Córki stolicy

Warszawa, 1935. Jedno miasto, różne oblicza.

Helena, córka antykwariusza, jest aktywistką społeczną. Jeśli serce jej tak dyktuje, nie waha się rzucić w wir demonstracji. Nie kryje swoich związków z żydowską częścią rodziny.

Poldek marzy o świecie kinematografii, lecz jego despotyczny ojciec, rękawicznik z Solca, dokładnie zaplanował mu życie, a on sam nie ma nic do powiedzenia. Jak odmieni się jego los, gdy bez pamięci zakocha się w Helenie?

Basia jest ubogą szwaczką z Czerniakowa. Życie jej nie rozpieszcza, praca w pracowni rękawiczniczej z trudem pozwala utrzymać się na powierzchni.

Janek, młodszy brat Poldka, żyje w nieustającym poczuciu krzywdy. Ojciec go nie dostrzega, skupiając się wyłącznie na pierworodnym synu. Dokąd doprowadzi Janka znajomość z Basią?

I wreszcie - jaki wpływ na życie czworga młodych ludzi będzie miał Konrad Werner, popularny aktor?

Zanurzcie się w zaułki przedwojennej Warszawy, posłuchajcie stukotu końskich kopyt po bruku - przenieście się do barwnego, wielokulturowego miasta, którego już nie ma.

Jagna Rolska - autorka i współautorka powieści fantastycznych i obyczajowych, w tym bestsellerowego ,,Kaprysu milionera", wyróżnionego tytułem Książki roku 2020 w plebiscycie portalu Granice.pl, oraz SeeIT, nominowanego do nagrody polskiego fandomu im. Janusza A. Zajdla, a także w konkursie ,,Lubimy czytać" na Książkę roku 2019 w kategorii Science Fiction. Debiutowała w 2011 roku na łamach miesięcznika ,,Science fiction, fantasy i horror". W 2021 roku tomami ,,Córki stolicy" i ,,Synowie wojny" rozpoczęła trzytomową sagę ,,Czas niepokoju", która spotkała się z gorącym przyjęciem ze strony czytelniczek. Zastępczyni redaktora naczelnego internetowego magazynu literackiego Fahrenheit.

Informacje dodatkowe o Córki stolicy:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-03-11

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Córki stolicy

Dzieci fortuny
Jagna Rolska0
Okładka ksiązki - Dzieci fortuny

Warszawa, rok 1938. Gazety nieustannie ostrzegają przed rychłym wybuchem wojny, lecz zajęci swoimi sprawami ludzie nie myślą o zagrożeniu. Nad gwarnymi...

Córki stolicy
Jagna Rolska0
Okładka ksiązki - Córki stolicy

Warszawa, 1935. Jedno miasto, różne oblicza. Helena, córka antykwariusza, jest aktywistką społeczną. Jeśli serce jej tak dyktuje, nie waha się rzucić w...

Ostatnie zadanie
Grzegorz Kozera ;