Burza nad Provinz Pommern: Upadek Prowincji Pomorskiej Trzeciej Rzeszy

Od Stettina do Szczecina, czyli wojenne dramaty prowincji pomorskiej Trzeciej Rzeszy. W międzywojennym Stettinie Polaków można było policzyć na palcach kilku rąk. W połowie 1945 roku Szczecin znalazł się w granicach Polski, a miasto zostało szybko spolonizowane. Wśród kilkudziesięciu sensacyjnych i dramatycznych epizodów z wojennych dziejów prowincji pomorskiej w niniejszej książce znalazły się opisy skutków alianckich nalotów na Szczecin i Świnoujście. Poznamy tajemnice sanatorium w Połczynie-Zdroju i stodoły w Podgajach, w której żywcem spłonęli polscy żołnierze. Wraz z Leszkiem Adamczewskim Czytelnik podąży tropem hitlerowskich ,,cudownych broni", głównie rakiet V-2, Rheinbote i Rheintochter. Zwiedzi schrony bojowe Wału Pomorskiego i przeciwlotnicze w Szczecinie. Sporo miejsca autor poświęcił także wojennym losom pomorskich skarbów kultury.

Informacje dodatkowe o Burza nad Provinz Pommern: Upadek Prowincji Pomorskiej Trzeciej Rzeszy:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2020-08-04
Kategoria: Historyczne
Tłumaczenie: brak

Tagi: bóg Polska

Kup książkę Burza nad Provinz Pommern: Upadek Prowincji Pomorskiej Trzeciej Rzeszy

Burza nad Provinz Pommern: Upadek Prowincji Pomorskiej Trzeciej Rzeszy - opinie o książce

Ucieczka przed bombami
Leszek Adamczewski0
Okładka ksiązki - Ucieczka przed bombami

Ucieczka przed bombami jest, opartą głównie o zachowane dokumenty polskie, niemieckie, rosyjskie i amerykańskie, sensacyjną historią losów skarbów kultury...

Katastrofy: Zapomniane i przemilczane tragedie w powojennej Polsce
Leszek Adamczewski0
Okładka ksiązki - Katastrofy: Zapomniane i przemilczane tragedie w powojennej Polsce

Kto, poza mieszkańcami Wapna, wie o zagładzie tej górniczej osady? Dlaczego na komendzie MO w Krośnie Odrzańskim chciano zastrzelić szeregowca Armii Radzieckiej...