Co wolisz? Odkrywcy

CO WOLISZ? Użyć własnej zamrożonej kupy jako dłuta CZY ugrzęznąć na wyspie pełnej niedźwiedzi polarnych? No co, nie oceniajmy! Zmrożona kupa może być naprawdę twarda i pozwoli przekopać się przez... kupę śniegu w mroźnej Arktyce! Chyba że lubisz misie... Tylko z tymi dużymi białymi trzeba naprawdę uważać, żeby nie skończyć w ich brzuchu!

CO WOLISZ? Ruszyć na wyprawę we flocie wielkich chińskich statków CZY w malutkim polinezyjskim canoe? Imponująca flota może skusić niejednego pirata, a nawet króla Sri Lanki! Miej się na baczności. Może więc ciasne canoe będzie lepszym rozwiązaniem? Pamiętaj, żeby nie spać na lekcji geografii i dobrze nauczyć się obserwować Słońce i gwiazdy.

W TEJ KSIĄŻCE TO TY DECYDUJESZ, CO CHCESZ ZROBIĆ! Dołączysz do szalonych odkrywców z różnych zakątków świata, którzy za nic sobie mają czyhające niebezpieczeństwa, i przemierzysz z nimi najbardziej niedostępne i najmroczniejsze miejsca na Ziemi.

Gotowy? To pakuj namiot, przekąski - pora na pierwsze wyzwanie...

Informacje dodatkowe o Co wolisz? Odkrywcy:

Co wolisz? Odkrywcy - opinie o książce

Avatar użytkownika - marta_czyta
marta_czyta
Przeczytane:2024-09-23, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Nasze dzieci rodzą się ciekawe świata, z zapałem do tego by odkrywać coś nowego, ciekawego. Dla nich wszystko potrafi być intrygujące i pasjonujące. Nie każdy może co prawda pozwolić sobie na wędrówkę dookoła świata, by dokładnie go poznać ale od czego są książki ?

Dobra książka potrafi przenieść nas w inny świat, na inny kontynent, w każde miejsce jakie nam się wymarzy. I nasze dzieci oczywiście też mogą wybrać się w taką podróż o ile zadbamy, by w ich ręce trafiły umożliwiające to książki.

Takie możliwości daje wyjątkowa seria “Co wolisz?” . W nasze ręce trafili ”Odkrywcy” i …zdecydowanie z nimi można odkryć niesamowicie ciekawe fakty, o których nawet ja nie miałam pojęcia.

Książka w czarno-białym druku, z treścią napisaną przez Clive’a Gifforda, wydrukowaną dość dużą czcionką i ciekawymi, nawiązującymi do treści, ilustracjami stworzonymi przez Tima Wessona.

Od czego zaczynamy podróż ? Od pakowania bagażu. Co nam potrzebne ? Zdecydowanie nie 18 kg czekolady … Jednak poznamy tu osoby, które tak właśnie się zaopatrzyły. No właśnie - ciekawostek tu nie brakuje i to jedno z licznych urozmaiceń odkrywczej podróży. Ale skoro nie czekolada to czym się wyżywimy ? W dawnych czasach nie było restauracji na każdym rogu, więc co w podróży jedli inni odkrywcy ? Tego też możecie się tu dowiedzieć.

A jak już się spakujemy i obmyślimy co da się zjeść po drodze - to ruszamy ! Z tą książką czeka młodych czytelników podróż statkami, łodzią podwodną, piesza wspinaczka po górach, lot samolotem, a nawet statkiem kosmicznym ! Z taką książką nie ma rzeczy niemożliwych, a towarzyszami są najsłynniejsi odkrywcy i podróżnicy w dziejach.

Cała masa wiedzy na rozmaite tematy, przekazane w wyjątkowo przystępny sposób, pół żartem, pół serio, tak by dziecko czy to młodsze czy starsze, jak najwięcej informacji z tego zachowało w pamięci. Jaka ciekawostka się przyda ? Pewnie nie jedna. I bez wahania polecam Wam serdecznie tę książkę, może przyda się na lekcji geografii czy historii i zaciekawi resztę klasy ? Szkoda, że nie ma tak fajnie spisanych podręczników. Bez wątpienia, wiedza przekazywana w taki sposób, jest o wiele łatwiej przyswajana.

Dziękujemy za egzemplarz do recenzji.

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2024-08-15, Ocena: 5, Przeczytałem,
Odkrywanie tego, co dotąd niepoznane od zarania dziejów leży w ludzkiej naturze. Ciekawość świata pchała kolejnych śmiałków w dalekie, nierzadko bardzo niebezpieczne podróże. Ta sama ciekawość wraz z niepohamowaną chęcią udoskonalenia świata towarzyszyła wynalazcom. I w zasadzie w tej kwestii niewiele się zmieniło. Mijają lata, całe wieki, a człowiek wiedziony dociekliwością wciąż stawia na szali własne życie, by zapisać się na kartach historii. Czy sława była niegdyś głównym celem podróżników? A może chodziło o coś zupełnie innego? Z książką pt. "Co wolisz? Odkrywcy" poznasz wiele zaskakujących i zabawnych perypetii z życia znanych i mniej znanych poszukiwaczy przygód. Odkryjesz wraz z nimi nieznane lądy, wyruszysz w kosmos i w najgłębsze tonie oceanu, a także staniesz przed wyborem, dokładnie takim, jaki mieli wówczas przed sobą ci, dla których niemożliwe stało się realne. Co wolisz? Badać Marsa, czy Księżyc? Wyruszyć w podróż z wielką flotą chińskich statków, czy popłynąć w nieznane małym canoe? Wolisz wspinać się w Górach Skalistych, czy objechać świat na dwóch kółkach? Spora dawka wiedzy zawarta w tej książce, dzięki treści wzbudzającej zainteresowanie czytelnika, szybko zapada w pamięć. Bardzo podoba mi się to połączenie, gdzie nauka idzie w parze z rozrywką. Zachęcam do lektury, to doskonała propozycja nie tylko na czas wakacji. Warto również zwrócić uwagę na pozostałe tytuły, które ukazały się w serii "Co wolisz?": - Starożytni Egipcjanie - Wikingowie - Starożytni Rzymianie
Historia kolorów
Clive Gifford0
Okładka ksiązki - Historia kolorów

Dlaczego cesarze rzymscy nosili purpurę? Który barwnik robi się z rozgniecionych chrząszczy? Dlaczego rzekę Chicago zabarwia się na zielono? Każdy...

Co wolisz? Wikingowie
Clive Gifford0
Okładka ksiązki - Co wolisz? Wikingowie

CO WOLISZ? Zostać rabusiem w bandzie wikingów - pływać po morzach, zdobywać skarby i... miesiącami siedzieć w ścisku obok 30 innych cuchnących żeglarzy...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;