Chłopiec i pies

Wzruszająca i niosąca nadzieję historia niezwykłej przyjaźni. Numer 1 wśród biografi i w Wielkiej Brytanii. Jeden jest ciężko chory. Drugi stracił łapę. Razem odzyskali sens i radość życia. Styczniowej nocy 2012 roku pięciomiesięczny owczarek anatolijski został przywiązany do torów kolejowych. Maszynista dostrzegł psa o kilka chwil za późno… Jednak szczeniak cudem przeżył, choć weterynarzom nie udało się uratować tylnej łapy. Na apel na Facebooku odpowiedzieli Colleen Drummond i Will Howkins. I tak Haatchi zamieszkał w ich domu. Colleen i Will razem wychowują syna Willa – ośmioletniego Owena. Chłopiec cierpi na rzadką genetyczną chorobę, która powoduje ciągłe napięcie mięśni, ból, zniekształca twarz i ciało. Sprawiła, że Owen był zamknięty w sobie i bardzo samotny. Ale kiedy pojawił się Haatchi, od razu pokochał okaleczonego, cudem uratowanego psa. A Haatchi, jak się okazało potem, miał uratować jego... Mały chłopiec i wielki pies. Niezwykli przyjaciele, którzy kochają się bezwarunkowo. Mimo cierpienia, radośni, pełni życia, otoczeni mnóstwem serdecznych ludzi poruszonych ich historią: ludzkiej dobroci i psiego hartu ducha. Ich historię spisała w 2014 roku WENDY HOLDEN – autorka trzydziestu książek dokumentalnych i biograficznych. Chłopiec i pies trafił na 1. miejsce brytyjskich list w kategorii biografie. Książka wywołała ogromny odzew medialny i społeczny.

Informacje dodatkowe o Chłopiec i pies:

Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2015-02-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-241-5188-2

Kup książkę Chłopiec i pies

Chłopiec i pies - opinie o książce

Avatar użytkownika - Faraons
Faraons
Przeczytane:2016-08-05, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek 2016, Posiadam,
Z cyklu prawdziwa historia. Dla tych, którym trudno uwierzyć, że nie są sami, dla tych, którzy mają problem z samoakceptacją, dla tych, którzy myślą, że przyjaźń i miłość nie istnieją. Ale również dla tych, którzy wspierają, dla tych, którym nieobce jest poświęcenie, a którzy czasem mogą wątpić w sens tego, co robią i którym często może być zwyczajnie po ludzku ciężko. Chłopiec i pies to opowieść o ciężko chorym chłopcu, bardzo zamkniętym w sobie ze względu na swoje dolegliwości, którego z życiowego marazmu wydobywa dla świata trójnogi pies po tragicznych przejściach. Przyjaźń pomaga przejść im przez to, co bolesne i wręcz traumatyczne w ich życiu, daje nadzieję, uczy akceptacji i zaufania do drugiego, czasem zaufania na nowo. Dodatkową zaletą książki są pięknie dobrane cytaty rozpoczynające każdy rodział. Dalsze losy pary przyjaciół można śledzić na Facebooku - Haatchi, owczarek anatolijski, ma bowiem aktywny profil z mnóstwem zdjęć. Uwaga! Osoby bardzo wrażliwe na cierpienie zwierząt mogą mieć problemy z przeczytaniem Prologu!
Avatar użytkownika - cichaczytelniczka
cichaczytelniczka
Przeczytane:2015-04-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Wzruszająca, ucząca pokory i pokazująca jak wiele może zdziałać okazane komuś dobro i miłość. Historia przyjaźni tego niesamowitego chłopca i jego równie wspaniałego psa jest naprawdę motywująca i pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych, jedynie czasem występują pod inną postacią.

Poruszająca historia niezwykłej przyjaźni ciężko chorego chłopca i pokiereszowanego przez los owczarka anatolijskiego.

Sam prolog był dla mnie trudny do przebrnięcia ze względu na emocje i brutalność do której posunął się człowiek w celu skrzywdzenia bezbronnej istoty.

Książkę czyta się niezwykle szybko, jest napisana w formie reportażu.Każdy rozdział opisuje życie Haatchiego, jak radzi sobie z niepełnosprawnością oraz poznaje  się też funkcjonowanie Owena z chorobą i to w jaki sposób pies do nich trafił, jak zmienił ich życie.

Historia Haatchiego i Owena uświadomiła mi ile pozytywnego nastawienia w sobie może mieć dotknięte nieuleczalną chorobą dziecko, wzruszył mnie los Haatchiego,który mimo doznanej krzywdy nie stracił zaufania do ludzi. Chociaż jeśli chodzi o sprawcę to we mnie nie ma żadnego usprawiedliwienia dla tak obrzydliwego czynu. Serdecznie polecam tę książkę o pięknej przyjaźni dziecka i psa. Uczy empatii. Haatchi ma swój profil na facebooku, jeśli ktoś jest zainteresowany to zachęcam zajrzeć.

Avatar użytkownika - Agaczyta
Agaczyta
Przeczytane:2023-01-08, Ocena: 6, Przeczytałem,
10 minut uważności. Jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem
Wendy Holden0
Okładka ksiązki - 10 minut uważności. Jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

Zachwyć swoje dziecko rzeczywistością! Czy nosisz w sercu wspomnienie tej przejmującej radości, kiedy wreszcie nauczyłeś się jeździć na rowerze? Czy...

Oddaję ci swoje serce
Wendy Holden0
Okładka ksiązki - Oddaję ci swoje serce

Oparta na faktach, poruszająca opowieść o dwóch rodzinach, polskiej i żydowskiej, ich odwadze i poświęceniu w czasie drugiej wojny światowej Między...