonaniu ta niewielka objętościowo książeczka powinna znaleźć się w każdej biblioteczce pani domu, która lubi sięgać po naturalne produkty wspomagające zdrowie.
Do życia i diety warto podchodzić z dystansem (i humorem), a w sprawach żywieniowych odpuścić nieco sobie i swojemu otoczeniu.Książka nie jest typowym...
Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność...
Przeczytane:2024-06-30, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu 2024, 52 książki 2024, Wyzwanie - wybrana przez ciebie liczba książek w 2024, Mam,
Myślę, że chyba każdy zna czarny bez lub chociaż cokolwiek o nim słyszał, bo rośnie on wszędzie, najczęściej na nieużytkach, ale też w parkach czy obrzeżach lasów oraz przy drogach, możemy również znaleźć je w ogrodach. Ja też mogę się pochwalić krzakiem bzu czarnego, który posadziłam żeby mieć do jego kwiatów lub owoców stały dostęp.
Nie jest zbyt wymagający, szybko się rozrasta, a ptaki roznosząc nasiona rozsiewają go dookoła.
"Czarny bez (inaczej europejski bez lub dziki bez) należy do rodziny Adoxaceae. Jest to małe drzewo lub krzew o wysokości od 1 do 8 metrów i wyraźnym, specyficznym kwiatowym zapachu."
W lecznictwie już dawno odkryto jego właściwości zdrowotne a współczesne badania dowodzą, że owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe (m.in. przeciwbakteryjne) i przeciwzapalne a nawet przeciwnowotworowe i mogą pomagać w leczeniu cukrzycy i otyłości. Na surowo na wolno spożywać ani kwiatów ani owoców, gdyż zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą być trujące. Jednak obróbka termiczna wystarcza, by usunąć zagrożenie dla zdrowia.
Chociaż ja już od wielu lat robię rozmaite przetwory z kwiatów i owoców tej rośliny, to chętnie sięgnęłam po tę publikację. Dowiedziałam się nie tylko nowych faktów o czarnym bzie i jego zastosowaniu, ale mam w jednym miejscu wiele praktycznych przepisów, z których na pewno skorzystam, gdy tylko owoce staną się ciemne, bo tylko fioletowe, aż niemal czarne nadają się do przetworów. Pamiętam, że gdy po raz pierwszy zrobiłam sok z tych owoców, to miałam duże obawy przed jego stosowaniem, obawiałam się zatrucia. Lecz nic takiego się nie stało, a sok bardzo smakował (mimo specyficznego zapachu) dzieciom a później modyfikując skład (dodając innych owoców, np. cytrusów), stosowany jest w mojej rodzinie na wszelkie przeziębienia.
Agata Lewandowska w sposób klarowny i przyjemny opisuje zalety czarnego bzu oraz podpowiada jak go wykorzystać w naszej kuchni. Dlatego myślę, że w każdym domu powinna się znaleźć ta książeczka, bo podpowiada jak w prosty i tani sposób samemu zrobić specyfiki nie tylko na zimowy czas. I zamiast do apteki warto sięgnąć do własnej spiżarni.
"Przetwory z czarnego bzu, szczególnie zimą, gdy brakuje świeżych wartościowych owoców - mogą być cennym wsparciem profilaktyki starzenia i chorób oczu (podobnie jak inne owoce jagodowe - suszone czy mrożone)."
"Czarny bez należy do owoców jagodowych o wyjątkowo dużej zawartości składników bioaktywnych i uważa się, że jest w stanie skutecznie przeciwdziałać otyłości i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym."
Dodam, że moje synowe zamówiły już tę książkę, bo chociaż mogą korzystać z mojej, to chcą mieć własną w swojej kuchni, tym bardziej, że niedaleko ich działek rośnie w polu kilka krzaków czarnego bzu.
Polecam, bo warto samemu zadbać o własne zdrowie, jeśli jest to możliwe. A korzystając z tych przepisów z pewnością się to uda, bo chociaż to krótka, lecz ciekawa, wartościowa i bardzo przydatna książka.
Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania tej książki.