Bogowie Germanów. Szkice o kształtowaniu się religii skandynawskiej

Inne wydania:

Georges Dumézil (1898-1986) dokonał wręcz kopernikańskiego przełomu w badaniach nad tradycjami mitologiczno-epicko-historycznymi ludów kręgu indoeuropejskiego, tworząc teorię trzech funkcji. Jego ustalenia wpłynęły znacząco na techniki interpretacji przekazów narracyjnych w ogóle. Prace tego poligloty i polihistora humanistyki tłumaczono na wiele języków. Bogowie Germanów to pierwszy polski przekład książki Dumézila. Książki bardzo ważnej w dorobku uczonego i w jego studiach nad ideą indoeuropejskiego trójpodziału. "Bogów jest wielu, ale na czele różnych panteonów stoi z reguły trójka najważniejszych [...] numer 1 przedstawia się jako zwierzchnik pozostałych boskich postaci, wielki dowódca wojskowy i opiekun ładu społecznego. Numer 2 to zawsze heros-wojownik, pan krzepki, choć czasami intelektualnie ograniczony. Numer 3 [...] patronuje urodzajowi - wszelkiej pomyślności w sensie alimentacyjno-gospodarczym. Trypartycja - trójpodział stanowi również zasadę ładu ideowego, za pomocą której opisywano, postrzegano czy strukturyzowano społeczności żyjące na ziemi"

Informacje dodatkowe o Bogowie Germanów. Szkice o kształtowaniu się religii skandynawskiej:

Wydawnictwo: Historia i Sztuka
Data wydania: 2006-02-01
Kategoria: Historyczne
ISBN: 83-7459-014-9

Kup książkę Bogowie Germanów. Szkice o kształtowaniu się religii skandynawskiej

Bogowie Germanów. Szkice o kształtowaniu się religii skandynawskiej - opinie o książce

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789