Brudne serca. Jak zafałszowaliśmy historię chłopców z lasu i ubeków

Wstrząsająca lektura. Są w niej szok, łzy i cierpienie. I bardzo istotne pytania. Czy prawda jest ważniejsza niż "święty spokój" najbliższych? "Brudne serca" to bezkompromisowa wyprawa w przeszłość, również własnej rodziny. Podziwiam autorkę - nie każdego stać na taką odwagę.

Bogdan Rymanowski

Spisana na podstawie zachowanych dokumentów historia dwóch młodych Polaków, którzy w pierwszych latach po II wojnie światowej prowadzą za sobą śmiertelny pościg - jeden jest funkcjonariuszem UB, drugi chłopakiem z lasu. Obraz odmalowany przez poznańską reporterkę, Annę Kłys, jest zaskakujący - ubek jest dowódcą plutonu egzekucyjnego rozstrzeliwującego politycznych wrogów, ale kilkakrotnie składa wnioski o zwolnienie ze służby; z kolei walczący wcześniej o wolną Polskę partyzant w najlepszej wierze wstępuje po wojnie do milicji. Jakby nie dość było tego zapętlenia w bratobójczej walce, w trakcie pisania książki Kłys znajduje w papierach IPN informację, która przewraca do góry nogami jej życie rodzinne - dowiaduje się, że jej ojciec był etatowym pracownikiem SB i prowadził działania w sprawie związanej z chłopakiem z lasu. Losy konkretnych ludzi w pierwszych latach wprowadzania komunizmu w Polsce, ale też dygresje do lat późniejszych, stają się w reportażu Kłys opowieścią o naszej powikłanej, często do dziś niewyjaśnionej historii najnowszej. Historii, o którą zażarcie się spieramy i która wpływa na nasze współczesne wybory.

Informacje dodatkowe o Brudne serca. Jak zafałszowaliśmy historię chłopców z lasu i ubeków:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2014-01-29
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Brudne serca. Jak zafałszowaliśmy historię chłopców z lasu i ubeków

Brudne serca. Jak zafałszowaliśmy historię chłopców z lasu i ubeków - opinie o książce

Avatar użytkownika - azetka79
azetka79
Przeczytane:2014-02-18, Ocena: 6, Przeczytałam,
przejmujące, pełne życia i energii, trzymające w napięciu, poparte nieznanymi faktami historie z życia walczących o wolność... o naszą wolność... wspaniałe! najbardziej zapadła mi w pamięć historia "Strusia" i jego "zniknięcie"
Avatar użytkownika - karolka86
karolka86
Przeczytane:2014-02-11,
,,Czary-mary, czary-mary zaczarowane społeczeństwo. Amnezja zbiorowa. Skleroza narodowa. Pamięć narodowa. A właściwie, dlaczego nie? Co mamy robić? Walić głową w kant zbrojny? Już nic nie można zmienić. Może tylko próbować mówić? Głośno. Albo śmiać się." ,,Brudne serca" to lektura trudna i bardzo osobista. Autorka przedstawia trudne lata powojenne w Polsce, okres stalinizmu jak i odwilży. Głównym tematem jest jednak problem winy, kary i sprawiedliwości. Czy ten, kogo uważamy za bohatera na pewno nim jest? Czy my, ludzie żyjący w czasach bezpiecznych, bez widma wojny w tle mamy prawo do wydawania jakichkolwiek opinii? Autorka stara się zrozumieć, co powodowało bohaterami, że stali się takimi ludźmi. Anna Kłyś w trakcie pracy nad książką dowiaduje się o niechlubnej przeszłości własnego ojca. W wielu miejscach da się czuć jej emocjonalną huśtawkę i tysiące pytań, które krążyły jej po głowie, np. Jak to jest możliwe, że ktoś, kto uczy cię kodeksu moralnego sam go nie przestrzega. Książka wywołała niemałe zainteresowanie w prasie i telewizji, wiele osób zastanawia się czy warto rozdrapywać stare rany. czym jest pamięć czy amnezja narodowa, czy nigdy nie uwolnimy się od historii? Jak pisze autorka: ,,Rozliczać, rozliczać, osądzać, poddawać ocenie. Jak bardzo nieważne jest to, co było, dla jednych i jak staje się motorem napędowym dla drugich. Z równą mocą jedni chcą zapomnieć, tak jak inni nie dać zapomnieć."

W tej książce jest dużo emocji: ''są łzy, szok i cierpienie. I bardzo istotne pytania. Czy prawda jest ważniejsza niż <święty spokój>".

Dziennikarka ukazuje trudne i bolesne losy naszych rodaków po II wojnie światowej. To autentyczna historia dwóch młodych mężczyzn. Jeden z nich jest funkcjonariuszem UB, drugi zaś tzw. chłopcem z lasu. Obaj...polują na siebie. Trwa walka na śmierć i życie,

Anna K. Kłys z wielką zaciętością uprawia rewizjonizm historyczny, przedstawia chaotyczne losy ofiar. Prowadzi rozliczenia z własną rodziną, historią. Autorka próbuje odprawić swoisty rachunek sumienia, nie wychodzi jej to. Bywa emocjonalna i histeryczna.

Książka oparta jest wyłącznie na domysłach i własnych, zdarza się, że ksenofobicznych interpretacjach. Porównania, które stosuje są niesmaczne. Znajdziemy tu dużo uproszczeń, skrótów myślowych, generalizowania.

Avatar użytkownika - edytka222
Przeczytane:2014-02-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014, Mam,
Tajemnica Pana Cukra
Anna K. Kłys0
Okładka ksiązki - Tajemnica Pana Cukra

Porażająca, kontrowersyjna, zaangażowana.   Nowa książka Anny Kłys, autorki "Brudnych serc", o polskim antysemityzmie lat 30. wzbudzi dyskusje i...

Kyle
T.M. Piro