Cywilizacja Majów Osiągnięcia intelektualne Historia militarna i polityczna

… Autor omawia to zagadnienie w oparciu o bogaty zasób źródeł, począwszy od zapisów epigraficznych poprzez przedstawienia ikonograficzne na źródłach archeologicznych kończąc. Problem wojny został tutaj zaprezentowany w jasny i przejrzysty sposób; Autor wykazał się dużą znajomością tej tematyki cytując najważniejsze opracowania poświęcone wojnie w Mezoameryce. W tej części można ewentualnie zwrócić większą uwagę na wciąż rosnący korpus danych bioarcheologicznych (prace takich badaczek jak Vera Tiesler czy Andrea Cucina), a w opisie ośrodków postklasycznych nieco więcej miejsca można by poświęcić tak ufortyfikowanym miejscom jak Utatlan, Iximche czy Mixco Viejo, które zostały potraktowane nieco marginalnie. Choć można spierać się z pewnymi tezami stawianymi przez Autora (według których wojny na wyniszczenie nie było na ziemiach Majów – w moim przekonaniu koncepcja prowadzenia wojny zmienia się w ciągu okresu klasycznego), to jednak temat ten został przedstawiony w sposób zasługujący na uznanie, i w oparciu o bogate analogie do innych kultur, zarówno z Nowego, jak i Starego Świata... Z recenzji dr. hab. Jarosława Źrałki Instytut Archeologii UJ

Informacje dodatkowe o Cywilizacja Majów Osiągnięcia intelektualne Historia militarna i polityczna:

Data wydania: 2016-07-20
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-65495-86-0

Kup książkę Cywilizacja Majów Osiągnięcia intelektualne Historia militarna i polityczna

Cywilizacja Majów Osiągnięcia intelektualne Historia militarna i polityczna - opinie o książce

Avatar użytkownika - Northman
Northman
Przeczytane:2017-07-01, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Prekolumbijska Ameryka w historycznym ujęciu rzuconym przez naukę. Ten zakątek świata i jego historia sprzed skolonizowania go (lub też, jak wolą inni, sprzed krwawych czasów przetrzebienia miejscowej ludności w duchu ludobójstwa, prowadzącego prostą drogą ku upadkowi tamtejszej cywilizacji... prawda, jak często w dziejach bywa, leży pośrodku...) budziła od zawsze moją niekłamaną ciekawość. Dokonania Majów w szczególności. Niniejszą pozycją bynajmniej się nie zawiodłem. Książka napisana jest bardzo przystępnym językiem. Sądzę, że nawet laik w temacie omawianym na kolejnych stronach odnajdzie się w tej lekturze. Andrzej Ulmer rozpoczyna swą opowieść od kilku słów na temat języka Majów, jego pochodzenia i odmian, przechodząc następnie do kwestii pisma, dalej zaś, już bardziej obszernie, omawiając kwestie i znaczenie wojny w życiu Majów, dzieje polityczne ich cywilizacji, bardzo szczegółowo omawiając całe wręcz epoki i dni świetności państwowości tegoż ludu. Na koniec autor snuje, poparte badaniami, rozważania dotyczące przyczyn kryzysu i upadku cywilizacji i świata Majów. W ramach dołączonych do książki aneksów omówiono także temat ofiar z ludzi - w bardzo mądry, dodam, sposób, trzeźwo patrząc na problem i przypominając, że nie dotyczy on tylko cywilizacji pozaeuropejskich, lecz również kolebek naszej cywilizacji, leżących w basenie Morza Śródziemnego. Książka, patrząc od strony merytorycznej, jest bardzo rzeczowa, skrupulatna, a przy tym lekka i przyjemna w odbiorze. To cenne, nie zawsze bowiem książki historyczne potrafią wzbudzić ciekawość, raczej pełne są wymagających skupienia się na treści faktów. Tutaj również faktów nie brak, jednak podane są one czytelnikowi w naprawdę przystępny i zrozumiały sposób. Jaki obraz wyłania się po lekturze? Złożony... bardzo złożony, po raz kolejny uświadamiający czytającemu, że wysoko rozwinięte cywilizacje powstały nie tylko w dobrze znanych nam obszarach basenu Morza Śródziemnego, czy też Bliskiego bądź Dalekiego Wschodu. Ameryka również ma w tym temacie coś do zaoferowania. Bardzo dużo powiedziałbym. Majowie stworzyli bardzo ciekawą cywilizację o wielu dokonaniach, zbudowaną w dużej mierze na fascynacji cyklem czasu, jego powtarzalnością, dążąc na miarę współczesnych sobie możliwości do rozwoju w każdej płaszczyźnie życia. Pocieszające jest to, że nauka dostarcza wciąż nowych faktów i informacji na omawiane w książce tematy. Sama książka i fakt jej powstania jest tego najlepszym przykładem. Budujące jest również to, że napisana jest ona przez rodzimego autora - badania prowadzone przez naszych uczonych również dokładają, jak widać, cegiełkę do ogólnoświatowego całokształtu wiedzy o Majach. To bardzo dobrze. Polecam! Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Napoleon V za egzemplarz recenzencki. Recenzja znajduje się także na moim blogu: http://cosnapolce.blogspot.com/2017/07/cywilizacja-majow-osiagniecia.html
Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2017-04-08, Ocena: 4, Przeczytałam,
"Opuszczone miasta porosła dżungla i zahibernowała je na swój sposób. Dzięki temu archeolodzy i epigrafowie wciąż dokonują nowych odkryć, żmudnie odtwarzając zapomnianą historię majańskich królestw." Do sięgnięcia po książkę skłonił mnie przypadkowo napotkany artykuł, w którym informacje o cywilizacji Majów zawierały wiele aspektów wykraczających poza moją wiedzę. Dlatego zdecydowałam się uzupełnić luki w znajomości tematu i z większą historyczną świadomością podchodzić do pojawiających się, także na łamach prozy fabularnej, wzmianek o dawnych mieszkańcach Mezoameryki. Jak się okazuje, majologia to niezwykle dynamicznie rozwijająca się gałąź nauki, choć w Polsce stosunkowo młoda. Książka nie tylko dla badaczy zaangażowanych w poznawanie bogatej kultury przedkolumbijskiej Ameryki, ale również dla osób interesujących się tym zagadnieniem od strony popularnonaukowej, dla czystej przyjemności i satysfakcji zajrzenia w przeszłość, głównie okresu klasycznego, przypadającego na lata 200-900 n.e. Warto zagłębić się w książkę, spojrzeć z uaktualnionej perspektywy na to, co o Majach przekazywano nam w szkołach, a ta publikacja świetnie się do tego nadaje. Autor w bardzo przystępny sposób przedstawia informacje na temat intelektualnych, politycznych i militarnych osiągnięć Majów. Majańską przygodę rozpoczynamy od ogólnego zapoznania się z rodziną językową Majów, trzydzieści języków podzielonych na sześć grup, wywodzących się od Nab'ee Maya' Tzij - Starożytnego Języka Majów. Rozbudowany system pisma, zagadkowe hieroglify, długo wyczekujące na właściwe rozszyfrowanie przez współczesnych naukowców. Choć zachowały się tylko fragmenty bogatej spuścizny literackiej Majów, to i tak wyłania się z nich obraz narodu przejawiającego znaczącą świadomość historyczną, zafascynowanego upływem czasu i powtarzalnością w otaczającym świecie, a więc pragnącym również odnotować ten fakt. Stąd rozwinięta matematyka z dwudziestkowym systemem liczenia i umiejętnością posługiwania się cyfrą zero, sprzęgnięta z chronologią i astronomią, a do tego oryginalny i precyzyjny kalendarz. Spoglądamy na wojnę w życiu Majów, organizację armii, uzbrojenie, fortyfikacje, sztuki walki uwarunkowane przez rytualizm, obyczaje społeczne i mistycyzm. Czytamy o ludzkich i rzeczowych trybutach nakładanych na pokonanych, znaczeniu chwytania jeńców i składania ofiar z ludzi. Wiele dowiadujemy się o historii centrów ważnych dla rozwoju cywilizacji Majów. Przypatrujemy się piramidom społecznym, strukturom władzy, insygniom królewskim, które otaczano kultem, osiągnięciom architektonicznym i elementom sztuki. Zagłębiamy się w fascynującą zagadkę opustoszałych miast, poznajemy ciekawe teorie tłumaczące to zjawisko. Publikacja okazała się wciągającą dawką historii, pasjonującą wędrówką śladami Majów, z bardzo rzetelnym przewodnictwem, intrygującym aneksem dotyczącym tematu składania ofiar z ludzi w odniesieniu do pozostałych kultur stworzonych przez człowieka. Liczne czarno-białe zdjęcia, a także bogata bibliografia zachęcającą do dalszego zgłębiania wiedzy z dziedziny majologii. Książka zapewnia wiele dni przyjemnego zaczytania i zajmującego studiowania. bookendorfina.pl