Oddaję ci swoje serce

Oparta na faktach, poruszająca opowieść o dwóch rodzinach, polskiej i żydowskiej, ich odwadze i poświęceniu w czasie drugiej wojny światowej

Między dwoma małżeństwami, należącymi do dwóch różnych światów, nawiązuje się rzadka przyjaźń. Prowadzi do niezwykłych aktów bezinteresownego poświęcenia w czasie nazistowskiej okupacji. Ella Złotnik, młoda dziewczyna, której jedyną winą jest przynależność do narodu żydowskiego, zostaje ocalona przed okrutnym losem czekającym całą jej rodzinę. Katoliccy przyjaciele Złotników, Zofia i Artur Pieńkiewiczowie, postanawiają ukrywać Ellę, lecz za swą odwagę będą musieli zapłacić najwyższą cenę.

Książka Wendy Holden mistrzowsko łączy w sobie opis bolesnej, ponurej rzeczywistości wojennej, piękno ludzkich postaw w nieludzkim czasie i subtelność poezji Zofii Pieńkiewicz.

Informacje dodatkowe o Oddaję ci swoje serce:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2024-05-15
Kategoria: b.d
Tytuł oryginału: I give you my heart

Tagi: Biografie fabularyzowane Literatura historyczna Inwazje i okupacje II Wojna Światowa Historia Europy XX wiek (ok. 1900-1999) 1. poł. XX wieku (ok. 1900-1950)

Kup książkę Oddaję ci swoje serce

My, dzieci z obozów
Wendy Holden0
Okładka ksiązki - My, dzieci z obozów

Historia trzech ciężarnych Żydówek, więźniarek obozu koncentracyjnego, którym udało się ukryć swój stan przed oprawcami i dzięki temu uniknąć śmierci...

10 minut uważności. Jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem
Wendy Holden0
Okładka ksiązki - 10 minut uważności. Jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

Zachwyć swoje dziecko rzeczywistością! Czy nosisz w sercu wspomnienie tej przejmującej radości, kiedy wreszcie nauczyłeś się jeździć na rowerze? Czy...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk