Czy jesteś gotów odkryć tajemnice ukryte w śniegu Himalajów? Maciek, Radek i ich rodzice wyruszają na wysokogórską wyprawę. Szybko okazuje się, że Himalaje mają do zaoferowania o wiele więcej niż tylko piękne widoki z turystycznego szlaku - poznana w górach himalaistka twierdzi, że jej partnera wspinaczkowego porwało...yeti! Czy Radek i Maciek znów znaleźli się w centrum zdarzeń, wymykających się zdrowemu rozsądkowi? I czy Maya, nepalska przewodniczka, pomoże chłopcom pokonać pułapki majestatycznej Annapurny?
,,Ciekawscy" to seria ekscytujących przygód dwóch przyjaciół - Radka i Maćka. Razem wyruszają w niezwykłe podróże, które prowadzą ich do najbardziej niesamowitych miejsc - pełnych tajemnic, zagadek i niebezpieczeństw. Od prehistorycznych er dinozaurów po mroźne szczyty Himalajów.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2024-09-25
❓Kto z Was w młodości zaczytywał się w przygodach Tomka Wilmowskiego serii książek Alfreda Szklarskiego?❓
Do tej pory jest to seria moich ulubionych książek, a wszystkie pozycje dumnie prezentują się na półce biblioteczki. Od tamtej pory książki przygodowo - podróżnicze to jeden z moich ulubionych gatunków literackich. Długo szukałam bardziej nowoczesnej wersji tego typu powieści.
Książka "Ciekawscy. W cieniu Annapurny" świetnie wypełniła tę lukę. Niezwykłe przygody Maćka, Radka i ich rodziców na tle Himalajskich szczytów wciągają od pierwszej strony. Do tego mamy miliardera, który za wszelką cenę chce złapać mitycznego stwora zamieszkującego wysokogórskie szczyty, o którym krążą legendy. Czy mu się to uda i jak zakończą się fascynujące i niebezpieczne przygody małych podróżników o tym musicie się przekonać sami. Mnie ta powieść wciągnęła od pierwszej do ostatniej strony i mimo, że do młodzieży mi daleko to bawiłam się znakomicie.
Powieść pisana jest pełnym humoru, młodzieżowym, lekkim językiem. Porusza wiele współczesnych tematów. Odsłania kulisy Instagramerów, a takie słowa jak YouTube czy Offline zachęcą współczesną młodzież do jej sięgnięcia. Do tego roboty i szczypta magii i mamy fenomenalną przygodę.
Bardzo lubię książki, które pod płaszczykiem fabuły niosą w sobie głębsze edukacyjne treści. Mamy tutaj dużo informacji o Himalajach, potędze natury, himalaizmie, kulturze mieszkańców. W rozdziałach ukryte są edukacyjne ciekawostki. Podoba mi się forma ich podania. Są jakby częścią rozdziału, dzięki czemu nie musimy przerywać podążania za fabułą. Dowiemy się z nich o problemach ekologicznych z jakimi borykają się najwyższe góry świata, poczytamy o gadzim mózgu czy nepalskich tygrysach.
To drugi tom serii, jednak można go czytać bez znajomości pierwszego. Ja jednak jestem jednak tą pozycją tak zachwycona, że muszę nadrobić i przeczytać tom 1. Liczę też na kolejne tomy, ciekawa jestem bowiem jak potoczą się dalsze losy sympatycznych podróżników.
Przygoda nie z tej... ery! Jeśli zdecydujesz się otworzyć tę książkę, to uważaj na czasoprzestrzenny tunel, którego działanie wymyka się spod kontroli...
Przeczytane:2024-10-30, Ocena: 5, Przeczytałem,
"Nie ośmielamy się robić wielu rzeczy, ponieważ są one trudne, ale są takie, ponieważ nie odważamy się ich spróbować". To jedno z kilku cytowanych w książce słów rzymskiego filozofa Seneki. Drugi tom Ciekawskich
"W cieniu Annapurny" daje wyraz temu, jak wiele możemy zyskać, ale i stracić, gdy jednak zaryzykujemy i podejmiemy wyzwanie.
Po lekturę autorstwa Michała Łuczyńskiego sięgnąłem z tego powodu, że też jestem ciekawski. Ciekawią mnie ludzie, przyroda oraz podróże te bliskie, ale i dalekie. Zawsze pociągały mnie klimaty wysokogórskie, a obcowanie z tą książką w dużej mierze zaspokaja moją potrzebę w tym zakresie.
Autor wprowadza nas tym razem w najwyższe góry świata. Główne postaci - Radek i Maciek wraz ze swoimi opiekunami dostają się do Nepalu w dość nieoczywisty sposób. Poprzednia wyprawa do krainy dinozaurów z pierwszej części "Ciekawskich" wydarzyła się cokolwiek przypadkowo, lecz tu o takiej ewentualności nie może być mowy. Oprócz przeżycia niesamowitej podróży, chłopcy mają nie lada misję do spełnienia. Pikanterii, bądź co bądź wyprawie turystycznej himalaistów-amatorów dodaje równolegle prowadzona ekspedycja wpływowych miłośników sztucznej inteligencji. Czyżby wszyscy mieli jednakowe marzenie zapuszczając się w tak trudny teren?
Michał Łuczyński, jako debiutant w pisaniu powieści dla młodzieży, spisał się według mnie wzorowo. Autor bardzo dużą wagę przywiązuje do tego, aby przekazać sporą dawkę wiedzy praktycznej. Spośród licznych ciekawostek nawiązujących do aktualnie opisywanych w książce wydarzeń najbardziej mi utkwiła w głowie ta o gadzim mózgu. Wcześniej nie natknąłem się na ten wątek. Podążając za akcją w drugim tomie Ciekawskich odnieść można wrażenie, że chce się mieć coraz większą świadomość tego, co jest ważne podczas eskapady odbywającej się w tak ekstremalnych warunkach.
Oprócz fascynacji przygodą autor ewidentnie pała również uczuciem m. in. do etnolingwistyki i etymologi, co także znajduje odzwierciedlenie w zastosowanej w lekturze regionalnej terminologii. Nie mogło w niej zabraknąć też nowinek technologicznych. Mamy bowiem do czynienia z superinteligentnymi robotami, a te w połączeniu z odwiecznym postrachem licznych himalajskich eksploratorów z całą pewnością utrzymają u młodych czytelników chęć dotarcia do końca fabuły.
Akcja "Ciekawskich. W cieniu Annapurny" trzyma w napięciu przez cały czas. To istna podróż przez ludzką wyobraźnię. Michał Łuczyński zaimplementował do niej kilka wyróżniających się postaci, takich jak Maya, Sangpo, czy Chambers, dzięki którym wręcz trzeba zastanowić się, co w naszym życiu jest ważne. Za sprawą tych i innych bohaterów tej powieści zdajemy sobie sprawę, że nie sam cel jest ważny, ale w jaki sposób się go osiąga, a na nasze poczynania ogromny wpływ mają losy tych, którzy żyli przed nami.
Autor określany przez przyjaciół mianem "pragmatycznego romantyka" rzeczywiście daje się poznać, jako pisarz mający dwa oblicza. Porusza serca, wydobywa z nas niewymuszoną empatię, ale z drugiej strony sprawia, że wpadamy w nieokiełznaną przestrzeń pędząc niczym ultraszybkie i nowoczesne maszyny. Według mnie każdy rozdział jest napisany tak, żeby czytelnik zdawał sobie sprawę, że "góry trzeba darzyć szacunkiem i cieszyć się, ilekroć pozostawiają nas przy życiu (...)".
Język, jakim posługuje się autor nie jest skomplikowany, dzięki czemu Ciekawskich czyta się szybko. Książkę polecam także nieco starszej młodzieży. Sięgnąć po nią mogą nie tylko entuzjaści przygód, podróży, ale również miłośnicy fantastyki naukowej i przyszli ...filozofowie. W końcu "świat to nie rzeczywistość, ale sposób jej przedstawienia". Namaste!
Recenzja powstała w ramach akcji recenzenckiej Wydawnictwa Zielona Sowa.