City Girl. Kobieta która podbiła londyńską giełdę

Prawdziwa historia. Determinacja, rywalizacja, chciwość i grzeszne rozrywki londyńskiego świata finansów są tłem dla historii ambitnej dziewczyny, która pomimo humanistycznego wykształcenia, wbrew przeciwnościom i seksistowskim stereotypom podbiła giełdę i została skutecznym traderem. Zapiski giełdowej graczki, ukrywającej się pod pseudonimem Suzana S., pokazują prawdziwe oblicze londyńskiego City w czasie największego od dziesiątków lat kryzysu gospodarczego. Autorka opisuje fascynującą drogę i przemianę bohaterki, która może stanowić inspirację także dla polskich kobiet.

Autorka książki Barbara Stcherbatcheff, ukrywająca się pod pseudonimem Suzana S., stała się słynna w 2008 roku, kiedy zaczęła publikować swoje felietony w The London Paper. Opisywała w nich swoją drogę do sukcesu i wymarzonej fortuny - historię amerykańskiej dziewczyny z muzycznym wykształceniem pragnącej wejść w męski świat londyńskiej giełdy.

Na Wyspach Brytyjskich książka uznana została za bestseller, damski odpowiednik wydanego wcześniej, popularnego "City Boy" Geraint Andersona, opowiadającego o brutalnym świecie londyńskich finansistów w czasie recesji, ich braku moralności i zasad etycznych, a także o blaskach i cieniach ich pracy.

W tej książce odbija się świat londyńskiego City, ale można też wyczytać uniwersalne prawdy o funkcjonowaniu biznesu. Do połowy tej powieści szampan leje się strumieniami, a głód coraz większej ilości pieniędzy wydaje się być jedynym czynnikiem, który sprawia, że ludzie z londyńskiego City wstają bladym świtem by wpaść w mordercze tryby wyścigu szczurów. Z czasem jednak bohaterka zaczyna dostrzegać i rozumieć, że pieniądze to nie wszystko, liczy się też komfort pracy, zespół, a przede wszystkim to, czy wykonywana praca daje satysfakcję i nie jest wyłącznie źródłem nieustającego stresu - napisała w przedmowie do polskiego wydania książki GRAŻYNA PIOTROWSKA-OLIWA, Prezes Zarządu PGNiG SA, Wiceprezydent Pracodawców RP.

Informacje dodatkowe o City Girl. Kobieta która podbiła londyńską giełdę:

Wydawnictwo: Kurhaus Publishing