Odkąd Vicky co pewien czas wpada z wizytą do jednego z paralelnych światów, jej życie bardzo się skomplikowało. Trzeba jednak przyznać, że ma najfajniejszego chłopaka w szkole i czasem bywa też w siódmym niebie, choć nie ma pojęcia, jak powinna się teraz zachowywać. Postanawia więc trochę ,,poćwiczyć" w skórze swojej sobowtórki. Problem w tym, że dziewczyna nie wie, że wszechświat ma wobec niej własne plany i szykuje jej pewną bardzo specjalną niespodziankę...
W drugiej części cynamonowej serii wystąpi pewien obłąkany gość i jeszcze bardziej obłąkany ptak, a także wymarzony facet (co najmniej jeden), poza tym eksperymentalne sprzęty sportowe, zakochana ciotka i Sen (a może raczej koszmar) nocy letniej. Przekonajcie się, czy Vicky uda się zgłębić tajemnicę swojej wyjątkowej przypadłości!
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2019-09-18
Tytuł oryginału: Zimt & zurück
Kontynuacja ciekawych i zabawnych perypetii Vicky oraz jej najbliższych.
Tym razem nasza główna bohaterka zamienia się z inną swoją alternatywną ,,ja"- Victorią.
Ponadto do pensjonatu jej mamy przyjeżdża (wspomniana już w I części) dość absorbująca kobieta ze swoim gadatliwym ptakiem :)
Towarzyszymy również ciotce Polly w odnalezieniu jej ,,wymarzonego faceta":)
No i związek Vicky i ...(Ups, przecież nie mogę Wam zdradzić imienia, bo nie czytaliście poprzedniej części!) układa się znakomicie ??
Końcówka zaskakująca . Chwytam za III tom, w którym autorka zapewnia, że wyjaśni się motyw z przeskokami Vicky do alternatywnej rzeczywistości :)
Polecam
Pierwszy tom Cynamonowej trylogii totalnie mnie zauroczył. Książka spodobała mi się na tyle, że z niecierpliwością wyczekiwałam kolejnej części, mimo tego, że nastolatką już dawno nie jestem, a książka docelowo dla tej grupy wiekowej jest przeznaczona.
W drugim tomie Vicky znowu musi zmierzyć się z przeskokami do innego wymiaru. Tym razem poznaje kolejny i razem ze swoją przyjaciółką wymyśla listowy system komunikacji z inną wersją siebie. W poprzednim tomie, nasza główna bohaterka irytowała się zmianami wprowadzanymi w jej życie, tym razem to ona miesza w życiu dziewczyny, z którą się zamienia.
W realnym świecie natomiast Vicky zaczyna na poważnie umawiać się z Konstantinem, jej ciotka szuka miłości życia, do pensjonatu dziadków wprowadza się nawiedzona Rozalia, a jej mama zaczyna widywać się z burmistrzem. Dodatkowo Vicky odbywa praktyki zawodowe w piekarni.
Po przeczytaniu Cynamonu, kłopotów i mnie utwierdziłam się w przekonaniu, że warto było czekać na kolejną część tego cyklu. Autorka po oraz kolejny porwała mnie swoim poczuciem humoru i szaloną konstrukcją świata przedstawionego. Książka jest niesamowitą komedią pomyłek. Podróże Vicky odbywają się zawsze w najmniej oczekiwanym momencie, co komplikuje niesamowicie jej życie, a w czytelniku wzbudza niepohamowaną wesołość.
Uwielbiam absurdalność humoru Dagmar Bach. Autorka ma talent do tworzenia niezwykłych historii, tych mogących się przydarzyć każdemu i tych całkowicie fantastycznych, które rozbawiają do łez i sprawiają, że przez książkę brnie się z przyjemnością.
Bardzo podoba mi się także zróżnicowana konstrukcja bohaterów. W tym tomie mogliśmy nieco więcej dowiedzieć się o ojcu Vicky. Poza tym dokładniej poznajemy Konstantina, ciocię Polly, a także mamy okazję przeczytać o zupełnie nowych bohaterach.
Autorka nie zdradza za wiele, dalej nie wiem czemu Victoria przeskakuje do innych wymiarów. Dzięki temu niesamowicie wzrasta apetyt na ostatni tom trylogii.
Cynamon, kłopoty i ja Dagmar Bach to fantastyczna kontynuacja. Powieść jest wspaniałe skonstruowana i zawiera wszystkie elementy, którymi oczarował mnie pierwszy tom. Jeśli jeszcze tej książki nie znacie, a lubicie prozę podobną do twórczości Kerstin Gier to nie macie na co czekać. To zdecydowanie książka dla was.
www.atociwynalazek.blogspot.com
Trzeci tom zakręconej, pachnącej cynamonem serii. Mimo że przeskoki do paralelnych światów wcale nie stały się łatwe i przyjemne, Vicky ma wreszcie...
Witajcie w zakręconym multiwersum Victorii King! Piętnastoletnia Vicky ma pewną kłopotliwą przypadłość - zdarza jej się przeskakiwać do równoległego...
Przeczytane:2020-02-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2020 roku, 12 książek 2020, 26 książek 2020, 52 książki 2020,
Kiedy skończyłam pierwszy tom tej historii, od razu musiałam sięgnąć po drugi. Wiedziałam, że ten tom będzie ważny w całej opowieści, jednak miałam obawy, że kolejną serię dopadnie syndrom drugiego tomu. Na szczęście tutaj tego nie ma. Ma część podobała mi się jeszcze bardziej. Bardzo dużo się w niej działo, pojawiło się kilka nowych zagadek, nieoczekiwane wydarzenia i szokujący koniec, który wszystko jeszcze bardziej komplikuje!
Bohaterowie przechodzą kilka zmian, ponieważ wymagała od nich tego sytuacja. Największą zmianę widać z Vicky i Pauline. Główna bohaterka musi się przyzwyczaić, że niespodziewanie się przenosi i musi dostosować się do innego świata, ale także nauczyć się żyć w związku z popularnym chłopakiem, co nie jest nigdy łatwe. Zaś Pauline widać, że zazdrości przyjaciółce jej umiejętności i niewiedza, dlaczego tak się dzieje, mocno na nią wpływa.
Tak jak poprzedni tom, czyta się ją szybko i przyjemnie. Autorka ma bardzo lekkie i młodzieżowe pióro. Świetnie wychodzi jej wplatanie w powieść trudnych i ważnych wątków, na które na pierwszy rzut oka nie zwracamy uwagi.
Podsumowując "Cynamon, kłopoty i ja" to świetna kontynuacja! Mnóstwo zagadek, nieoczekiwanych zwrotów akcji i niespodzianek. To książka, która opowiada o przyjaźni, rodzinnych problemach i o ponoszeniu konsekwencji za swoje decyzje. Serdecznie polecam!