HISTORIA MI£O¦CI, KTÓRA PRZETRWA£A WIEKI
Gdzie jeste¶, Nuro?
Ile razy jeszcze bêdê musia³ ciê straciæ,
nim odnajdziemy siê na dobre?
Noam odradza siê, pod czu³± opiek± Nury odzyskuje witalne si³y. Jednak przewrotny los sprawia, ¿e nie¶miertelni kochankowie znów trac± siê z oczu.
Bohater wyrusza w d³ug± i niebezpieczn± podró¿, by odnale¼æ tê, której pragnie od zarania dziejów. Gdy dowiaduje siê, ¿e w³adca Babelu Nimrod szuka najpiêkniejszej kobiety na ¶wiecie, Noam wie ju¿, ¿e obaj maj± ten sam cel, a tyran skrywa prawdê o swojej przesz³o¶ci...
Tymczasem z rozkazu króla zastêpy niewolników wznosz± wie¿ê, która ma siêgn±æ nieba, wynie¶æ cz³owieka do rangi bogów. Czy taka zuchwa³o¶æ mo¿e pozostaæ bezkarna?
W drugiej czê¶ci serii Podró¿ przez czas Éric-Emmanuel Schmitt z od³amków najpiêkniejszych i najwa¿niejszych dla naszej kultury mitów uk³ada zachwycaj±c± epickim rozmachem mozaikê. Losy pary bohaterów - pe³ne namiêtno¶ci i konfliktów, rozstañ i powrotów - mistrzowsko ³±cz± siê z histori± wie¿y Babel, Abrahama oraz Gilgamesza. Brama do nieba to tak¿e studium w³adzy, tyranii i ludzkiej pychy, w obliczu wojny i narastaj±cych napiêæ spo³ecznych uderzaj±ca swoj± aktualno¶ci±.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Literatura piêkna
Czy chcieli¶cie kiedy¶ byæ nie¶miertelni? Ja pamiêtam, ¿e kiedy¶ chcia³am, a potem jaki¶ doros³y u¶wiadomi³ mi, z czym to siê ³±czy. I ju¿ wizja nie¶miertelno¶ci nie wydawa³a siê atrakcyjna.
Drugi tom cyklu "Podró¿ przez czas", dalsze losy Noama i Nury. Mia³am to szczê¶cie, ¿e mog³am przeczytaæ od razu po pierwszej czê¶ci, nie musia³am niecierpliwie jej wyczekiwaæ. Pierwsza koñczy siê w bardzo ciekawym momencie, w chwili ¶ciêcia Noama. Noam jednak odradza siê.
Trwa to wile pokoleñ, ale w koñcu mê¿czyzna staje przed ukochan± i liczy na dalsze wspólne szczê¶liwe lata. Jednak Nura zostaje porwana, a Noam wyrusza na jej poszukiwania. Trwaj± one latami, prowadz± przez ró¿ne miejsca, a¿ w koñcu doprowadzaj± bohatera przed oblicza dwóch wielkich, ró¿ni±cych siê od siebie w³adców- Nimroda w Babelu i Ku-Baby w Kiszu. S³u¿y u nich jako uzdrowiciel, ukrywa swoj± prawdziw± to¿samo¶æ i cel poszukiwañ. Szczególnie wa¿ne jest zachowanie tajemnicy przed Nimrodem, gdy¿ okazuje siê, ¿e pod t± postaci± skrywa siê Derek, przyrodni brat Noama, cz³owiek okrutny i porywczy.
W tej czê¶ci panuje inny klimat. Jeste¶my w mie¶cie, oddalamy siê od Natury. Minê³o kilka pokoleñ. Na naszych oczach zostaje wznoszona wysoka wie¿a. Wie¿a, która ma umo¿liwiæ ludziom dotkniêcia nieba. Sam Noam jest zdziwiony kierunkiem, w którym zaczê³a zmierza ludzko¶æ. Autor ¶wietnie przedstawia ró¿ne charaktery bohaterów, motywy ich postêpowania, pragnienia, wierzenia i obawy.
Autor piêknie opowiada, nawi±zuje do Biblii, porusza wiele w±tków, rozbudza wyobra¼niê czytelnika.
Trochê fantazji, trochê historii i du¿o dobrej literatury.
Polecam
Do napisania tej recenzji podchodzê z wielkim stresem. Drêczy mnie pytanie: jak napisaæ dobr± opiniê o ¶wietnej ksi±¿ce, której autor jest wybitny?
Takim pisarzem jest dla mnie Érich-Emmanuel Schmitt. Uwielbiam ka¿d± Jego powie¶æ, wiele z nich mam w domowej biblioteczce i tre¶æ ka¿dej pamiêtam tak dobrze, jakbym lekturê skoñczy³a najdalej wczoraj.
„Podró¿ przez czas”...naprawdê nie potrafiê dobraæ odpowiednio s³ów, by opisaæ wyj±tkowo¶æ tej serii. Postaram siê zrobiæ to najlepiej, jak potrafiê, ale wybaczcie. To i tak bêdzie nieudolna próba.
Na pierwszy plan wysuwa siê postaæ Noama. Cz³owieka niepozornego, na wskro¶ normalnego, choæ nie do koñca. Noam bowiem posiad³ (niechc±cy) pewn± moc czy te¿ umiejêtno¶æ bycia nie¶miertelnym. Któ¿ nie marzy o nieograniczonej ilo¶ci czasu i mo¿liwo¶ci bycia podró¿nikiem po epokach i ¶wiadkiem spektakularnych przemian? My¶lê, a nawet jestem pewna, ¿e zaledwie kilka procent pytanych odpowiedzia³oby negatywnie.
Czy Noam chcia³ byæ tak wyj±tkowy? Odpowiedzi na to pytanie szukajcie w lekturze „Rajów utraconych” i „Bramy do nieba”.
W „Bramie do nieba” Noam wyrusza na poszukiwanie swojej, znów zagubionej, ukochanej Nury. Nie waha siê (choæ mo¿e i boi), odwa¿nie przed siebie, bo tylko nadzieja, ¿e w koñcu odnajdzie mi³o¶æ swojego ¿ycia, daje mu si³ê, by nadal trwaæ. I tu w³a¶nie ujawnia siê ca³y kunszt pisarski pana Schmitta. Wykorzysta³ wiele znanych w±tków z mitologii, biblii, rzeczywistych i fikcyjnych zdarzeñ i stworzy³ wci±gaj±ca lekturê, a przy tym wnikliwe studium ludzkich emocji. Dodatkowo wszystko okraszone zosta³o szczegó³ami ¿ycia ró¿nych kultur. Przede wszystkim jednak autor doskonale pokaza³, ¿e ludzka natura jest nie¶miertelna, spo³eczeñstwo na przestrzeni wieków zachowuje wiêkszo¶æ sta³ych cech. Zmieniaj± siê tylko okoliczno¶ci i poziom rozwoju, w jakim przysz³o cz³owiekowi ¿yæ.
Podró¿ Noama to objazd po ¶wiecie pe³nym osobliwo¶ci, a tak naprawdê w tym ca³ym szaleñstwie chodzi „tylko” o znalezienie spokoju i harmonii. Niby niewiele, a jednak tak wiele prawda? W taki sposób w³a¶nie autor lawiruje miêdzy wiedz± a emocjami.
Absolutne mistrzostwo.
Zawsze jestem zwolenniczk± czytania serii od pierwszego tomu i w przypadku „Bramy do nieba”, zachêcam, by¶cie siêgnêli najpierw po „Raje utracone”. W mojej ocenie pozwoli to lepiej poznaæ Noama, jego naturê i zwyczajnie zrozumieæ wiêcej.
Ca³y ten proces przemiany od osadnika po aktywnego podró¿nika jest niezwyk³± histori±, doskona³± lektur± i jednocze¶nie przygod±, w której znajdziecie wszystko.
Dziêkujê Wydawnictwu Znak za egzemplarz do recenzji.
,,Przysz³o¶æ wci±¿ jest otwartym placem budowy"
Nie przez przypadek na ok³adce ksi±¿ki ,,Brama do nieba" widaæ grafikê przedstawiaj±c± fragment dzie³a Pietera Bruegela ,,Wie¿a Babel", gdy¿ drugi tom serii ,,Podró¿e w czasie" zabiera nas w czasy, gdy król Nimrod za¿yczy³ sobie zbudowania wie¿y tak wysokiej, by siêga³a nieba, a my znamy tê budowlê jako Wie¿ê Babel, symbol ludzkiej pychy.
W prologu od razu wkraczamy w akcjê, gdy Noam ucieka przed terrorystami, którzy chc± zagroziæ ¶wiatu. Udaje mu siê dotrzeæ do Bejrutu. Ta czê¶æ dzieje siê wspó³cze¶nie i poznajemy te wydarzenia stopniowo, na koniec ka¿dej z czterech czê¶ci, z jakich sk³ada siê druga czê¶æ serii ,,Podró¿ przez czas". Ju¿ w pierwszej czê¶ci dowiedzieli¶my siê, ¿e Noam w swoim najnowszym wcieleniu pojawia siê w czasach nam wspó³czesnych i postanawia spisaæ wszystko, co pamiêta, siêgaj±c swoimi wspomnieniami do pocz±tków naszej cywilizacji.
8000 lat temu nad brzegiem Jeziora, które sta³o siê Morzem urodzi³ siê Noam, który by³ zwyk³ym cz³owiekiem mieszkaj±cym w swojej wiosce. Jednak pewnego dnia sta³o siê co¶, ¿e ca³kowicie odmieni³o jego ¿ycie. Pierwsze wa¿ne wydarzenie wi±¿e siê z pojawieniem siê Nury, która na zawsze zajê³a jego serce. Drugi zwrot w jego ¿yciu to dar nie¶miertelno¶ci, wskutek uderzenia pioruna, jakie mia³o miejsce pewnego dnia. Wówczas jeszcze nie wiedzia³, ¿e tak± umiejêtno¶æ posiad³.
Teraz, gdy budzi siê w pewnej jaskini ko³o wodospadu, u¶wiadamia sobie, ¿e ¿yje, mimo i¿ pamiêta jak umiera³. A do tego opiekuje siê nim ukochana Nura, która tak¿e otrzyma³a taki dar jak on. I tak ich ¿ycie toczy siê od jednego wieku do drugiego przez tysi±clecia. Tym razem tak¿e nie jest dane im byæ ze sob± ca³y czas, gdy¿ pewnego dnia Nura zostaje porwana, a on zaczyna jej szukaæ prze¿ywaj±c ró¿ne przygody i napotykaj±c przeszkody, które utrudniaj± mu spotkanie z ukochan±. Natomiast do¶wiadcza wielu sytuacji docieraj±c w ró¿ne rejony Mezopotamii, a przy tym autor rysuje przed nami obraz ¶wiata, jaki wówczas istnia³ i jak móg³ wygl±daæ. To wszystko okraszone jest barwnym s³ownictwem, czasami nieco frywolnym, naznaczonym erotyzmem, ale te¿ ukazuj±cym ludzkie przywary, jakie s± zawsze obecne, bez wzglêdu na czas.
,,Brama do nieba" utrzymana jest w podobnym stylu jak poprzedni tom, w którym autor w specyficzny sposób opowiada nam o dziejach ludzko¶ci. To, czego mi brakuje zarówno w tej czê¶ci, jak i w poprzednich, to dynamiki, gdy¿ wydarzenia s± jakby rozci±gniête, wype³nione wprawdzie odpowiednio dobranym s³ownictwem, ale nieco momentami jest monotonnie, wiêc trudno mi by³o szybko przez ni± przebrn±æ.
To niew±tpliwie gigantyczne przedsiêwziêcie zwi±zane z przedstawieniem dziejów naszej Ziemi i jej bardziej i mniej znanych historycznych wydarzeñ, któr± pan Éric-Emmanuel Schmitt podj±³ siê dokonaæ. Jest zwieñczeniem jego trzydziestu lat pracy, któr± z pewno¶ci±, mo¿na nazwaæ mianem dzie³a ¿ycia. Przypisy u do³u strony uzupe³niaj± fabu³ê o wiedzê zaczerpniêt± z dostêpnych ¼róde³, ale te¿ z mitów i biblijnych legend. ¦wiadcz± one o tym, ¿e autor doskonale przygotowa³ siê do napisania swojego dzie³a, które ma liczyæ a¿ osiem tomów. Doceniam ogromnie pracê, jak± w³o¿y³ w przygotowaniu swego projektu, ale od razu zaznaczam, ¿e nie jest to lektura prosta i lekka. Nie mniej w oryginalny sposób, z nutk± fantastyki ukazuj±ca nam to, czego nie znajdziemy w ¿adnych podrêcznikach.
Za mo¿liwo¶æ przeczytania dziêkujê wydawnictwu Znak
Francuski pisarz Éric-Emmanuel Schmitt wzi±³ siê za mocno ambitny projekt oparty na za³o¿eniu opowiedzenia znanej historii na nowo. W swojej serii Podró¿ przez czas ³±czy to, co znamy z przypowie¶ci biblijnych, z religii z tym, co mówi historia, nauka, co jest nieco bardziej przyziemne i prawdopodobne. Tym, co ³±czy ca³± seriê, jest w±skie grono bohaterów, którym autor podarowa³ nie¶miertelno¶æ, którzy mocno wik³aj± siê w historiê na wieków - gubi± siê, odnajduj±, pojawiaj± w niespodziewanych momentach, w niespodziewanych osobach. ,,Brama do nieba" to tom drugi serii, który opowiada na nowo historiê wie¿y i miasta Babel rz±dzonego przez tyrana Nimroda oraz przypowie¶æ o biblijnym Abrahamie i jego ¿onie Sarze. Pojawia siê te¿ pierwsza znana z historii królowa, tu zwana Ku-Bab±, która rz±dzi miastem Kisz, niejako w kontra¶cie do systemu zarz±dzania Nimroda. ,,Brama do nieba" to pierwsza zmiana w stylu ¿ycia ludzi - pierwsze miasta, które odseparowuj± cz³owieka od natury, pierwsze pismo, a wiêc i pierwsza literatura. Ale to te¿ problemy, które do teraz znamy - deprawacja w³adzy, rz±dy tyranów, czy oddalenie od natury, który sprawi³o, ¿e sami j± wyniszczyli¶my. To historia m±dra, choæ rozkwitaj±ca powoli, jednak gdy ju¿ pozwoli nam siê zaczepiæ, oddaje nam przyjemno¶æ z nawi±zk±. Jako ¿e nadal jeste¶my w czasach prehistorycznych, z których nie ma wielu ¼róde³, to historia utrzymuje siê w klimacie ba¶ni, przypowie¶ci, a ja tym mocniej nie mogê siê doczekaæ tomów kolejnych - jestem bardzo ciekawa jak autor przedstawi dalsze dzieje ludzko¶ci!
Noam posiada dar niesmiertelnosci .Jednak dla niego jest on raczej przeklenstwem niz darem .Mê¿czyzna ciagle umiera i ciagle rodzi sie na nowo ale za kazdym razem w innej rzeczywistosci .Jedyne co laczy wszystkie wieki i zycia Noama to jego ukochana Nura .Po kolejnej" smierci "Noam traci ja i wszedzie gdzie sie "rodzi" probuje ja odszukac .Gdy ja wreszcie znajduje i mysli ,ze tym razem juz beda razem na zawsze, ta zostaje porwana .Noam w pogoni za ukochana poznaje Nimroda i Ku-Baby -dwoch wladcow z ktorymi wiaza sie nowe klopoty mê¿czyzny.W tej czesci a jest to druga czesc tej z serii znowu wedrujac z Noamem poznajemy rozne kultury .Poznajemy losy Abrahama i powstania wiezy Babel .Tak jak w poprzedniej czesci autor swietnie wpisuje w losy bohatera powstawanie historii ludzkosci.
Kiedy traci siê wszystko, pozostaje jedno - nadzieja. Saad Saad jest m³odym, wykszta³conym cz³owiekiem. Ma kochaj±c± rodzinê, czu³e siostry i wspania³ego...
Jak pokonaæ strach i wykazaæ siê odwag±, prawdziw± odwag±, nie lekkomy¶ln± brawur±? Opowie¶æ o odwadze jako przezwyciê¿aniu strachu otwiera wspaniale...
Przeczytane:2023-11-10, Ocena: 6, Przeczyta³am,
„Brama do nieba” Eric-Emmanuel Schmitt
„Podró¿ przez czas” tom 2
Czytanie literatury piêknej jest dla mnie wêdrówk± w g³±b mnie samej, jak spacer po ulubionym parku. Niby znam na pamiêæ, niby znam ka¿dy zakrêt, mam przepiêkne i smutne wspomnienia a za ka¿dym razem id±c, widzê je inaczej. Ja jestem ju¿ inna. Za ka¿dym razem. Eric-Emmanuel Schmitt zabra³ mnie w fascynuj±c±, pe³n± przeciwstawiaj±cych siê przeciwieñstw, uroku i mroku historiê losów ludzko¶ci na tle historii Wie¿y Babel. Droga, której przebycie by³o wrêcz metafizycznym dla mnie prze¿yciem.
Nura opiekuje siê Noam'em, który choæ nie¶miertelny, potrzebuje siê zregenerowaæ i nabraæ si³ po swoim odrodzeniu. Po kilku chwilach bycia razem, los znów ich rozdziela a droga do odnalezienia Nury jest jedynym celem Noam'a. Nie jest jedynym, który jej szuka. Czy Noam odnajdzie Nurê zanim znajdzie j± Nimrod, w³adca Babelu? Czy wznoszona na rozkaz króla Wie¿a Babel, wysoka do samego nieba bêdzie spe³nieniem marzeñ ludzko¶ci czy przekleñstwem, zuchwa³o¶ci± i pych±?
„Brama do nieba” zachwyci³a mnie swoim urokiem, g³êbi± i ponadczasowo¶ci±, nieskoñczono¶ci± mo¿liwo¶ci interpretacyjnych i tworzenia swoich w³asnych refleksji, nad ¿yciem, przyja¼ni±, mi³o¶ci±, w³adz±, chêci± posiadania i osi±gania coraz to wiêcej i wiêcej, histori± ludzko¶ci± i histori± samej Wie¿y Babel.
Co jest w ¿yciu wa¿ne? Ka¿dy wybiera sam. Noam wybra³ mi³o¶æ, uwa¿no¶æ, wdziêczno¶æ i mo¿emy czerpaæ z jego do¶wiadczeñ. Nie jest mo¿liwe, by uciec przed samym sob±, a traumy i rany z dzieciñstwa sami musimy sobie przerobiæ i uleczyæ. Cz³owiek boi siê swojej ¶miertelno¶ci, ale czy ona nie sprawia, ¿e ¿ycie jest piêkne, bezcenne i warte prze¿ycia? Czy bêd±c w zwi±zku wszystko, co by³o przed zwi±zkiem, musimy o sobie wiedzieæ? Wiara Noam'a w moc kamieni jak turmalin czy kwarc mocno mnie zachwyci³a :) „Jeste¶ wra¿liwy, stañ siê ¶wiadomy”. Budowanie relacji nawet mimo nieznajomo¶ci jêzyka jest mo¿liwe a przyja¼ñ najwy¿sz± warto¶ci±:
„Owszem przyznajê, Roko zajmowa³ wa¿ne miejsce. Po raz drugi w trakcie mojej egzystencji zazna³em przyja¼ni, tej doskona³ej harmonii woli i charakterów (…) Cieszyli¶my siê mi³o¶ci± symetryczn±: moja energia dodawa³a energii jemu, a jego energia pobudza³a moj±”. Najpiêkniejsza znana mi definicja przyja¼ni.
Historycznie równie¿ du¿o siê tu dzieje, oprócz wznoszenia Wie¿y Babel, Eric-Emmanuel Schmitt opisuje prawo sk³adu, podwaliny pó¼niejszej logistyki i marketingu, wynalezienie ko³a, pocz±tki pisma, i ró¿nych systemów: „niewolnictwo pojawi³o siê zatem w momencie „rozkwitu cywilizacji”, gdy „kultura sta³a siê wyrafinowana””, odnalezienie z³ó¿ ropy naftowej a pó¼niej i z³ota i wykorzystywanie ich.
Eric-Emmanuel Schmitt stworzy³ niesamowicie fascynuj±c± historiê podró¿y historyczno-psychologicznej. Przez ca³± tre¶æ uwodzi³ urokiem i moc± przedstawianej opowie¶ci. Polecam ka¿demu prze¿yæ niezwyk³o¶æ, urok i fascynacjê ¶wiatem oczami i umys³em Autora. Niezapomniane prze¿ycie. Z³ote my¶li, które wyci±gnê³am z tej historii a które s± bardzo osobiste, spisane, bêdê przerabiaæ i wzbogacaæ moj± w³asn± historiê i to osobny zeszyt :)
Bardzo dziêkujê t³umaczowi, Panu £ukaszowi Muller, dziêki któremu mog³am przeczytaæ Wielkie Dzie³o literatury piêknej, która zawsze ubogaca mnie wewnêtrznie, wyostrza zmys³y i zmienia percepcjê a tworz±ce siê refleksje zapisujê, by móc przemy¶leæ i do nich powróciæ. „Brama do nieba” jest wymagaj±c± lektur± pe³n± my¶li tak g³êbokich jak ocean duszy i nieograniczonej naszej kreatywno¶ci interpretacyjnej.
Bardzo dziêkujê Wydawnictwu Znak Literanova za egzemplarz do recenzji i Panie Bognie Piechockiej z PRart Media za polecenie ksi±¿ki.