C.k. kuchnia

Ocena: 5.5 (2 głosów)
C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezapomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.

Informacje dodatkowe o C.k. kuchnia:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2015-09-04
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788394143473
Liczba stron: 232

więcej

Kup książkę C.k. kuchnia

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

C.k. kuchnia - opinie o książce

To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych. Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami. Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony - naczynie. Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery. Do każdej z podanej potraw, deserów , sałatek jest zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi ciekawostkę kulinarną. Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery , a mianowicie: Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa rybna , zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące naleśniki migdałowe, strudel z jabłkami , kutia, tort a'la Sacher. Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich czytelników amatorów chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie. Zamiast fotografii potraw są umieszczone przepiękne ilustracje w wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby. Pan Robert Makłowicz w niezwykły sposób opowiedział własnymi słowami jak przedstawiała się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw. Dodatkowym elementem książki jest nie tylko bogaty język kulinarny , ale pięknie ujęta fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki pt. ,,C. K Kuchnia". Twarda oprawa książki, zawiera 230 stron, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek . Warto się zapoznać z tą książką , która kształci warsztat kulinarny jak i historyczny.
Link do opinii
Drodzy Książkofile i Maniacy Kulinarni, zbliżają się święta, a wraz z nimi szaleństwa kuchenne i wiele okazji do wręczania prezentów. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak połączyć przyjemne z pożytecznym, to polecam Wam ten oto przepis: sięgnijcie po wznowienie książki Roberta Makłowicza pt.: "C.k. kuchnia" i sprawcie sobie czytelniczo-kulinarną przyjemność na te zbliżające się zimowe wieczory. Nim jednak sami zagłębicie się w tej wspaniałej lekturze, uchylę Wam rąbka tajemnicy przedstawiając największe zalety kulinarnej pozycji jednego z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Imperium Habsburgów było nie tylko konglomeratem narodów, kultur i zwyczajów. Jego różnorodność przejawiała się przede wszystkim w kuchni, do której: Węgrzy wnieśli paprykę oraz sposób smażenia mięsa na smalcu wieprzowym, Czesi- całą paletę knedli i knedelków, Polacy - kwaśną śmietanę, kiszone ogórki i grzyby. Włosi upowszechnili wśród c.k. poddanych makaron, ryż oraz lody, a południowi Słowianie - przejęty od Turków zwyczaj pieczenia mięsa na ruszcie. Gdy dodamy do tego kuchnię wiedeńską z jej perfekcyjnym przyrządzaniem cielęciny, strudlem i tortem Sachera, otrzymamy wreszcie pełen obraz owego raju. Właśnie o tym kulinarnym edenie obfitym w niesamowite potrawy pieszczące nawet najbardziej wybredne podniebienia opowiada nam Robert Makłowicz. Czyni to jednak w tak skutecznie, że nie sposób się oprzeć pragnieniu przygotowania choćby jednego wyśmienitego dania z tej książki. I tak zupełnie mimowolnie wpadamy w wir sałatek, zup, potraw rybnych i mięsnych, dań z mąki i kasz, a także pobudzających kubki smakowe deserów, których kosztowali wielcy ludzie minionych stuleci. Przepisy na te rarytasy rodem z państwa Habsburgów byłyby jednak niewiele warte, gdyby nie wspaniałe, historyczne opowieści opublikowane na kartach tej książki. Nie brak tu żartobliwych scenek "przy jedzeniu" i legend na temat niezwykłych właściwości potraw, np. sałatki z wątróbek drobiowych. To tym opowiastkom Robert Makłowicz zawdzięcza swoją popularność telewizyjną, dlatego też nie mogło ich zabraknąć w kolejnej pozycji naszego kucharza. Dzięki nim "C.k. kuchnia" to coś więcej niż książka kucharska dla wtajemniczonych. Wśród 87 przepisów zebranych w "C.k. kuchni" próżno szukać błędów i tak nie możliwych do wychwycenia przez amatorów tego rzemiosła. Jestem jednak pewna, że ten zbiór to przemyślana kompozycja, której walory docenią nawet kulinarni sceptycy. Bo choć meandry kuchennych praktyk mogą niektórych czytelników skutecznie przestraszyć, to na pewno zainteresują Was frontowe listy, w których to Zugsführer R. Makłowicz opowiada o swoich (nie tylko tych kuchennych) perypetiach w cesarskiej armii. Ta korespondencja rozbawi Was do łez i nie pozostawi złudzeń co do talentu pisarskiego naszego rodaka. Nawet ja, na co dzień trzymająca się z dala od kuchennych pieleszy, byłam pod wrażeniem książki Makłowicza. Nigdy wcześniej nie miałam w rękach książki kucharskiej, która jednocześnie opowiadałaby anegdoty historyczne i radziła, jak przygotować najbardziej wyszukane potrawy. Jej autor ujął mnie swoją wiedzą na temat imperium Habsburgów, ironią i niebanalną wyobraźnią, która pozwoliła mu połączyć wszystkie wątki w jedną całość. Dlatego właśnie gorąco polecam Wam "C.k. kuchnię", która sprawi, że będziecie mogli zachwycać się błyskotliwym żartem Roberta Makłowicza nie tylko podczas emisji jego telewizyjnego programu, ale zawsze wtedy, kiedy przyjdzie Wam na to ochota.
Link do opinii
Inne książki autora
Dialogi języka z podniebieniem
Robert Makłowicz0
Okładka ksiązki - Dialogi języka z podniebieniem

Wspaniałe listy i wspaniałe przepisy kulinarne dwóch mistrzów rondla i patelni. Dowiedzieć się z nich można niesamowitych rzeczy, nie mówiąc już o tym...

Café Museum
Robert Makłowicz0
Okładka ksiązki - Café Museum

"Tak więc jestem i Grekiem, i Chińczykiem, cóż to komu może przeszkadzać? Choć polski mym ojczystym językiem, najbardziej lubię słyszeć wokół siebie także...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Reklamy