Broad Peak. Darowane życie

Tak naprawdę to wszystko się dzieje w ułamkach sekund - gdy przytomnieję, w mojej głowie jest tylko jedno jedyne pragnienie: żeby udało się wyhamować! Próbuję ten cholerny czekan wbić... Nic z tego. Próbuję znowu - tylko zgrzyta o lód. Udaje się za trzecim razem. Uff, żyję!

Nie każda wyprawa kończy się sukcesem, zwłaszcza na ośmiotysięcznikach. Latem 2021 roku zdobywanie BroadPeaku (8051 m), było dla Moniki Witkowskiej szczególnie pechowe i dramatyczne.

Cudem udało jej się wyhamować upadek i 300-metrowy zjazd na wysokości 7500 m.

Ta książka może zainteresować wiele osób. Nieważne, czy jesteś wspinaczem, turystą, czy o górach lubisz tylko poczytać. Dowiesz się z niej między innymi:

- jak od podszewki wygląda wyprawowa codzienność i jakie emocje towarzyszą wspinaczom,

- jak zachowuje się na wysokości ludzki organizm,

- kto próbował swoich sił na BroadPeaku i K2 w roku 2021 i jakie ciekawe historie wiązały się z tymi osobami,

- co zdarzyło się podczas ataku szczytowego i dlaczego zginął Mister Kim,

- jak wspominają swoje wyprawy na BroadPeak Krystyna Palmowska (pierwsze w świecie wejście kobiece) i Krzysztof Wielicki (rekord w szybkości zdobycia tej góry),

- jakie dramaty przeżyła na tej górze Wanda Rutkiewicz,

- co Pakistańczycy mówią o talibach i dlaczego w Pakistanie jest tyle zabytków buddyjskich (wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO),

- co się może zdarzyć podczas podróży słynną KarakoramHighway.

Informacje dodatkowe o Broad Peak. Darowane życie:

Broad Peak. Darowane życie - opinie o książce

Avatar użytkownika - annakubera
annakubera
Przeczytane:2022-08-05, Ocena: 5, Przeczytałam,

Muszę przyznać, że dawno już nie czytałam książki w górskich klimatach, ale jak tylko zobaczyłam nową pozycję od Moniki Witkowskiej stwierdziłam, że MUSZĘ ją przeczytać. Oczywiście ta decyzja, to był strzał w dziesiątkę, bo przeżyłam niesamowitą przygodę.

Tym razem Monika zabrała nas w podróż, która docelowo miała być zdobyciem szczytu Broad Peaku, ale wiadomo, że w górach trzeba się liczyć z różnymi scenariuszami. Niemniej tak wciągającej historii nie czytałam już dawno, zwłaszcza, że ciągle w głowie miałam myśl, że to nie fikcja, a prawdziwe życie.

Jak to u autorki tej bywa, nie otrzymaliśmy tylko dziennika jej codziennych zmagań z górą, ale również mnóstwo zadziwiających ciekawostek dotyczących nie tylko Broad Peaku, lecz i innych szczytów górskich, górskich wypraw, znanych bardziej lub mniej wspinaczy, a także lokalnej społeczności i ich zwyczajów.

Przyznam szczerze, że w trakcie lektury niejednokrotnie sobie myślałam: „Ale ta kobieta ma pecha!”. Tyle rzeczy, ile miała pod górkę niejednego by zniechęciły i zmusiły do rezygnacji z wyprawy, a dla niej była to dodatkowa motywacja. Jeden moment sprawił również, że poczułam ogromną złość, a mianowicie w momencie, kiedy organizator wyprawy nie był w stanie zapewnić Monice takiego wsparcia w postaci HAP-ów, jakiego potrzebowała. Ale to takie trochę płakanie nad rozlanym mlekiem. Tak się stało i tego już nikt nie zmieni.

Jest to już kolejna pozycja Moniki, którą jestem oczarowana. Po pierwsze ze względu na lekkość pióra, która sprawia, że przez książkę się płynie i z chęcią pokonuje kolejne etapy wyprawy, a po drugie przepiękne wydanie, twarda oprawa i dokładnie opisane zdjęcia, które jeszcze lepiej pozwalają wczuć się w klimat. Na zakończenie zaś możemy przeczytać wspaniały wywiad z Krystyną Palmowską, która była członkinią pierwszego w świecie kobiecego wejścia na Broad Peak.

Sięgajcie po książki Moniki Witkowskiej, kupujcie, wspierajcie, bo z tego, co możemy już zobaczyć na jej mediach społecznościowych, jest w trakcie wyprawy na K2, a co za tym idzie, zapewne niedługo pojawi się kolejna świetna książka!

Avatar użytkownika - MaryAnn
MaryAnn
Przeczytane:2022-08-14, Ocena: 4, Przeczytałam, Literatura faktu, reportaże., Góry,
Góry z duszą
Monika Witkowska0
Okładka ksiązki - Góry z duszą

Góra to nie tylko czekający na zdobycie szczyt, ale cała otoczka - ludzie którzy żyją na jej stokach, przyroda, legendy tłumaczące jej nazwę, fascynujące...

Lhotse. Lodowa siostra Everestu
Monika Witkowska 0
Okładka ksiązki - Lhotse. Lodowa siostra Everestu

Lhotse (8516 m n.p.m.), czwarta góra świata, to trzeci ośmiotysięcznik zdobyty przez Monikę Witkowską. Stanęła na nim 16 maja 2019 roku. Książka...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk