Chronologia sztuki przedstawia najważniejsze dzieła sztuki na Zachodzie w kontekście politycznym, ekonomicznym, literackim, naukowym i społecznym. Daje możliwość lepszego poznania i zrozumienia czynników mających wpływ na powstanie najwybitniejszych dzieł sztuki na świecie - zawiera też wiele spostrzeżeń na temat samej historii sztuki.

o Główna oś czasu sytuuje najważniejsze dzieła sztuki obok ważnych wydarzeń i faktów, omawia w ogólnych zarysach ewolucję sztuki w określonym kontekście.

o Obejmuje szeroki przedział czasowy, od najstarszych malowideł w jaskiniach po najnowsze instalacje street art.

o Podaje krótkie informacje na temat najważniejszych przemian i osiągnięć społecznych, stylistycznych i technicznych w każdym okresie.

o Nadaje pierwszeństwo czysto chronologicznemu ujęciu tematu, unikając konwencjonalnego akademickiego szufladkowania, przywraca sztuce należne miejsce w uniwersalnych dziejach ludzkości.

Informacje dodatkowe o Chronologia sztuki. Oś czasu kultury zachodniej od czasów prehistorycznych po współczesne:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2019-02-27
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka
Tytuł oryginału: A chronology of art

Tagi: bóg

Kup książkę Chronologia sztuki. Oś czasu kultury zachodniej od czasów prehistorycznych po współczesne

Chronologia sztuki. Oś czasu kultury zachodniej od czasów prehistorycznych po współczesne - opinie o książce

Mój Kucyk Pony Przyjaźń to magia, tom 13
Okładka ksiązki - Mój Kucyk Pony  Przyjaźń to magia, tom 13

Fluttershy musi zostawić swoje schronisko dla zwierząt pod opieką królika Angela. Tymczasem Pinkie Pie i Rainbow Dash odkrywają spisek mający na celu...

Atlas Europy dla dzieci
Okładka ksiązki - Atlas Europy dla dzieci

"Atlas Europy dla dzieci" to wyjątkowa książka edukacyjna prezentująca najważniejsze informacje o naszym kontynencie oraz liczne ciekawostki o...